Pe plaiul mioritic contemporan se aude foarte des în ultimul timp cuvântul geto-dac neaoș „lockdown”. Ignor mijloacele de dezinformare și manipulare în masă și ofer numai exemple grele.
Exemple:
1. Klaus Iohannis, președintele României (sursa: https://www.zf.ro/eveniment/presedintele-iohannis-deocamdata-situatia-nu-ne-duce-cu-gandul-la-o-19718037):
„situaţia nu ne duce cu gândul la o carantină sau la un lockdown”.
2. Ludovic Orban, prim-sinistru (sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ludovic-orban-despre-un-nou-lockdown-in-romania-suntem-departe-de-o-astfel-de-decizie.html):
„Întrebat, vineri, la Iaşi [...] dacă România ar putea urma modelul Israelului [...], Orban a spus că ”în Israel a fost lockdown aproape total”.”.
3. Sinistrul sănătății, Nelu Tătaru (sursa: http://www.radioiasi.ro/stiri/national/ministrul-sanatatii-despre-un-nou-lockdown-in-romania/):
„Zilnic suntem întrebaţi de paturi ATI şi dacă ajungem la un lockdown sau să alegem între pacienţi, nu cred.”.
4. Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler (sursa: https://www.capital.ro/un-reputat-medic-arunca-bomba-lockdown-nu-e-o-solutie-cum-se-va-salva-romania-de-covid.html):
„Pentru următorii doi ani, în care ne vom lupta cu această pandemie, soluţia este respectarea regulilor. Nici într-un caz lockdown, care pe termen lung nu ajută”.
CONCLUZIE: Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim...
Dar se pare că pentru analfabeții funcționali care colcăie pe gura de rai (pentru mulți din ce în ce mai asemănătoare cu gura de canal) ar fi mai potrivite cuvinte tradiționale de tip „varză”, „viezure”, „mânz”.
De curiozitate, în ce clasă s-a învățat la limba română cuvântul „lockdown”?
Conform Constituției României, Art. 13, alineat unic (sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?den=act2_1&par1=1#t1c0s0sba13):
„În România, limba oficială este limba română.”.
Nu-i așa, domnule veghetor la respectarea Constituției? Cine ar trebui să-ți taie 10% din salariu dacă nu-ți îndeplinești atribuțiile?
vineri, 30 octombrie 2020
Cuvânt de origine „geto-dacă” larg utilizat și în prezent
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu