A. Teoria.
Conform sursei http://www.romfilatelia.ro/ro/prezentare/, Cristina Popescu afirma ca:
1. Romfilatelia ar promova "marca poştală românească ca [cacofonia apartine doamnei; putea folosi espresia "marcile postale romanesti" pentru a evita situatia] veritabil ambasador al ţării noastre".
2. Timbrul ofera "o viziune în miniatură a patrimoniului cultural, artistic şi istoric al unei ţări".
3. "Timbrul călătoreşte pretutindeni şi odată cu el şi tezaurul ţării noastre.".
4. "Publicul, colecţionarii şi abonaţii au fost reperele noastre.".
5. "De 15 ani, Romfilatelia conferă timbrului noi valenţe precum eleganţă, rafinament, artă şi va continua misiunea sa de promotor al valorilor naţionale, al marilor evenimente.".
B. Practica.
1. In practica, "sfantul" Nectarie (ar fi pacat sa nu existe si un Ambrozie, hi hi!), care tocmai a aparut intr-o emisiune filatelica romaneasca (sursa: http://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/100-de-ani-de-la-trecerea-in-vesnicie-a-sfantului-ierarh-nectarie-de-la-eghina/) este un veritabil "ambasador" al ţării noastre.
Atat doar, ca din prezentarea acestei emisiuni filatelice aflam ca "baiatul" asta s-a nascut langa Constantinopol, apoi si-a petrecut viata in Grecia, Egipt si iar Grecia.
Deci n-a avut nicio treaba cu Romania.
Cum de a ajuns un veritabil ambasador al tarii noastre, numai Romfilatelia stie.
2. Nectarie se pare ca este o bucatica din patrimoniului cultural, artistic şi istoric al Romaniei, din moment ce i s-a dedicat o emisiune filatelica.
Nu mi-e clar ce il face pe Nectarie atat de cultural, artistic şi istoric... Era un mare erudit? A inteles teoria relativitatii? A inventat frigiderul? Era un artist? A influentat istoria Romaniei?
Nimic din toate acestea nu apare in descrierea emisiunii filatelice de pe sursa mai sus indicata.
In schimb, ca parte a promovarii primitivismului si a imbecilizarii populatiei, dar si in totala contradictie cu Biblia, Romfilatelia a reprodus un idol pe o marca postala ("Icoana Sfântului Nectarie de la Eghina").
In plus, Romfilatelia vorbeste in fals de "Puterea făcătoare de minuni ce izvorăște din moaștele sale", afirmand ca Nectarie era "cunoscut mai ales ca vindecător". Ceea ce este uimitor si amuzant in acelasi timp (daca ne gandim la turmele de natarai creduli), este faptul ca "vindecatorul" a murit din cauza unui cancer de prostata. Adica nu a reusit sa se vindece pe sine, dar dupa moarte este recomandat cu mincinoasa caldura altora, foarte putini la minte, care cred in astfel de baliverne.
Romfilatelia mai face o recomandare dilie si in contradictie cu Biblia, indemnand nataraii creduli sa se inchine moastelor lu' Peste.
Din punctul meu de vedere, este o situatie ridicola si demna de tot dispretul.
In Biblie este scris despre inchinare, printre altele:
[Apocalipsa, 22.9.]
"Închină-te lui Dumnezeu.";
[Ioan, 4.23.]
"Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl.".
Iar despre idoli si despre inchinarea la idoli, tot in Biblie este scris, printre altele:
[Isaia, 44.10.]
"Cine este acela care să fi făcut un dumnezeu sau să fi turnat un idol şi să nu fi tras niciun folos din el?";
[1 Corinteni, 8.4.]
"ştim că în lume un idol este tot una cu nimic şi că nu este decât un singur Dumnezeu";
[Efeseni, 5.5.]
"Căci ştiţi bine că niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un închinător la idoli, n-are parte de moştenire în Împărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu.";
[Apocalipsa, 22.15.]
"Afară sunt câinii , vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună!";
[Apocalipsa, 21.8.]
"Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua".
3. Din cate imi dau seama, se pare ca principalul tezaur al tarii noastre este alcatuit din prostie si din moarte. La asta mi se pare ca suntem cei mai tari.
Si astfel de "repere" ajung sa calatoreasca in toata lumea, prin intermediul marcilor postale romanesti!
4. Tot din teoriile Romfilatelia, se lasa impresia falsa ca filatelistii sunt niste ahtiati de minciuni si de inchinare la idoli. Dupa parerea mea (daca este falsa se poate comunica acest lucru), filatelistii sunt capabili de mult mai mult decat atat. Am intrat pe multe bloguri care au ca subiect filatelia si nu am remarcat promovarea prostiei si a inchinarii la idoli.
5. Romfilatelia este un promotor al pseudo evenimentelor si al non valorilor nationale, asa cum este cazul de fata.
Legat de nepromovarea in filatelie a unor evenimente importante, am remarcat faptul ca s-a ignorat din punct de vedere filatelic implinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau (surse, de exemplu: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/foto-ludovic-orban-la-ceremonia-de-marcare-a-75-ani-de-la-eliberarea-lagarului-nazist-auschwitz-birkenau-1251496 si http://www.romania-actualitati.ro/75_de_ani_de_la_eliberarea_lagarului_de_la_auschwitz_birkenau-134454).
La eveniment au fost prezenti, conform primei surse citate, "peste 30 de şefi de stat şi de guvern şi reprezentanţi ai Caselor Regale din Europa".
Chiar nu a insemnat acest moment nimic pentru Romfilatelia (desi actualul prim ministru, Ludovic Orban, a fost prezent la eveniment)?
Sau, cine stie, poate ca Romfilatelia nu a vrut sa ofenseze actualul sef de stat roman, care are origini germane si despre care s-au facut in presa afirmatii extrem de contondente legate de mostenirea preluata de Forumul Democrat al Germanilor din Romania de la Grupul Etnic German (surse, de exemplu: https://www.justitiarul.ro/o-dictatura-totalitara-este-pe-cale-sa-se-instaleze-in-romania/, https://www.ancheteonline.ro/2016/10/cum-s-a-transformat-grupul-etnic-german-in-fdgr-tradarea-lui-klaus-iohannis/ si https://romanialibera.ro/politica/liviu-pop-forumul-german-condus-de-iohannis-este-continuatorul-unui-grup-nazist-748947)... M-as fi abtinut sa bag in seama in scris acest detaliu, dar prea e penibila si clara situatia.
Cert este ca in 1995, la implinirea a 50 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, Romfilatelia a realizat o emisiune filatelica intitulata exact "50 de ani de la eliberarea lagărelor naziste", care are numarul de ordine 1371 in lista de preturi a Romfilatelia!
Deci in 1995 comemorarea eliberarii lagarelor naziste era un eveniment pentru Romfilatelia, acum, in 2020, la implinirea a 75 de ani, Nectariele lu' Peste a ajuns un eveniment...
IN CONCLUZIE, dincolo de dorinta de a informa corect, in numele libertatii de opinie am exprimat un punct de vedere total diferit fata de cel oficial.
Mai departe, fiecare isi face propriile alegeri in viata personala, potrivit propriei constiinte si bun simt.
Arhitectură bucureșteană
Acum 24 de minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu