Radu Banciu a rostit niste vorbe memorabile intr-o emisiune in legatura cu manipularea cetatenilor de catre politicieni si media (sursa: http://inregistrari.b1.ro/view-10_Apr-2013-lumea_lui_banciu-85.html).
Mi-a luat ceva timp, dar din moment ce pamfletul a fost memorabil m-am gandit ca merita sa fie memorat in scris la mine pe blog. Asa este mai accesibil si mai usor de parcurs. Pe video este mai greu de accesat, dar merita sa fie vazut si ascultat in original.
Se discuta despre aberanta realitate romaneasca actuala. Discursul este pigmentat de multe ori cu momente de umor cinic, sarcastic si amar, in ultima instanta; pentru ca subiectele umorului suntem noi, cetatenii, care radem de noi insine, de ce ni se intampla chiar noua, fara sa putem sa schimbam ceva in bine. Am marcat din loc in loc, intre paranteze drepte, momentele din inregistrarea video corespunzatoare textelor. Am marcat cu majuscule niste adevaruri fundamentale (dupa parerea mea) rostite de maestrul pamfletar.
Inceputul transcriptului.
"[18:05]. Ei executa niste ordine. Asta-i problema. Sigur că putem să-i condamnam si pentru faptul ca accepta asa ceva. Ei joaca un rol mizerabil, pentru ca nu-i reprezinta neaparat pe toti (rolul asta), dar se complac in aceasta activitate, de a dezinforma publicul din Romania cu orice ocazie, cu buna stiinta, de ca si cum ar vrea sa-i faca tarii un rau permanent, ceea ce se si intampla, si ca si cand ar vrea sa-l induca pe cetatean in eroare in permanenta. ESTE EXACT ATITUDINEA OMULUI POLITIC, CARE SI-A BATUT JOC DE CEI CARE L-AU VOTAT IN ULTIMUL HAL. [18:40].
Si v-am spus, de altfel, de foarte multe ori, pentru ca sunt un om corect si cinstit, care fac aceasta meserie absolut fara niciun fel de interes, da? V-am spus de atatea ori: in mediul asta al presei, al audiovizualului, publicul este tratat ca un căcat. Va spun inca o data: NIMENI NU DA DOI BANI NICI PE PUBLICUL TELESPECTATOR, NICI PE CITITORI, NICI PE ASCULTATORI. [19:04]. Nimeni nu dă doi bani, da?
Lumea se foloseste de acesti oameni pentru a-si castiga banii, pentru a trai mai bine, pentru a-si face case, a-si cumpara masini, a atrage gagici si asa mai departe. Nicidecum nu are interesul sa serveasca, sa fie in folosul cuiva, exact ca oamenii politici, care profita de aceste voturi, o data la patru ani, la cinci ani, n-are importanta, nedand nici macar doi bani pe oamenii care-i aleg, da, atentie! Ii dispretuiesc, deci nici macar nu le sunt indiferenti acesti oameni, ii dispretuiesc. [19:41].
Deci SINGURA PROBLEMA ESENTIALA A OMULUI POLITIC ESTE CA, ODATA CE A AJUNS IN POSTURA MARE, SA FURE SI SA-SI BATA JOC DE OAMENI. Aceasta este realitatea. Cine nu crede in ea, nu va avea decat de suferit si n-a avut decat de suferit si pana acum. A ales niste nenorociti de fiecare data, s-a dus in continuare cu inversunare la vot si a luat plasa de fiecare data si va continua s-o ia, pentru că oamenii ăstia nu merita. Da? Oamenii ăstia, impotriva lor trebuie facuta o greva generala. [20:13]. Niciodata sa nu te duci sa-i votezi cand ii vezi cum vin.
Da, domnule. Scrieti-vă toti declaratiile de avere, cum face asta acum in Franta, de cică ne copiaza pe noi. Foarte bine. Atunci sa ne copieze. Toata lumea sa treaca exact ce venituri are, de unde are banii astia, cine este, de unde i-a castigat, ce castiga sotia si asa mai departe. Sa stim toate lucrurile. Oamenii care candideaza pentru functii inalte, demnitarii ar trebui sa fie cei mai curati oameni, pentru că nimeni nu te obligă sa te duci in pozitiile alea, politica nu se face pentru familie, nu se face pentru consoarta, nu se face pentru curve. Se face pentru oameni. [20:48]. Da? Daca tu nu esti in stare sa-i reprezinti pe oameni acolo, nu te duce. Deci, ar trebui amendati de fiecare data, da? Ei sunt cei care ii dispretuiesc pe oameni in fiecare zi. Asa.
Asa se intampla si cu partea asta a presei, formata din toti nenorocitii. Pentru că ei n-au dat niciodata niciun examen. Au intrat in aceasta presa asa cum se intra si in politica. Nu aveau cum să dea. Pentru că atunci, in '90, cand s-au deschis baierele, Romania a devenit libera, s-au facut 100 de ziare. Da? Cu totii au intrat asa. Si dupa aia au atras o clientela dintr-asta, pilele pilelor lor.
Asta este pana la urma SOCIETATEA ROMANEASCA: OAMENI CARE SI-AU BATUT JOC DE CEI CARE I-AU ADUS ACOLO. Da? [21:33]. Asa se intampla. Asa cum si, că vorbeam mai devreme de nationala de fotbal, cu federatia, cu liga, cu jucatorii, isi bat joc de public si de cei care pană la urma ii sustin, pentru că banii lor vin din banii nostri. Da? Daca nimeni nu s-ar duce la meciuri, daca nimeni nu s-ar uita la televizor, ei ar fi niste muritori de foame si s-ar intoarce la sudura, la tamplarie, la dulgherie, acolo unde le este locul. [21:57]. Ei nu sunt niste oameni pe care să-i aplaudam. Da? Sunt niste rebuturi ale societatii, care aveau si ei intr-adevar un talent. Da?
Talentul ăsta, pana la urma, in alte domenii il are fiecare dintre noi. Da? Numai că unii nu incearcă. Dar e la fel. Esti la fel de remarcat sau de apreciat daca ai un talent la desen, daca ai un talent la sculptura, un talent la colorat, daca ai un talent la gradinarit, decat daca ai un talent la dat cu piciorul in minge. Nu este mai mare Gica Hagi decat unul care deseneaza foarte frumos. Dimpotriva. Este chiar mai mic talentul lui decat talentul aluia. [22:33].
Asa si cu asta, da? Nu inseamna că daca ăla a ajuns, ii vedem pe toti imbuibatii in fiecare seara la televizor dandu-ne lectii de morala, lectii de viata, aprobandu-se intre ei pe la televiziuni, pe la radiouri... Da' cine sunt ei, mă, pana la urmă? Luati asa, bucatica cu bucatica si despachetati, deplumati [jumuliti de pene] asa cu totii, o să vedeti că nu valoreaza nimic. Da? Ei sunt, pana la urma, ajunsi acolo dintr-o conjunctura. Au profitat de prostia, de necunoasterea, de... si asa mai departe, de toleranta celor care s-au dus si le-au dat acest vot.
TREBUIE SA NE REVOLTAM IN FIECARE ZI IMPOTRIVA ACESTEI SOCIETATI DE RAHAT, evident, ultima in Europa care conteaza, ultimii, bă. [23:18]. Si in fiecare zi vin si vorbesc despre aceleasi lucruri. Nu stiu cum de nu le e rusine, bă. Mă, unul dintre ei, nu poate să vină si să spună: "Domnilor, doamnelor, uitati ce am facut eu in acesti ani pentru tara". N-a facut nimic, mă, niciodata. Si unii s-au complăcut, ramanand in functiile alea, nefacand nimic.
Am auzit si astazi o stire, imi venea sa sparg televizorul. [23:38]. Doua zile, bă, era colega noastra, Adina Martin, acolo, la Parlament. Am vazut-o la stiri. S-a dus, nu a gasit pe nimeni dimineata. A mai asteptat o ora jumate, nu a gasit pe nimeni. A aflat că ei nici macar miercurea si joia nu lucrau. Ei au doua zile pe saptamana pentru care sunt platiti regeste. Stiu, banii ăia nu le ajung. Au facut cerere să primeasca mai mult, a fost un scandal, evident că iau spăgi, fac tot felul de compromisuri, intră in tot felul de afaceri dintr-astea cu oameni dubiosi care-i ajută dup-aia să progreseze in mediul lor si asa mai departe. Aceasta este clientela politică la care ne supunem noi in fiecare seară.
Bă, si cei mai multi oameni tolerează asta fără să cartească. Deci, se duc, ii si apreciaza pe unii. [24:26]. Da? Ajung sa aiba pasiuni in politica, sunt unii inversunati, nu vorbesc decat despre politică toata ziua, nu scriu decat despre politică. Mă, tată, cu totii sunt acelasi lucru, mă. Ei s-au cocotat, mă, dar iti dai seama cand isi fac bilantul acasă, in fata oglinzii sau cand vor tine nepoteii pe genunchi, să se joace cu cuburile, in sinea lor cum o sa-si spună? "Bă, n-am facut nimic in viată si i-am păcălit pe toti atatia ani. Acuma nu mai contează. O sa vina ăia si o să-mi spuna: 'Bă, nenorocitule!'.".
Ei n-au nimic, n-au nimic la baza, bă, cei mai multi dintre ei. [25:00]. Dar n-o să mai cităm acuma, dăm fiecare nume aicea, că e chiar jenant. Dar vă reamintesc că sunt unii in functiile astea inalte, care nu numai că nu stiu sa scrie, dar nu pot să deschida gura, mă. Cand deschid gura, spun o enormitate. Il avem p-ăla de la sectorul 5 [Marian Vanghelie], exemplul cel mai mare. Cum e posibil ca un astfel de om sa ne conducă de atatia si atatia ani? Cum este posibil fără ca nimeni sa miste un deget?
Pentru ca [prin] relatiile lui tentaculare, peste tot, EL SUPUNE PRACTIC TOATA SOCIETATEA, TU N-AI CE SA FACI. N-AI CUM SA TE REVOLTI PRACTIC IMPOTRIVA LUI, DECAT MĂCAR ATUNCI CAND TE PREZINTI LA VOT si el stă cu inima cat un purice. Că aia e singura zi in care el este, practic, sută la sută la indemana, la cheremul tau. Da? Tu te duci si pui stampila. Ei, dup-aia el trage o injuratura si zice: "Ei, prostănacilor, iar m-ati votat. Ei las' că vedeti voi acuma.".
Practic nu-ti intoarce nimic. Atentie! Alea sunt promisiuni că le-a mai dat la ăia, că le-a innodat unora curentul, păi unii n-au plătit, nu stiu, că a mai dat niste mititei intr-o piată. Acuma nu cădeti in plasa asta, mă. Nu cădeti in plasa asta! Oamenii politici nu dau de la ei, mă, tată. Ce să dea de la el? A mai făcut el cate un spectacol, cate... Aia este exact, exact ca să ii prostească pe oameni.
SIGUR CA DACĂ N-AR FI PROSTI PE PĂMÂNTUL ĂSTA, N-AM AVEA NICI CLASĂ POLITICĂ. E adevărat. Ei n-ar putea sa existe, n-ar urla televiziunile astea pentru ei in fiecare zi dacă n-ar fi atata prostime. [26:28]. Cu cat prostimea este mai mică, si uite avem exemple, că tot eram la procente, tările dezvoltate din Europa, unde oamenii politici nu-i păcălesc niciodată pe cetăteni. Pentru că n-au cum. Dacă o dată i-au pacalit, au zburat.
La ăia nu exista ideea asta de coruptie. Chiar mă uitam acuma la norvegieni, au 5.300 de euro salariul mediu in tară. Cică e nasol, pentru că prea bine castiga, si există tentatia si tendinta asta de a se lăsa pe tanjală la locul de muncă. Norvegianul. Ceea ce se si intamplă, evident. Păi ei stiind că sunt foarte bine plătiti, totul merge ca pe roate acolo, oamenii isi spun: "Bă, am vrea si noi mai multe zile libere. Să mai profitam si noi un pic de bunăstarea asta, nu să muncim ca chiorii.".
Mai ales ca acum in Europa se dezvoltă tot mai mult animozitatea asta fată de tările pârlite, pe care ăia trebuie sa le duca in spinare. [27:26]. Norvegia nu e in UE. Dar, oricum, e in spatiul Schengen, e, practic, partener indispensabil al Uniunii Europene, o tară care, un motor al Europei in felul ei. Da? Si sigur că ii deranjeaza chestiunea asta. Pe danezi, pe olandezi, pe finlandezi, toti ăstia, pe luxemburghezi, pe... Care intr-adevăr fac ceva.
Acolo nu e ca la noi, bă, fratilor. Acolo n-ajunge Marian Vanghelie niciodată, in Finlanda, de exemplu, sa explice cum merge invătămantul. Că stiti că e pe locul intai, invătămantul finlandez ca performantă in Europa. Nu poate să ajunga unul ca Marian Vanghelie să vorbeasca ca Mircea Geoana la televizor, să vorbească despre invătămant, cand el e din Dăbuleni. Da? [28:09]. Nu se poate. Deci nu te duci tu să le dai lectii, tată, acolo.
Acolo a venit unul care se pricepea, care a pus osul la treabă si a facut niste reforme. A venit cu niste idei, că ei au plecat de nicăieri. Pe vremea lui Nicolae Ceausescu, Finlanda era o tară socialistă, era condusă de un guvern socialist, n-o ducea foarte bine. Era rusinea Peninsulei Scandinave, daca vă mai amintiti un pic. [28:32]. N-avea nimic Finlanda atunci, pe vremea Tratatului de la Helsinki, cum ii spunea Ceausescu. Da? Nu era o putere. Ei, intre timp au venit niste oameni inteligenti la putere, NU SAMSARI, CĂMĂTARI SI RAHATI, CA LA NOI.
Ai nostri sunt cu gura, bă, peste ei. Sigur, asa, la mistouri suntem, toată clasa politica romanească e peste clasa lor politică. La mistouri de genul: "Hai bă, uite-te si la ăia. Hai bă, lasă, ca io mi-am tras diurna aia... Fii atent ce-am facut cu bonul de benzină. M-am dus, uite cum i-am păcălit.".
Nu, tată, la ăia nu tine asa. Ci ăia au facut cate ceva. Da? Ăia si-au dezvoltat tara din toate punctele de vedere. E plină de autostrăzi, e plină de aeroporturi. De toate sunt acolo, mă. Desi ei au niste conditii extrem de dificile, climatice, le stie toata lumea. Da? Este inacceptabil, bă, ca o tară de nivelul ăla, si care n-are niciun atu, da? Nici măcar cu marea, desi are iesire mult mai largă decat Romania, dar ce mare e aia, că acolo nu poti sa intri in ea. Nu există niciun turist care să vină să se duca la Golful Finic, acolo jos, la Marea Baltica, să zică: "Bă, mi-am petrecut două săptămani de vis". Unde? In Finlanda? Imi pare rău, nu există. Da? Ce au?
Că e zăpada aia si că e cu Mos Craciun, băăă? Si noi il avem pe Dracula. Da? Păi uite-te cum l-au dezvoltat ei pe Crăciun al lor si cum l-am dezvoltat noi pe prostu' ăsta de Dracula. Da? Mitul lu' Dracula? Hm! Cam la egalitate cu mitul lui Mos Craciun. Intrebati-i pe americani. Păi americanii in afară de Santa Claus si de Dracula n-au auzit de nimeni, mă. Deci dacă Finlanda l-avea pe Dracula, ar fi adus tot, toata America in concediu in Finlanda, da? Praf făceau. La noi nu s-a trezit niciunul.
A vrut ăla, Agathon, sau care era, să facă nu stiu ce parc. Ce s-a intamplat, bă, pană la urmă, vă intreb. Ce s-a intamplat, mă? Ne explica la televizor că duce de la Targu Mures, că este aeroport, că duce pe autostrada de la Brasov... Nu s-a făcut nimic. Ăla ce aeroport e, la Targu Mures? Că dacă aterizează doua avioane in acelasi timp se intrerupe, se ia curentul... [30:40]. Ce aeroport e ăla, mă? Pleacă un singur avion pe săptămana. Da? Hai să fim seriosi!
Finlandezii au 23, deci [Banciu arata cu degetele de la maini, pentru cei care numără mai incet sau nu le au cu cifrele] 10, 20, 23 de aeroporturi functionale, in afară de cel de la Helsinki. Da? 23! A se verifica! Unde se aterizează si se decolează oricand. Da?
Este inacceptabil, bă! La noi sunt niste rahaturi toate! Da? [31:05.] In afară de doua-trei, hai, Timisoara, Cluj, că sunt mai ok; la Iasi nici nu poti ateriza. Da? Nu mai vorbesc de alea, de Suceava, de Baia Mare... Dacă e un pic de ceată esti gata, te intorci la Bucuresti.
Deci ăstia suntem, nu s-a facut nimic, mă, nimic, nimic, nimic, in niciun domeniu!!! Decat s-a dat din gură! De asta spun, apropo de aceste sondaje, cam asa ar trebui analizate; si oamenii ăstia, incă odată spun, dispretuiti, bă. Noi aici, la aceasta emisiune, asta ne propunem să facem: să scoatem ce este mai rău din oameni; pentru că bunatatea lor, bunul simt, manierele, loialitatea, astea are cine să le scoata in evidentă. Da?
Este vorba de toti cei care se duc si-i votează pe oameni cu incredere... Da? Cu sperantă... "Pentru cine ati votat, taică?". "Aăă... iii... ă... pa... a...". "Cu cine ati votat?". "Pentru mai bine". [?!] Foarte bine, bă, mosule! Pentru mai bine, că n-o sa mai ai nici loc in groapă... Stai linistit, votează tu pentru mai bine! Si uite asa ne ducem toti, pentru mai bine. Adică ce să "mai bine", bă? [32:11].
VOTEZI INTRE CATASTROFAL SI FOARTE RĂU... INTRE ASTEA AI DE OBICEI OPTIUNEA. Da? Asta este optiunea ta. Dacă ai sta acasă, de exemplu, să vedem ce ar face dansii. E? Au fost 18 cetateni [la vot]. Să vină Andreea Berecleanu sau cine vreti voi, seara, la televizor, si să spună: "18 cetăteni s-au prezentat. Voturile s-au numarat de 400 de ori, că au avut timp. Este acelasi rezultat... Rezultatul este următorul: 6 voturi - Sorin Oprescu; 4 voturi - Crin Antonescu; 2 voturi sunt nule, asa; un vot - Dan Diaconescu; un vot - Ciuvică; un vot - Nu Stiu Ce...". [32:53].
Cum ar fi, bă, tată? Vii la televizor dup-aia si să spui tu, Crin Antonescu... Stai cu burta umflată asa si iti sufleci "Pff, pff", sufli asa in păr că tu ai luat 4 voturi. Atat ati merita, mă, băieti. Da? Să il voteze acolo, familia nici sa n-ajungă toată la vot. "N-am mai apucat să... asta e. Am avut treburile casei... Era laptele pe foc. N-am mai apucat să mă duc.". Cum nu l-a votat aia pe Sarcozy la alegeri. Incredibil, bă! Deci bărba-su candida si nevastă-sa nu s-a dus, bă. Asa-l dispretuia, il ura in ziua aia... L-a urât, nu s-a dus la vot! [33:29].".
Sfarsitul transcriptului.
Antirrhinum siculum
Acum 38 de minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu