duminică, 13 decembrie 2015

Risipa legalizata de bani publici si dezechilibrele macroeconomice

Vesti "bune" de la Curtea de Conturi: 60 de milioane de lei se arunca pe studii de fezabilitate inutile (sursa: http://www.mediafax.ro/economic/curtea-de-conturi-aproximativ-60-de-miloane-de-euro-anual-au-fost-cheltuiti-pe-studii-de-fezabilitate-fara-finalitate-14917594).
Cireasa de pe tort este faptul ca Nicolae Vacaroiu, Preşedintele Curţii de Conturi, ne asigura ca aceste studii de fezabilitate "sunt legale".

Deci, in limbajul peluzei, autoritatile pot face "joc pasiv", pot pasa la mijlocul terenului, pot trimite mingea in mod repetat in tribune, aruncand anual pentru o astfel de activitate bani publici in valoare medie de 60 de milioane de euro. Asta inseamna, de exemplu, o pierdere de 600 de milioane de euro in 10 ani! Cata "eficienta" in statul mafiot totalitar!

Ce s-ar fi putut face cu acesti bani? Spitale, scoli, aurostrazi? Pe la televiziuni (sau tembeliziuni) numai de asa ceva auzim. Eu zic ca se puteau reduce taxele; nu se faceau nici scoli, nici spitale, nici autostrazi (care oricum nu s-ar face nici daca impozitarea ar fi de 100%!), dar ramaneau mai multi bani la oamenii muncii, care puteau trai un pic mai fericiti pana la adanci batranete (daca nu mancau prea mult cu E-uri si nu beau prea multa apa nepotabila).

Taxele s-ar putea reduce in felul urmator: de pilda, s-ar putea reduce CAS platit de angajat de la 10,5% la 5,5% si CAS platit de angajator de la 15,8% la 10,8%. Adica taxele total abuzive si nefiresti pe munca s-ar reduce cu 10%.

Probabil ca "finantista" si "tehnocrata" care refuza sa demisioneze de la Ministerul Finantelor mi-ar sari la beregata pentru o astfel de propunere si m-ar acuza ca vreau sa produc "dezechilibre macroeconomice".

In mod ciudat, la beregatile coruptilor sare doar DNA-ul atunci cand, printr-un miracol, spaguitorii sunt in acelasi timp si denuntatori.

De exemplu, conform sursei http://www.mediafax.ro/social/primarul-orasului-darmanesti-arestat-preventiv-pentru-30-de-zile-dupa-ce-a-fost-prins-cand-primea-mita-10-000-de-lei-14917636, tocmai ce a fost arestat Constantin "Costică" Spiridon, primarul oraşului Dărmăneşti, prins in flagrant (in plin mandat al guvernului "tehnocrat"!) in timp ce lua o şpăguţă de "numai" 10.000 de lei.

Bănuţii primiti si prinsi in flagrant faceau parte dintr-un "program" mai amplu de şpagă si de fost pretinsi pentru, ce sa vezi: intocmire dosar de reabilitare a infrastructurii si STUDIU DE FEZABILITATE!

In caz ca nu am precizat: şpaga totala pretinsa era de 10% din valoarea contractului!!!

DNA nu stie daca primarul facea parte din programul "Prima spaga" si, evident, nu poate estima vechimea "edilului" in campul coruptiei (ca sa-i dea toate sporurile atunci cand ii calculeaza pensia speciala).

Păi de aia plateste angajatul CAS 10,5% si angajatorul CAS 15,8%? Ca sa finanteze statul mafiot totalitar si autoritatile sale corupte?

Si inca vorbim de un caz fericit. Sursele din DNA spun că Truică, sef de grup infractional la retrocedări, pretindea intre 50% si 80% din castiguri!

Si atunci cine produce "dezechilibre macroeconomice"?

Băi, "tehnocratilor", cand ne scapati de coruptie? Cand faceti ordine in cheltuirea banilor publici? Cand introduceti criterii de eficienta in cheltuirea banilor publici? Cand veti renunta sa va bateti joc de contribuabili? Cand veti respecta munca cinstitia? Cand veti reduce jaful legalizat al cetatenilor cu ajutorul taxelor si impozitelor?

Bine ca autoritatile locale si-au votat majorarea taxelor locale in 2016, ca sa aiba mai multi bani de furat!

Simplul cetatean nu ar trebui sa fie sclavul autoritatilor, dar este!

Anca Paliu Dragu, daca tot nu ai facut un studiu de impact "serios" al coruptiei din Romania si al banilor publici aruncati de autoritati, da-ti demisia din functia de ministru de Finante! De fapt, acelasi lucru e valabil si pentru Ciolos "tehnocratul"!

S-a schimbat ceva de cand au venit astia la putere? S-au schimbat doar mutrele la guvern, dar apucaturile autoritatilor sunt aceleasi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu