Romania este o tara atroce, odioasa si sinistra, in care rahatul politico-economic cotidian este continuu poleit cu minciunile propagandei politico-mediatice, imprastiate zilnic de toate televiziunile care refuza sa prezinte corect realitatea romaneasca.
In domeniul muncii realitatea este urmatoarea: somajul real este de 30-40%, nu 5-7% cum se prezinta la televiziuni; in majoritatea lcazurilor munca este platita mizerabil, de 3-3,5 ori mai prost in raport cu productivitatea muncii; conditiile de munca sunt mizerabile si in afara normelor in cazul multor locuri de munca; angajatii sunt lipsiti de protectie juridica reala in fata abuzurilor patronale; extrem de putini angajati (si in nici un caz cei foarte prost platiti) pot duce si castiga batalii juridice in fata abuzurilor patronale.
Astfel incat acestea au fost premisele care au condus la tragedia descrisa in continuare. O doamna de 48 de ani din Galati, Ştefana Lazăr, s-a sinucis pentru ca nu si-a primit salariul (oricum mizerabil) de doua luni!
A. Profilul moral al acestei doamne este pus in evidenta de urmatoarele fapte:
- Si-a donat un rinichi fetei sale care acum este in varsta de 22 de ani!
(sursa fotografiei: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/o-galateanca-de-48-de-ani-s-a-spanzurat-ieri-intr-un-camin-al-universitatii-dunarea-de-jos-528756.html)
- Lucra la caminul Ligii Studentilor din Galati pe un salariu (teoretic) de 600 de lei lunar.
Adica o persoana dedicata familiei si existentei oneste.
B. Profilul moral al angajatorului, conform surselor:
1. Conform sursei http://www.libertatea.ro/detalii/articol/o-galateanca-de-48-de-ani-s-a-spanzurat-ieri-intr-un-camin-al-universitatii-dunarea-de-jos-528756.html:
"Patroana, nu ne dădea salariile la timp, nu ne dădea bonurile la timp. Ne jignea tot timpul, nu ne aducea materiale. Această femeie a sunat-o pe patroană să-i dea salariul. O are pe fata ei cu transplant de rinichi și nu şi-a mai luat salariul de două luni";
De mentionat ca firma de curatenie la care era angajată Ştefana Lazăr avea contract cu Universitatea Dunarea de Jos, iar
"Reprezentanţii de la Universitatea Dunărea de Jos susţin că plăţile pentru firma de curățenie sunt la zi, însă patroana firmei în cauză nu a putut fi contactată."!
Adica patroana incasa la timp banii pentru serviciile prestate, dar platea salariile angajatilor atunci cand avea chef! Conform legii? Ce risca un patron atunci cand intarzie plata salariilor in mod deliberat? Sursele refuza sa ne ofere aceasta informatie, pentru ca adevarul este ca un patron care intarzie plata salariilor nu risca nimic! Sa-l dea angajatii in judecata, daca se pricep la asa ceva!
2. Conform sursei http://www.viata-libera.ro/societate/64993-ce-a-determinat-o-pe-galateanca-stefana-lazar-sa-si-ia-viata-pe-langa-neplata-salariului-jigniri-si-acuzatii-de-furt,
"Ştefana Lazăr a solicitat de nenumărate ori salariul la conducerea firmei Intensiv SRL la care lucra. De fiecare dată însă primea mesaje pe telefon, în care i se promitea că va primi salariul în ziua următoare.";
"Femeia trăia într-o teroare permanentă la muncă, fiind jignită în repetate rânduri.
„Doi ani de zile am fost tracasate, jignite. Am fost preluate de la Universitate, 24 de femei am fost preluate, iar dânsa, ca patroană, nu ne dădea salariile la timp, nu ne dădea bonurile la timp. Ne jignea tot timpul, nu ne aducea materiale. Eu am ieşit anticipat la pensie obligată de dânsa. M-a sunat de multe ori să se plângă că nu le-a dat materiale, saci şi hârtie igienică, şi mă întreba ce să facă. Mai era şi acuzată că fură din materiale”, ne-a povestit Constanţa Constandache, fostă colegă cu Ştefana Lazăr.
Directoarea firmei Intensiv SRL nu a putut fi contactată. Ea a fost sunată atât de familie, cât şi de jurnalişti, dar nu a răspuns la telefon. Nu este prima dată când gălăţenii spun că firma nu îşi respectă salariaţii. În 2013, o altă gălăţeancă acuza că fiica ei nu şi-a primit banii pe concediul medical. Nici la acea vreme, directoarea firmei nu a putut fi contactată."!
Terorismul (psihic, psihologic si financiar) la locul de munca este o practica frecventa la locurile de munca din Romania. Multi sefi si sefuleti practica teroarea in raport cu angajatii. Distrugerea psihica a angajatilor este o practica frecventa in Romania. Sa nu uitam ca in Politie (institutie a statului!) exista inregistrari cu un sef care cerea unui subaltern sa ia masuri pentru ca o angajata incomoda sa se sinucida! Distrugerea psihica a angajatilor este usor de realizat pentru ca este foarte greu de dovedit. Probele juridice nu pot fi altele decat declaratii ale martorilor, care risca astfel sa fie supusi ei insisi unui regim de teroare la locul de munca.
Legal nu cred ca este posibil sa se inregistreze audio-video un sef cu comportament abuziv la locul de munca. Pentru asa ceva ar fi necesar acordul patronului/ administratorului firmei. Iar daca patronul este mana in mana cu sefii si sub sefii in vederea comiterii de ilegalitati in scopul unui plus de imbogatire ilicita, este clar ca nu va exista niciodata un acord de inregistrare audio-video a ilegalitatilor si abuzurilor! Asa ca orice inregistrare audio-video facuta pe blat, fara acordul conducerii, nu va fi acceptata ca proba in instanta!
C. In aceste conditii, ce putea face o doamna cu posibilitati materiale reduse, asa cum era doamna Ştefana Lazăr? Concret, de pe surse aflam ca:
1. "Din aceste motive, femeia a intrat într-o depresie chiar sub ochii celor dragi, care au încercat mereu să o încurajeze."
(sursa: http://www.viata-libera.ro/societate/64993-ce-a-determinat-o-pe-galateanca-stefana-lazar-sa-si-ia-viata-pe-langa-neplata-salariului-jigniri-si-acuzatii-de-furt).
2. Sotul, care are si el afectiuni cardiace, "mărturisește că soția sa era într-o stare deplorabilă și nici nu vroia să o mai lase să se ducă la serviciu.";
"Totul numai din cauză că nu şi-a luat banii... Plângea şi spunea că nu mai ştie ce să facă...", spune îndurerat Sorin Lazăr."
(sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/o-galateanca-de-48-de-ani-s-a-spanzurat-ieri-intr-un-camin-al-universitatii-dunarea-de-jos-528756.html).
Acest articol se doreste a fi o informare corecta cu privire la viata si la locurile de munca din Romania.
Inspectoratele teritoriale de munca, in evidenta complicitate cu viciile deliberate din legislatie si cu ticalosii de patroni, refuza sa-si faca datoria si sa verifice locurile de munca, timpul real de lucru, conditiile de munca. Astfel incat, aparent, pentru cineva din afara sistemului (de exemplu institutiile de control ale Uniunii Europene), pentru statistici, dar si pentru istorie, totul se prezinta ca normal.
Multe abuzuri se produc in mod tacit. Din cauza saraciei si temerii pierderii locului de munca, angajatii sunt supusi unui adevarat santaj economic si obligati sa faca multe comporomisuri ilegale, solidari cu patronii!
Eventualele anchete nu duc la nimic, pentru ca angajatii nu declara abuzurile de teama pierderii locurilor de munca, iar patronii nu declara abuzurile pentru ca nu au nici un motiv sa o faca, din moment ce sunt beneficiari ai abuzurilor!
Iar serviciile de informatii ma indoiesc ca si-ar pierde vremea ca sa afle cat timp muncesc in mod real angajatii, fara ca angajatorii sa evidentieze acest lucru in pontaje si in statele de plata. Desi acestea sunt cazuri flagrante de munca ilegala si de evaziune fiscala, care se petrec pe scara larga! Poate ca la nivel de firma nu inseamna mare lucru, dar la nivel national pierderile fiscale sunt uriase.
Asa ca munca in Romania este caracterizata in foarte multe cazuri de abuzuri neintrerupte acceptate tacit de angajati, patroni si stat.
Legat de plata la timp a salariilor, ma intreb cum se poate eluda din punct de vedere legal acest lucru. In mod normal statele de salarii si taxele aferente salariilor ar trebui depuse lunar la institutiile statului abilitate. Iar lipsa acestora, coroborata cu inexistenta unor decizii de incetare a raporturilor de munca cu angajatii, ar trebui sa puna imediat in alerta autoritatile competente.
Din punctul meu de vedere, nu se poate intarzia plata salariilor fata de angajati in timp ce la stat firma figureaza cu actele aparent in regula fara fals si uz de fals. Adica se semneaza statele de salarii fictiv, de catre angajator/ patron/ contabil, in timp ce salariatii sunt dusi cu vorba, asa cum a fost cazul care a dus la tragedie.
Cred ca ar trebui infiintate institutii de control cetatenesc independente, abilitate sa faca verificari atunci cand simplii cetateni sunt calcati in picioare de ticalosia patronala si de indiferenta autoritatilor.
Nu se poate ca destinele cetatenilor sa fie exclusiv la mana institutiilor mafiote ale statului mafiot totalitar roman.
Trebuie sa existe o contrapondere la monopolul puterii institutiilor statului de a controla si de a decide dupa bunul plac daca aplica sau nu prevederile legii in cazul persoanelor cele mai defavorizate, in dauna ticalosilor cu bani si putere.
Exista foarte multe asa zise locuri de munca de tipul prezentat mai sus, caracterizate prin conditii de munca mizerabile, tratament inuman si degradant aplicat angajatilor, salarii mizerabile si nici macar platite la timp!
Adica adevarate conditii naziste de exterminare!!! Cum poate supravietui un angajat prost platit daca nu isi primeste banii la timp?
Ce parere are Victor Ponta despre cazul doamnei Ştefana Lazăr din Galati?
Ce parere are Klaus Iohannis despre ticcalosia bine facuta si aplicata doamnei Ştefana Lazăr din Galati? Este normal ca oamenii sa se duca la munca pentru a suporta bataia de joc patronala in forma continuata? Este normal sa nu existe bani de salarii in timp ce VALOARILE SPAGILOR SE MASOARA IN ZECI DE MII DE SALARII MINIME si in timp ce marii corupti sfideaza justitia si societatea?
Ce parere are Klaus Iohannis despre viata pe care mafia politico-economica postdecembrista o ofera majoritatii romanilor, exclusiv celor onesti si lipsiti de aparare?
Στο χιονισμένο Βραδέτο
Acum 8 ore
De-aia oamenii normali nu fac copii in lumea asta. Cand spun ca e o porcarie sa condamni un om la viata in lumea asta, multi imi spun ca scopul lor in viata e reproducerea. Pacat, am alte scopuri!
RăspundețiȘtergereCe scopuri ai?
Ștergere