Buna treaba retinerea lui Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, caruia i se pun in carca infractiuni de coruptie de-a lungul anilor 2007-2015, in urma carora s-ar fi realizat un prejudiciu de 450 de milioane de euro, iar Vanghelie personal ar fi beneficiat de o dubla zeciuiala (adica 20%), deci de o mita totala de circa 90 de milioane de euro.
Din moment ce eu insumi sunt un simplu cetatean si nu lucrez in structurile justitiei romane, nu ma simt obligat sa-i acord lui Marian Vanghelie prezumtia de nevinovatie, oricum fiind total irelevante pentru justitie prezumtiile pe care i le-as acorda primarului retinut al sectorului 5.
Totusi, nu pot sa nu remarc momentul in care a fost retinut Marian Vanghelie: dupa ce s-a rupt de PSD si dupa ce incerca sa dezvolte un partidulet independent alaturi de Mircea Geoana.
Nu avem cum sa traim in lumi paralele si sa vedem care ar fi fost destinul lui Vanghelie daca ramanea in continuare in PSD. Dar este evident ca atat timp cat a fost in PSD, Vanghelie trecea om cinstit si onorabil.
De aceea, ma intreb:
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 80 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 70 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 60 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 50 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 40 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 30 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 20 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 10 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 5 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse doar 2 de milioane din spagi?
Unde erau institutiile statului cand Marian Vanghelie obtinuse primul milion din spagi?
Cum se face ca exact atunci cand Marian Vanghelie s-a desprins din PSD s-au trezit institutiile statului ca Marian Vanghelie ar putea fi un infractor si i s-au descoperit spagi in valoare de 90 de milioane de euro, care se pot cara cu camioanele, conform impricinatului?
Isi mai aduce aminte cineva ca Marian Vanghelie a devenit "cavaler" dupa ce a fost decorat de nimeni altul decat de marele luptator cu coruptia, presedintele Traian Basescu, marele adversar (probabil ireconciliabil) al PSD-ului?
Zecile de milioanele aparute deodata in buzunarele lui Vanghelie seamana foarte bine cu valul de acuzatii adus Elenei Udrea atunci cand aceasta a aratat cu degetul spre Coldea.
Ba chiar si expresia Oanei Niculescu Mizil: "Victore, Victore..." seamana cu degetul dus la nas de Elena Udrea.
Oare institutiile statului identifica vinovati numai printre cei care musca mana partidului care i-a crescut?
Pentru ca perceptia generala, uneori extrem de vizibila, este ca exista o armata de primari in Romania, inclusiv in Bucuresti, care au avut aceleasi apucaturi ca si cele incriminate la Vanghelie.
In acelasi mod, perceptia generala este ca exista o armata de cadre medicale care nu-si fac treaba, ci mendrele; ca exista o armata de cadre in invatamant care nu-si fac treaba, ci mendrele; ca exista o armata de politisti care nu-si fac treaba, ci mendrele; ca exista o armata de directori in firmele de stat care nu-si fac treaba, ci mendrele, si asa mai departe.
Media este plina de exemple concrete. In mod ciudat, nici media nu este pedepsita pentru dezinformare, dar nici cei atacati nu sunt pedepsiti pentru acuzatiile evidentiate in media. Cu atat mai mult cu cat de multe ori acuzatiile din media sunt foarte bine documentate, nu bazate pe denunturi!
Sigur, institutiile statului nu au mijloace sa-i dovedeasca si sa-i ia pe toti. Dar unele fapte prea se intampla la vedere, cu toata nesimtirea.
Faptul ca institutiile statului nu intervin cu aceeasi celeritate, ca atunci cand se constata ca un participant la trafic a incalcat viteza legala, dupa care acesta este imediat oprit si amendat, confirma suspiciunea ca institutiile statului sunt in continuare mafiotizate si ca actioneaza propagandistic, atacand numai infractorii care se dovedesc incomozi pentru putere, care incearca sa creeze centre independente de putere sau care ajung sa detina prea multa putere.
In cazul lui Marian Vanghelie am remarcat faptul ca acesta a fost atacat cu unanimitate mediatica! Chiar si postul Antena 3, unde mai ajung atunci cand butonez in timpul pauzelor publicitare de pe alte posturi, si care in mod traditional are inscrisuri si enunturi pe ecran care contin expresia "Traian Basescu", a lasat-o balta cu Traian Basescu si a prezentat in cel mai oportun moment un reportaj cu mizeria din Rahova si Ferentari, cartiere din sectorul 5, atacandu-l pe Vanghelie.
Toata media s-a aruncat asupra lui Vanghelie. Sigur ca e corect sa fie exploatat mediatic subiectul, dar de ce nu s-au facut pana acum investigatii mediatice pe tema Marian Vanghelie? De ce s-a trezit media abia dupa primele 90 de milioane? Nu putea sa mai rabde pana la primul miliard?
Pana acum Marian Vanghelie era un om onorabil care dadea lectii arogante de democratie pe la televiziuni, la fel ca si George Becali, de exemplu.
Si acum, hodoronc-tronc, televiziunile au descoperit, la fel ca si institutiile statului, ca Marian Vanghelie e omul rau.
In decembrie 2011, imediat cum am aflat ca Marian Vanghelie a fost decorat pentru "eforturile depuse in vederea dezvoltarii infrastructurii urbane, in interesul comunitatilor" (sursa: http://www.ziare.com/basescu/presedinte/vanghelie-decorat-de-basescu-e-cavaler-dezvoltator-al-infrastructurii-urbane-1139590), am publicat pe blogul personal o serie de 6 (sase) articole cu poze in care evidentiam aspectul sinistru al Sectorului 5, gestionat de "cavalerul" Vanghelie (primul articol din serie pe sursa http://lmar2010.blogspot.ro/2011/12/edilului-si-decoratorului-1.html).
Dar media nu s-a dat peste cap in acel moment sa puna in evidenta antiteza dintre decoratul "cavaler" Vanghelie si "realizarile" acestuia.
Ceea ce arata ca media mananca in general rahat si informeaza sau dezinformeaza dupa cum ii dicteaza puterea.
Legat de presupusul, dar inca nedoveditul comision de 20% pe care l-ar fi incasat Vanghelie, retin doar procentul vehiculat. Pana acum mi s-a parut ca spagile atribuite coruptilor erau in general de 5-10%. Acesta este deci un comision superior.
Daca presupunem, in mod deloc absurd prin prisma saraciei generale si a bogatiei opulente si desantate a unora, ca la nivelul intregului stat mafiot totalitar se dau spagi de 5% sau de 10% sau de 20% pentru subtilizarea aparent legalizata a banilor publici, atunci hai sa facem niste calcule simple prin care sa vedem cam ce spagi se iau la nivel national si sa identificam un nivel teoretic al banilor de care sunt jefuiti aparent legal romanii in ultimii 4 ani (2011, 2012, 2013, 2014) de catre autoritatile locale.
Folosim pentru calcule procentul minimal si rezonabil de numai 5% pentru spaga.
De pe sursa http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/proiect_buget2014/RAPORTBUGET2014.pdf, de la pagina 60/99 si din tabelul destul de ambiguu la prima vedere, am preluat urmatoarele sume destinate bugetelor locale:
TOTAL SUSŢINERE DE LA BUGETUL DE STAT PENTRU BUGETELE LOCALE ŞI FINANŢARE RAMBURSABILĂ:
2011 (realizari): 38.567,99 milioane lei;
2012 (realizari): 37.556,07 milioane lei;
2013 (realizari): 41.882,02 milioane lei;
2014 (propuneri): 46.988,10 milioane lei.
TOTAL SUME DE LA BUGETUL DE STAT PENTRU BUGETELE LOCALE:
2011 (realizari): 36.639,39 milioane lei;
2012 (realizari): 35.414,87 milioane lei;
2013 (realizari): 39.352,72 milioane lei;
2014 (propuneri): 44.288,10 milioane lei.
In tabel mai sunt trecute si alte sume, dar nu stiu daca se aduna impreuna cu totalurile de mai sus sau sunt subtotaluri ale totalurilor de mai sus, din moment ce nu exista explicatii clare in acest sens.
De aceea, operez numai cu acele totaluri. In acest caz:
1. Pentru anul 2011 bugetele locale au primit 75.207,38 milioane lei;
2. Pentru anul 2012 bugetele locale au primit 72.970,94 milioane lei;
3. Pentru anul 2013 bugetele locale au primit 81.234,74 milioane lei;
4. Pentru anul 2014 bugetele locale au primit 91.276,20 milioane lei (daca s-au respectat propunerile).
Daca transformam in euro aceste sume utilizand pentru simplificare un curs de 1 euro = 4,4 lei, atunci:
1. Pentru anul 2011 bugetele locale au primit 17.092,58 milioane euro;
2. Pentru anul 2012 bugetele locale au primit 16.584,30 milioane euro;
3. Pentru anul 2013 bugetele locale au primit 18.462,44 milioane euro;
4. Pentru anul 2014 bugetele locale au primit 20.744,59 milioane euro (daca s-au respectat propunerile).
Aplicand taxa de 5% destinata ticalosiei autoritatilor locale, avem:
1. Pentru anul 2011 s-au incasat de catre autoritatile locale spagi in valoare de 854,63 milioane euro;
2. Pentru anul 2012 s-au incasat de catre autoritatile locale spagi in valoare de 829,21 milioane euro;
3. Pentru anul 2013 s-au incasat de catre autoritatile locale spagi in valoare de 923,12 milioane euro;
4. Pentru anul 2014 s-au incasat de catre autoritatile locale spagi in valoare de 1.037,23 milioane euro (daca, desigur, s-au respectat propunerile).
Deci, in 2014 spagile de la autoritatile locare au atins primul miliard anual, in cazul in care spagile erau de numai 5%! In cazul in care spagile erau mai mari, atunci miliardul anual din spagi s-a depasit de mult, din vremuri imemoriale.
Desigur, este un calcul simplificat si minimal. Dar sper ca nu-si immagineaza cineva ca o sa iau vreodata la rand toate autoritatile locale din Romania si o sa realizez un studiu suta la suta exact. Am vrut doar sa am un nivel financiar al coruptiei autoritatilor locale.
Comparand cu cele 300 de milioane de euro pe care se lauda DNA ca le-a recuperat de la marii infractori in 2014, rezulta ca DNA ar trebui sa aiba cu celeritate o capacitate de anchetare si interpretare a datelor de cel putin 4 ori mai mare pentru a tine pasul cu infractorii statului mafiot totalitar si pentru a se lupta eficient cu coruptia!
Din moment ce se fura in mod direct si nerusinat intre 5 si 20% din taxele cetatenilor, rezulta ca taxele se pot reduce cu celeritate (chiar imediat) cu 5-20%, pentru ca aceste taxe servesc doar satisfacerii lacomiei autoritatilor si nu sunt absolut deloc impuse de realitati economice!
Στο χιονισμένο Βραδέτο
Acum 7 ore
Foarte mare dreptate ai in tot ce ai spus !!!
RăspundețiȘtergereDoar ca...nu stiu de unde atata rabdare pentru intreaga redactare!
Felicitari :)
"Doar ca..." suna ca un repros, in ciuda felicitarilor.
ȘtergerePentru mine scrierea unui articol nu este un test de anduranta sau rabdare. Scriu pana epuizez ceea ce consider ca este util sa pun in evidenta.
In plus, de cele mai multe ori nu am deloc rabdare si incerc sa evit sa scriu articole prea lungi, pentru ca se spune ca astfel de articole plictisesc in general cititorii.
Numai ca de foarte multe ori este imposibil sa se descrie in putine vorbe ticalosia infinita din Romania.