Asa zisa zi de nastere a lui Isus a fost destul de putin bagata in seama de catre televiziuni cu ocazia Craciunului.
Televiziunile s-au intrecut in povesti despre comert, traditii si superstitii aiuristice si povesti spuse pe un ton foarte serios despre "venirea" mosului.
Pe parte de traditii, inainte de 25 decembrie s-a vorbit despre lumea care "ia cu asalt" magazinele alimentare ca sa aiba "cele cuvenite", dupa care s-a vorbit despre apelurile de serviciul de urgenta si despre pericolele din carnea de porc (de la excesul de slanina la excesul de trichineloza). Totul a culminat cu noua expresie pe care cred ca am auzit-o la postul B1 TV: "Traim intr-un mediu puternic obezogen"! :)) Cuvantul "obezogen" o sa ma frapeze in perioada imediat urmatoare. :)
Ar fi fost mult mai interesant daca se facea un apel la cumpatare inainte de 25 decembrie, ca sa-si ia lumea numai stevie si loboda, dar atunci propaganda consumistica era pe val. :))
S-a mai vorbit despre brazi, despre vacante si despre faptul ca romanii "nu se uita la bani" in aceasta perioada. La inceput credeam ca era vorba de romanii care fura masiv banii publici, dar daca ne gandim mai bine, nici cei 40% de saraci din Romania nu se uita la bani pentru ca... efectiv nu au la ce!
Mosul este prezentat in continuare ca un fapt real. Postul TV Digi24 a mimat localizarea permanenta a mosului pe drumul din Laponia catre destinatie. Inca nu imi este clar de ce parintii care fac cadouri copiilor cu ocazia sarbatorilor de iarna nu doresc sa se acopere de glorie in fata celor mai dragi, ci isi transfera gloria unei pacaleli.
Circul superstitiilor de Craciun este intretinut tot pe un ton foarte serios. Nu intru in detalii punctuale care par interminabile (e plina lumea de dileala, hi, hi!), ci ma rezum doar la titlul de pe sursa http://www.romaniatv.net/sezonul-sarbatorilor-de-ce-e-bine-sa-faci-baie-in-ziua-de-craciun_332514.html:
"De ce e bine să faci BAIE în ziua de Crăciun"?
Raspunsul corect: ca sa nu mirosi a porc la petrecere, desi se spune ca oricum esti ceea ce mananci. :))
Abureala cu superstitiile incepe de obicei cu formula: "crestinii adevarati fac...". De fapt crestinii adevarati stiu ca Biblia nu mentioneaza nimic despre Craciun, brad si mos.
Cu ocazia Craciunului s-a tot colindat cu mosul, despre Isus mai nimic. Cei invitati sa concerteze in public au de obicei mania sa faca "instructie" cu publicul. Mereu este prezenta eterna risipa de clisee, de exemplu: "toata lumea mainile sus", "si acolo in spate". Alta chestie stranie este ambitia solistului de a face publicul sa cante impreuna cu el. Dupa parerea mea, publicul vine sa-l vada si sa-l auda pe invitat, nu sa se asculte pe sine. Daca publicul se simte bine si ii place ce aude, cred ca poate rezona de la sine.
Macar daca as fi auzit colindul "O, ce veste minunata!", care contine versurile surprinzatoare:
"Astazi s-a nascut,
Cel far' de-nceput."!
(de exemplu, in interpretarea Paulei Seling pe sursa: https://www.youtube.com/watch?v=vEM7hXSeBt8).
Dincolo de toate acestea,
SARBATORI FERICITE TUTUROR!
luni, 26 decembrie 2016
Craciunul, intre haleala, bautura si venirea mosului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu