vineri, 2 martie 2018

Gerul polar, ploaia inghetata si circul dezinformarii in masa

Am mai scris despre dezinformarea in masa cu ajutorul prognozelor meteo. De multe ori se exagereaza voit temperaturile, in sus sau in jos. Recent mi-am exprimat uimirea ca se formeaza baltau desi temperaturile ar fi trebuit sa fie crancen negative, pe sursa https://lmar2010.blogspot.ro/2018/02/baltau-la-temperaturi-negative.html, din 28.Februarie.2018.

Azi, 02.Martie, deci la numai doua zile, dezinformarea se repeta.

Pe de o parte, conform prognozei meteo, am fost amenintati cu temperaturi negative in Bucuresti. Sa rememoram prognoza din 28.Februarie.2018, de pe sursa https://www.vremea.com/vremea-bucuresti/LRBS.
Pe de alta parte, am fost amenintati tot pentru azi, 02.Februarie.2018, cu ploaia inghetata. Adica in cer ar fi mai cald, dar datorita temperaturilor negative la sol stropii de ploaie ar ingheta instantaneu.

Sa lasam mijloacele de dezinformare in masa sa vorbeasca.

1. Conform sursei https://b1.ro/stiri/eveniment/fenomenul-de-ploaie-inghetata-loveste-romania-vezi-aici-cele-mai-afectate-judete-video-214573.html,

"Mare atenție! Am scăpat de ninsori și viscol, însă acum ne va de furcă temuta ploaie înghețată [...]. În Capitală, dar și în alte orașe, stropi mărunți de ploaie vor transforma șoselele, mașinile, firele electrice ori pomii în sticlă.".

2. Conform surselor https://stirileprotv.ro/stiri/vremea/freezing-rain-in-romania-meteorologii-anunta-ca-este-posibil-sa-ne-confruntam-cu-fenomenul-de-ploaie-inghetata.html, https://www.realitatea.net/romania-lovita-de-fenomenul-ploaie-inghe-ata-mare-aten-ie-la-un-detaliu_2138318.html,

"Fenomenul de "ploaie înghețată" va cuprinde la început zonele Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea [...]".

Dupa cum se stie, Bucurestiul inca se afla in Muntenia.

3. Conform sursei https://www.antena3.ro/actualitate/social/ploaia-inghetata-se-abate-asupra-romaniei-cat-de-periculos-este-fenomenul-457690.html,

"Fenomenul de „ploaie înghețată” va cuprinde zone din Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.".

4. Conform sursei https://www.click.ro/news/national/pericol-ploaia-inghetata-transforma-totul-sticla,

"În Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, totul se va transforma într-un tărâm de cleștar, inclusiv mașinile, care se vor acoperi cu o pojghiță groasă de gheață.".

Hm! Oare chiar totul?

5. Conform sursei https://www.accuweather.com/ro/ro/bucharest/287430/daily-weather-forecast/287430, de pe la orele 17:50, inca mai este prognozata ploaia inghetata, dupa ce, anterior, era prevazuta la orele 13:00 si 14:00. Ma rog, inca nu e timpul pierdut, dar pana acum fenomenul nu a avut loc.
Azi, 02.Martie.2018, pe la orele 14:00 am iesit pe afara si m-am dus in Parcul Drumul Taberei, teoretic in plina ploaie inghetata si temperaturi negative.

Conform fotografiilor de mai jos, zonele pe unde am mers musteau de baltau. Intr-o statie de autobuz de pe strada Brasov era chiar un "lac de acumulare". Pe la cate o trecere de pietoni zapada fusese inlaturata, dar acum era o problema cu baltaul. Nici urma de ploaie inghetata, ba chiar soarele se vedea printre nori din cand in cand.
 Cat despre temperaturi, am vazut doua termometre publice care indicau temperaturi pozitive. Am fotografiat termometrul de la o farmacie a "pipotei", unde temperatura indicata era de, atentie, +5°C, fapt resimtit din nou in mod personal pentru ca am transpirat inclusiv la cap (nu mai zic ce incins eram la corp). M-am descheiat la haina si nu am mai purtat gluga uneori (din cauza transpiratiei, asocierea cu aerul rece este periculoasa si trebuie evitata, asa ca mi-am mai pus gluga din cand in cand ca sa nu am surprize medicale).
 


Cam mare si semnificativa diferenta dintre prognozele meteo si realitate.

Oare cui folosesc aceste dezinformari? Poate primariilor, care pot atribui contracte de deszapezire prin negociere directa si pot factura deszapeziri fictive sau inutile sau alte lucrari asociate, la fel de fictive si de inutile.

Fenomenul ploii inghetate a avut loc in Bucuresti in februarie 2012. Fotografii personale ale fenomenului le-am pus in diverse articole pe blog, de exemplu:

a) "Era glaciara - gheata oriunde" (sursa: https://lmar2010.blogspot.ro/2012/02/era-glaciara-gheata-oriunde.html);
b) "Era glaciara - un pom inghetat" (sursa: https://lmar2010.blogspot.ro/2012/02/era-glaciara-un-pom-inghetat.html);
c) "Era glaciara - Masini inghetate" (sursa: https://lmar2010.blogspot.ro/2012/02/masini-inghetate.html);
d) "Era glaciara - containere" (sursa: https://lmar2010.blogspot.ro/2012/02/era-glaciara-containere.html).

Daca va aparea fenomenul ploii inghetate in zilele urmatoare, sigur voi publica fotografii pe blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu