miercuri, 3 aprilie 2013

Uniunea Europeana doreste sclavie in masa la nivel european

UE nu doreste sa faca ceva bun pentru cetatenii sai. Dincolo de declaratiile politice in care se mimeaza pozitivismul raman faptele care au dus la instalarea si agravarea saraciei in Uniunea Europeana.

Uniunea numara 27 de state in acest moment:
01. Austria
02. Belgia
03. Bulgaria
04. Cipru
05. Danemarca
06. Estonia
07. Finlanda
08. Franta
09. Germania
10. Grecia
11. Irlanda
12. Italia
13. Letonia
14. Lituania
15. Luxemburg
16. Malta
17. Olanda
18. Polonia
19. Portugalia
20. Regatul Unit
21. Republica Ceha
22. România
23. Slovacia
24. Slovenia
25. Spania
26. Suedia
27. Ungaria

Dintre acestea, 11 state se confrunta cu mari probleme in acest moment:
01. Bulgaria
02. Cipru
03. Franta
04. Grecia
05. Irlanda
06. Italia
07. Portugalia
08. Regatul Unit
09. Romania
10. Spania
11. Ungaria

De remarcat ca toate peninsulele mediteraneene (Iberica, Italica si Balcanica) au probleme. De fapt intreaga zona mediteraneana se afla in dificultate, nordul Europei parand sa fie mai aparat de problemele economice.

Dintre tarile cu probleme mai sus enumerate se remarca in primul rand Grecia si Spania, cu un somaj incredibil de circa 27%, Ungaria cu TVA 27% (desi se spune ca limita maxima a TVA in UE este 25%!) si Cipru, care confisca practic averile cetatenilor sai pentru ca bancile neperformante sa nu se prabuseasca. Ceea ce s-a intamplat in Cipru pare mai crancen decat nationalizarile si colectivizarile comuniste. Averea personala nu mai inseamna nimic si poate fi confiscata printr-o simpla decizie, fara ca perdantul averii sa aiba o vina sau raspundere precisa. In multe tari din UE, printre care si Romania, coruptia se practica la vedere si nu se intrevad nici macar sperante ca se doreste scaderea fenomenului. Puterea de cumparare scade cam peste tot si somajul este in crestere, fara perspective de a se crea noi locuri de munca.

Circul european cu salvarea bancilor neperformante care si-au ingrasat managerii incapabili si hoti este scandalos si absolut inechitabil. Populatiile tuturor statelor UE cu probleme bancare sunt jefuite in numele austeritatii in timp ce managerii care si-au batut joc de banci dispun discretionar de banii incasati absolut nemeritat. Nu am retinut cati functionari bancari angajati la bancile cu probleme au fost obligati sa doneze statelor respective 60%-90% din averea dobandita nemeritat sau ilicit.

Politica UE a fost impotriva propriilor cetateni, atat timp cat s-au finantat discretionar bancile neperformante in timp ce nu exista politici de creare si de mentinere a locurilor de munca. Nu exista nicio politica de creare de locuri de munca la nivel european, ci numai o politica de pompare de bani in banci neperformante. Este cel putin uimitor cum bancile pot beneficia de finantare nelimitata (practic vorbim de ajutoare de stat si europene), in timp ce marile intreprinderi care pot fi rentabile au interdictie de finantare de stat. Exemplul Oltchim este elocvent. Firma Oltchim, desi nu are concurenta in Europa de Est, este pe cale sa se inchida pentru ca a fost falimentata voluntar de catre statul roman corupt. Oltchim are nevoie doar de capital de lucru, productia fiind usor de comercializat pentru ca exista cerere pe piata. Cu toate acestea, se spune ca UE nu da dreptul statului sa acorde ajutor financiar Oltchimului, de circa 45 de milioane. Suma pare ridicola fata de sutele de miliarde aruncate aiurea catre bancile neperformante.

Daca privim la fapte si nu la vorbele goale ale politicienilor, este evident ca UE doreste sa transforme majoritatea cetatenilor in sclavi. Tendinta in Europa este de scadere a costului fortei de munca, pentru ca UE sa se poata alinia la competitivitatea Chinei, de exemplu. S-a vazut ca din cauza costurilor mari cu forta de munca din Europa, majoritatea productiei industriale europene s-a mutat in Asia. Dar aceasta competitivitate bazata pe scaderea costurilor cu forta de munca (a salariilor) nu este corelata nici cu productivitatea muncii, nici cu nivelul de trai decent. In China munca a fost dintotdeauna subsalarizata, adica chinezii au fost dintotdeauna niste sclavi foarte competitivi. Se pare ca acum este randul europenilor sa se alinieze la acest "trend".

Mult mai firesc ar fi sa creasca salariile celor exploatati prin Asia sau aiurea si sa se elimine dumpingul social, decat sa se alinieze Europa la "cerintele" dumpingului social. Trebuie remarcat ca Organizatia Internationala a Muncii nu a facut nimic pentru a standardiza si norma la nivel mondial munca, productivitatea muncii si salarizarea. Adica salariatii pot avea o norma rezonabila a muncii intr-o tara care le da dreptul la prosperitate si o norma care-i transforma in sclavi pe salariatii din alta tara. Pentru aceeasi munca, intr-o tara poti fi platit rezonabil, iar in alta tara (de exemplu Romania), poti fi platit la limita subzistentei.

Discrepantele dintre munca, productivitate si salarizare in functie de statul in care se desfasoara munca sunt inechitabile si in avantajul marilor proprietari de afaceri si "investitorilor", care practica un ordinar santaj economic, amenintand oricand cu relocarea in cazul in care sclavii nu produc profitul scontat. Numai ca salarii mici inseamna incasari mici la buget si probleme financiare continue; mai inseamna si cetateni cu nivel de trai redus artificial, nu pentru ca cetatenii respectivi nu muncesc performant sau rezonabil, ci pentru ca munca nu este platita corespunzator.

Chiar nu a inteles niciun politician acest mecanism? Evident ca s-a inteles, dar vointa politica este de a se crea o masa cat mai larga de sclavi.

De aceea, cred ca toti politicienii actuali, chiar si la nivel european, trebuie exclusi prin vot din viata politica. Politica actuala se face in dispretul cetateanului, nu in folosul lui. Trebuie impuse prin vot alte persoane, care sa apere interesele legitime ale cetatenilor obisnuiti: dreptul la venituri decente obtinute prin munca cinstita, valorizarea muncii, suprataxarea marilor averi (cu atat mai mult cu cat detinatorii refuza sa faca investitii in locuri de munca), confiscarea averilor obtinute fraudulos, inasprirea accentuata legislatiei impotriva coruptilor pentru o descurajare reala a fenomenului, facilitarea legislatiei firmelor pentru micii intreprinzatori, simplificarea legislatiei financiare pentru mici intreprinzatori, descurajarea speculatiilor financiare si taxarea veniturilor obtinute prin speculatii financiare.

2 comentarii:

  1. Εхcellent way оf tellіng, and nice pаragгаph
    to gеt fаcts regarding my ρгeѕentаtion focus,
    which i am going to deliveг іn іnѕtіtutіon of highег eԁucation.


    My pagе; how to buy and sell cars

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cine sa voteze si sa faciliteze inlaturarea dansilor din viata politica? Coruptia patrunde adanc, si masele tampite de sclavie se injura unii pe altii in loc sa se coordoneze. Singura solutie e exodul din tara, pana cand se elimina si aceasta portita. In momentul acela ori murim cu totii cu privirea spre Cotroceni si gatu msi de FMI, ori spargem tot, inclusiv capetele celor corupti, mai ceva ca minerii in anii 90'.

    RăspundețiȘtergere