luni, 8 aprilie 2013

Maruntis cotidian

Media abunda de stiri despre "civilizatia" infractionala. Ce pot sa mai zic dupa ce am aflat ca 32 de trilioane (32.000.000.000.000) de dolari sunt plasati in paradisuri fiscale? Intamplarile ilegale din tara noastra par maruntis.

De exemplu, "Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, intr-o emisiune difuzata duminica de Realitatea TV, ca economia subterana a Romaniei, desi este greu de cuantificat, oscileaza undeva intre 3,5% - 8% din PIB. Totodata, a mai spus el, 2-3% din PIB-ul Romaniei pleaca in paradisurile fiscale, insemnand 3-4 miliarde de euro." (sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-14572729-daniel-chitoiu-din-1-ianuarie-2014-vrem-adoptam-scaderea-tva-19-sau-cas-5.htm). Daca ne uitam la modul in care s-au matrasit banii publici de-a lungul anilor prin "procedura" achizitiilor publice la preturi supraevaluate si cum s-au falimentat voluntar de catre statul roman firmele gigant ale statului care nici macar nu aveau concurenta, mi se pare ca nea Chitoiu subevalueaza "contributia" Romaniei la economia paradisurilor fiscale. Sau poate ca banii subtilizati (publici sau de firma capusata) fiind considerati legal transferati in buzunare de baieti destepti privati cu relatii la stat, nu mai era necesara dosirea lor in paradisuri fiscale.

Daniel Constantin, ministrul agriculturii (cu litere mici, pentru ca nici agricultura nu inseamna mare lucru la noi in tara), "a declarat, vineri, la Sibiu, referitor la motivele reducerii TVA la pâine, că la nivel european consumul de pâine este de 89 de kilograme pe cap de locuitor, în timp ce în România este de 23 de kilograme" (sursa: http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/constantin-consumul-mediu-de-paine-in-ue-89-de-kilograme-la-noi-23-diferenta-reprezinta-evaziune-fiscala-298311.html). Altfel spus, 23 de kile de paine sunt fiscalizate in Romania, iar restul de 66 de kile de paine "nu platesc" taxe. Ar trebui pus semnul exclamarii (mirarii sau chiar al uluirii) la sfarsitul frazei, dar evaziunea fiscala este atat de banala in Romania mafiota, ca efectiv nu se mira nimeni sa afle asa ceva. Totusi, ce eficienta au si cum isi justifica existenta (in afara incasarii de spagi) institutiile de control ale statului, daca aproximativ 75% din industria de panificatie practica evaziunea fiscala? Sau sistemul nesustenabil, suprataxat si mafiot a fost creat special in acest mod, pentru ca angajatii din institutiile de control ale statului sa faca avere din nemunca si spaga, pe seama angajatilor amarati care produc paine pe salariul minim pe economie?

Alt maruntis de juma' de miliard de euro: "Autorităţile din România vor să introducă marca de stat, o ştanţă obligatorie pentru toate bijuteriile vândute în ţară, pentru a stopa evaziunea fiscală de pe piaţa metalelor preţioase, care aduce anual prejudicii de peste 500 de milioane de euro la bugetul de stat." (sursa: http://www.newsar.ro/din-tara/atentie-bijutieri-autoritatile-din-romnia-vor-sa-introduca-marca-de-stat-o-stanta-obligatorie-pentru-toate-metalele-pretioase).

Devine cam plicticoasa si monotona contabilizarea situatiilor infractionale din Romania. Din pacate, viata din Romania nu ne ofera nici macar paritatea, adica pentru o stire naspa, una pozitiva. Unii parlamentari chiar visau sa vada la stiri asa ceva si propusesera sa se dea o lege. Dar, cel putin in domeniul panificatiei, realitatea arata ca o stire despre un producator de paine care respecta legea ar trebui sa fie urmata de trei stiri despre producatori care incalca legea.

Mult mai simplu ar fi sa alfam daca exista un domeniu economic in care legea se respecta. In plus, interesant ar fi sa aflam daca exista vreun domeniu economic in care se poate respecta legea. Dupa parerea mea, ticalosia statului si pasivitatea generala au dus la crearea unui sistem sclavagist cu masca democratica, in care cetatenii sunt de facto sclavii statului si firmelor prietene cu functionarii statului.

Sistemul (statul) se vaita ca nu are bani, cu toate ca ii cheltuie discretionar si voit fara eficienta, doar pentru a-i transfera in buzunare private. Totusi, statul isi insuseste din taxe minim 70% din munca salariatilor. Adica garanteaza astfel o viata mizera celor care accepta munca onesta. Nu doar prin marimea taxelor, ci si prin micimea salariului minim pe economie. Iar cei care doresc prosperitate nu au decat sa studieze modalitatile de incalcare a legii si apoi sa le aplice. Haiducii moderni nu mai dau in cap la oameni ca sa le fure pungile cu bani. Pentru ca oricum, pungile de bani au disparut de foarte mult timp. Acum banii trebuie subtilizati fara sa se produca suferinte fizice directe perdantilor.

In alta ordine de idei, un ultim maruntis: blogul meu a implinit trei ani de existenta. La sfarsitul fiecarui an de blog ar fi trebuit sa scot un almanah. Dar articolele sunt deja "almanahate" in arhiva blogului. Multe poze frumoase, dar multe realitati sinistre si inacceptabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu