Guvernul a modificat pe perioada stării de urgență valorile unor amenzi pentru niște încălcări neclare ale unor legi. Valoarea acestor amenzi este cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei.
Să vedem ce părere (extrem de autorizată) are CCR despre modul în care a legiferat Guvernul României amenzile aberante.
Conform sursei https://www.libertatea.ro/stiri/sesizarea-avocatului-poporului-privind-starea-de-urgenta-pe-masa-judecatorilor-ccr-se-decide-soarta-amenzilor-date-de-autoritati-2985397,
"Amenzile date în perioada stării de urgenţă sunt neconstituţionale, a decis CCR".
În plus, reprezentanta Avocatului Poporului a afirmat că (sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/lovitura-pentru-guvern-oug-privind-amenzile-date-in-starea-de-urgenta-este-neconstitutionala.html):
"Prevederile aticolului 9 şi ale aticolului 28 din OUG 1/1999, pe lângă această obligaţie mult prea generală de a respecta anumite norme, stabilesc şi sancţiuni contravenţionale fără a oferi minime criterii în aplicarea acestora, în mod diferenţiat. În acest context, sunt create premisele unei interpretări subiective şi discreţionare de către agenţii constatatori a normelor legale, (...) în lipsa unor repere obiective de apreciere şi a unei fapte individualizate. Or, această manieră generală de legiferare aduce atingere unor principii constituţionale, printre care principiul legalităţii, care presupune existenţa unor norme de drept precise şi previzibile în aplicarea lor".
Dacă am reținut eu bine, această manieră generală de legiferare aduce atingere principiului... legalităţii! Mai mult decât interesant!
Părerea judecătorilor constituționali este că (sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/de-ce-sunt-neconstitutionale-amenzile-pentru-incalcarea-ordonantelor-militare-decizie-ccr-1303109):
"În mod implicit, stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei";
"În concluzie, Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi principiul restrângerii proporţionale a exerciţiului drepturilor şi libertăţilor fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituţie".
În concluzie, statul mafiot totalitar român și-a terorizat poporul (!!!) prin legiferare abuzivă (nimic nou sub soare!) care a permis jefuirea cetățenilor de către polițiștii care au aplicat amenzi aberante!
În mod evident, este vorba de terorism de stat juridico-economic!
Împotriva vinovaților vor exista sancțiuni, procese, condamnări, demiteri, demisii, ceva?
N-ar trebui să plătească Iohannis și gașca lui (Orban, Vela, Tătaru și alții) o amendă de minim 1 miliard de lei (1.000.000.000 lei) pentru prejudiciile aduse poporului român?
Cred că numai așa putem spera să le vină mintea la cap, împreună cu cheful de a respecta legile României. Dar, cel mai probabil, în legislație nu există astfel de sancțiuni împotriva liderilor României care se fac vinovați de prostie și/ sau ticăloșie, deși consecințele negative sunt evidente.
Prostia și/ sau nemernicia autorităților trebuie sancționate imediat, prin lege!
Cine legiferează abuziv și în bătaie de joc trebuie amendat imediat, proporțional cu prostia, incompetența și ticăloșia.
Demisia, Iohannis!
Demisia, Orban!
Demisia, Vela!
Demisia, Tătaru!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu