luni, 28 decembrie 2015

Comertul alimentar de sarbatori s-a tranformat, ca de obicei, in congresul porcariilor

M-am dus azi, 28.Decembrie.2015, la cumparaturi in doua supermarcheturi (ambele in proximitate!). Pe de o parte nu-mi place aglomeratia si sa las totul pe ultimul moment, pe de alta parte se anunta un val de frig si vreau sa stau "la gura sobei" fara nicio grija in preajma anului nou.

A fost ultima repriza importanta de cumparaturi pe anul asta. Daca ai mei mai vor oarece maruntisuri se pot duce in zilele care urmeaza, dar 90% dintre produsele alimentare le-am cumparat deja si sper sa nu ma mai agit vreo saptamana pe aceasta tema.

Am constatat cu acest prilej ca in supermarcheturi are loc, ca de obicei, congresul porcariilor alimentare. Marfa de proasta calitate se ingana armonios cu preturile umflate nejustificat.

Cel mai dur moment este la legume si fructe, unde orice bucata de produs alimentar (mar, cartof, patrunjel etc) trebuie studiata si aleasa cu grija.

Cartofii, nu doar in acesta perioada, au forme ciudate, bube, urme de lovituri de sapa si sunt plini de pamant. In mod sigur sunt special alesi de comercianti pentru a-si bate joc de romani.

Morcovii, de asemenea, cred ca au fost special sortati cei mai sinistri si aruncati in piata.

Fructele, chiar si cele scumpe, sunt aruncate la gramada si din acest motiv sunt pline de bube. Totul trebuie intors pe toate fetele si ales cu mare grija.

Anul asta, ca niciodata, varza mi se pare a fi din recolta de acum 2-3 ani. Lucratorii din supermarcheturi tot rup frunzele vestejite de pe verze pana cand acestea ajung de dimensiunile unor mingiute. La mine in casa nu se mananca varza prea des oricum. Anul asta e al doilea consecutiv in care nu am mai pus varza la murat din cauza calitatii penibile la care a ajuns acest produs chiar si in piete.

Kiwi-ul si portocalele sunt eterogene calitativ: unele sunt proaspete, dar sunt amestecate cu altele in pragul expirarii sau deja expirate. Mi-a intrat mana in niste portocale flescaite si din acest motiv nici nu am mai cumparat. Oricum, nu mi s-a parut ca au avut mare succes acasa: cele cumparate acum o saptamana inca nu s-au epuizat.

Nu am inteles niciodata de ce in supermarchet sunt mai mereu umede bananele. Sunt tinute la congelator si se formeaza condens cand sunt scoase la vanzare?

Pentru omul obisnuit, cel mai avantajos produs de la supermarchet este tot carnea de porc: cu 12-15 lei chilul se poate lua pulpa sau ceafa de porc de calitate rezonabila si in cantitate suficienta. Remarcabil: carnea de porc nu este o porcarie! :)

Am vazut persoane care cumparau de la 10 chile in sus! Probabil ca unii inca isi mai cumpara saci de cartofi de iarna, iar altii isi cumpara chiar si carnea de iarna. :) Sau poate ca sunt persoane care au multi invitati in aceasta perioada.

In rest, la supermarchet au loc trucurile obisnuite: un pret la produs, alt pret la casa; preturi neafisate sau afisate la deruta (pretul unui produs este pus in dreptul altui produs); preturile nu sunt marcate direct pe produse (asa cum am vazut, de exemplu, la comertul din Grecia).

ANPC-ul, ANSVSA-ul si ANAF-ul nu se implica nici prea des si nici prea serios in verificarea activitatii supermarcheturilor, iar acestea din urma sunt libere sa incalce legea pe banda rulanta. Doar in fata abuzului de nesimtire autoritatile intervin.

De exemplu, cu nume si prenume, la Auchan (nume), Maritimo (prenume) din Constanta s-au intamplat nasoale excesive (sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/500+kilograme+mancare+expirata+restaurant+Auchan+Constanta):

"18 oameni au ajuns la spital în ultimele zile, după ce au mâncat la restaurantul cu autoservire de la Auchan Maritimo din Constanţa. Aproape 500 de kilograme de alimente expirate gata preparate au fost găsite acolo de autorităţi. Localul a fost închis şi amendat."!!!

"Cele mai multe produse la restaurantul Auchan erau expirate, potrivit inspectorilor DSV. Ei au confiscat nu mai puțin de 300 de kilograme de alimente gata preparate și pregătite pentru a fi vândute clienților."!!!

"Amenda inspectorilor ANPC a fost de 30.000 de lei, iar cea a inspectorilor Direcției Sanitar-Vetrinare de 2.000 de lei.".

Din nou afirm ca romanii nu mananca prea mult, ci mananca prea multe... produse expirate de sarbatori, din aceasta cauza ajungand la spital.

Sigur ca autoritatile dau impresia ca si-au facut datoria. Dar nu ar fi mai normal ca autoritatile sa intervina cu mult inainte ca populatia sa inceapa sa vomite sau sa lesine si sa ajunga la spital in urma consumului de alimente expirate?

Am mai remarcat la supermarchet un anunt distractiv care ne aduce aminte de ratiile intens blamate (pe buna dreptate) de pe vremea lui Ceasca:

"Stimati clienti, va informam ca nu puteti achizitiona mai mult de 5 baxuri de zahar."!

Sigur ca 5 baxuri inseamna 50 de chile, deci ratiile capitaliste sunt mult mai putin restrictive decat cele comuniste. :) Dar daca omul are o viata extrem amara si vrea sa si-o indulceasca, atunci de ce nu poate fi lasat sa faca exact ce are chef? :)

La supermarchet sunt mereu cu ochii pe cumparaturile celor din jur si, din cate am vazut, nu am remarcat pe nimeni sa cumpere nici macar un bax de zahar. Asa ca marele lant de magazine universale poate dormi linistit... :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu