vineri, 20 martie 2015

Volatilitatea justitiei si schimbarea clasei politice

De foarte multa vreme majoritatea celor acuzati de DNA si adusi in fata justitiei afirma ca sunt nevinovati si ca acuzatiile formulate impotriva lor sunt false.

Unii continua sa-si afirme nevinovatia chiar si dupa ce au fost condamnati definitiv, asa cum este cazul lui Dan Voiculescu sau al Monicai Iacob Ridzi.

Impotriva celor care sunt urmariti penal, de multe ori in timp apar fisuri in probele prezentate de procurori, iar denuntatorii isi mai schimba sau isi mai contrazic declaratiile.

Unii denuntatori par sa opereze in interes politic, asa cum este cazul lui Viorel Hrebenciuc, care incearca prin declaratii sa-si protejeze partidul si sa-si decredibilizeze adversarul politic plecat din partid, respectiv pe Mircea Geoana. Este greu de crezut ca Geoana era "gestionarul" propriei campanii electorale si ca afirmatiile lui Hrebenciuc folosesc la altceva decat la construirea unei imagini negative in jurul lui Mircea Geoana (de unde inteleg ca se pare ca inca sunt multi care-l considera pe Geoana sau pe mai stiu eu cine drept personaj politic pozitiv).

Iar "santajul" atribuit lui Traian Basescu de catre Gabriela Vranceanu Firea Pandele si instrumentat cu generozitate de catre Ministerul Public este de-a dreptul o facatura pur politica, ridicola si fortata grosolan, pentru care unii functionari ai statului ar trebui facuti raspunzatori pentru risipirea banilor publici si a celorlalte resurse ale institutiilor statului.

Mai exista o situatie nefireasca in cazul lui Nelu iordache, care cred ca sta de vreo doi ani in arest preventiv fara sa fie trimis in judecata. Timp in care face tot felul de denunturi care in cea mai mare parte nu s-au materializat in nimic concret fata de cei denuntati. Semn ca, asa cum spune Laura Codruta Kovesi, denunturile nu se sustin prin alte probe. Dar este normal ca o persoana sa fie tinuta atata timp in arest preventiv? Acum nimeni nu pare sa se intrebe, dar mai tarziu nu se stie ce consecinte vor exista.

Faptul ca exista multe situatii circumstantiale si putine probe concrete si indiscutabile nu sunt de bun augur pentru infaptuirea actului de justitie.

Toate aceste lucruri arata ca sistemul juridic romanesc este inca fragil si politizat. In viitorul mai mult sau mai putin apropiat pot aparea oricand in sistemul judiciar personaje obediente unor grupuri de interese politico-economice care sa manipuleze sistemul si probele astfel incat sa reabiliteze sau sa exonereze de raspundere cel putin 50% dintre cei care acum sunt acuzati in mod rasunator pe la televizor. Nu cred ca Dan Sova ar fi singurul care sa stie ca se pot distruge probe pentru a se desfiinta acuzatii.

Problema nu este daca cineva este vinovat, ci daca se poate dovedi in justitie acest lucru. Arestarile preventive, cu atat mai mult cele prelungite, mi se par o slabiciune a sistemului juridic, care incearca astfel sa obtina probe prin intimidarea suspectilor.

Eventuala lipsa a probelor in unele cazuri de mare efect mediatic mi se pare o mare slabiciune a statului asa zis de drept, care pare saturat de vicii legislative (nu de vid legislativ). Mai ales in marile cazuri de coruptie, chiar nu exista documente care sa ateste rapid si indiscutabil pentru justitie circuitul ilegal al unor sume de zeci si sute de milioane de euro? Valizele sau pungile de plastic pline cu milioane de euro se plimba prin statul mafiot totalitar fara ca sistemul judiciar sa poata constata existenta lor cu celeritate?

Arestarile si plimbarea unora pe la DNA in ultima vreme sunt foarte intens valorificate mediatic. Poate ca sunt pe placul poporului. Se spune ca trebuie schimbata clasa politica. Dar pana la condamnarea definitiva si incontestabila (nu doar irevocabila) mai este o cale lunga si plina de obstacole.

Cat despre schimbarea clasei politice, se pare ca acum exista traseisti care vor sa se schimbe in noul PNL, desi prin 2012 se schimbau prin USL. Mi se pare o bataie de joc si o campanie debila si penibila de imagine a "noului" PNL cel cu mentalitate vesnic invechita. PNL se bazeaza pe aceeasi propaganda plina de minciuni evidente, destinata exclusiv eternilor creduli. PNL-ul se vrea nou cu aceiasi oameni vechi, din care nu lipsesc nici macar fosilele puscariabile.

Schimbarea clasei politice presupune aparitia altor oameni politici, nu campanii de transferuri ale "eternilor" catre "cluburile" (partidele) politice nou infiintate. Astia vor sa convinga lumea ca se schimba clasa politica atunci cand vechii politicieni infiinteaza noi partide? Pentru mine este cel mai clar semn ca ticalosia merge mai departe.

Sunt convins ca in cadrul institutiilor statului exista oameni care isi inteleg menirea pentru care ocupa anumite functii. Dar mai cred ca exista si multi "acoperiti" care joaca dublu si care asteapta ocazii favorabile sa se activeze in favoarea marilor infractori. Nu stiu cine detine cu adevarat puterea si in mod traditional nu cred ca puterea este detinuta de cei buni, care sunt si ei necesari in special pentru imagine.

Asa ca mai degraba astept cu interes insurectia justitiei, adica momentul cand justitia va intoarce armele impotriva poporului si se va declara incapabila, din lipsa de probe, sa-i condamne pe cei arestati cu atata circ mediatic in ultima vreme (arestati doar pentru a oferi satisfactii puerile de moment simplilor cetateni).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu