O suspectă febră a protestelor a cuprins România, într-o perioadă convenabilă pentru minciună și manipulare: în zile scurte și friguroase de iarnă, probabil în spiritul loviturii de stat din decembrie 1989.
Fără îndoială, așa cum se petrece mai peste tot la nivel mondial, statul își sfidează pe față proprii cetățeni.
În România nu există la nivel de stat programe care să vizeze realizarea prosperității generale (sau măcar a celor ce muncesc onest) și prin care să se ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent (Articolul 47 din glumeața Constituție a României).
Dimpotrivă, statul român demonstrează pe față că munca onestă nu mai are valoare în România și că suprataxarea contribuabililor se menține la cote aberante, din moment ce milioane de români primesc de la același stat cupoane pentru plata hranei și a încălzirii!!!
În secolul 21 și în anul 2024, milioane de salariați și pensionari români nu-și permit nici măcar acoperirea necesităților vitale, de bază, din venituri și din pensii obținute din muncă cinstită.
În fața unei astfel de realități atroce este dificil să mai discutăm despre democrație și libertăți pe teritoriul României.
Sau putem vorbi exclusiv despre o pseudodemocrație sclavagist-militaristă, izvorâtă din instincte primare și din tradiții feudale.
În spiritul realității primitiv-sclavalist-feudale românești a apărut circul protestelor contemporane.
În ultima vreme (și nu în altă perioadă), s-a „întâmplat” să se producă proteste ale fermierilor, transportatorilor, medicilor de familie și chiar ale... angajaților din primăriile de comună.
De ce sunt aceste proteste un circ?
În cazul angajaților din primăriile de comună este cel mai evident: primăriile sunt în general inutile, bastioane ale corupției și ale cheltuirii discreționare a banilor publici; salarizarea în primării este aberant de mare raportat la performanțe (dacă putem vorbi de așa ceva); multe primării de comună nu se autosusțin din taxele locale colectate. Așa că un protest pentru o majorare de salarii la inutilii rurali angajați în primării reprezintă doar un circ sinistru.
În cazul medicilor de familie, simpla pretenție a CNAS de a scădea tarifele consultațiilor (în condițiile creșterii tuturor prețurilor) ar trebui să fie o ilegalitate sancționată penal. Dar vidul legislativ românesc favorizant de aberații produce efecte, de aceea și acest circ a fost posibil.
Fermierii și transportatorii au probleme mai vechi, care nu au părut să fie bine precizate și discutate până la ieșirea acestora pe străzi, în plină vacanță a parlamentarilor.
O primă formă scrisă a revendicărilor fermierilor am găsit-o pe sursa https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26821017-fermierii-trimis-guvernului-ministerului-agriculturii-lista-revendicari-plan-salvare-stabilitate-financiara.htm.
O formă scrisă lărgită a revendicărilor fermierilor, transportatorilor și altora a apărut pe sursa https://www.euronews.ro/articole/lista-celor-76-de-revendicari-ale-agricultorilor-si-transportatorilor-ieftinirea. Totalul revendicărilor se ridică la 76 de cerințe, unele fără legătură cu fermele sau cu transportul, ci cu calitatea serviciilor oferite de politicieni și cu cheltuirea eficientă a banilor publici. Unele revendicări conțin termeni tehnici total necunoscuți simplilor cetățeni care nu au legătură cu domeniile respective.
Chiar și așa, în momentul în care a existat o autorizare a protestului pentru Piața Constituției, transportatorii și fermierii nu s-au prezentat la locul acțiunii, motivând că acțiunea este politizată (în a doua zi de „protest” absența este la fel de... prezentă). Fapt care a transformat în caraghioslâc așa zisul protest. Nu cred că „politizanții” ar fi putut reprezenta protestatarii împotriva voinței acestora.
Protestatarii par disponibili la dialog mai mult cu televiziunile decât cu autoritățile.
Iar la televiziuni au apărut, printre altele, diverse persoane responsabile cu manipularea opiniei publice, care au cerut populației să se alăture principalilor protestatari.
Așa că, în final, pare să fie o nouă tentativă de scoatere masivă a populației în stradă, fără vreo legătură cu fermieri sau transportatori. Poate că legătura este mai mare cu vreo lovitură de stat, visată deja de zeci de ani de monarhiști.
Ca fapt divers, fermierilor români nu prea le-aș plânge de milă. De ani de zile aud non-stop cum sunt fermierii în pragul falimentului. Ba din cauza secetei, ba din cauza inundațiilor, ba din cauza costurilor de producție. Nu știu cum, dar în România, încă din anii 1990, deși costul forței de muncă este printre cele mai jalnice din Europa, produsele alimentare românești au prețuri mai mari decât în statele dezvoltate din Europa.
Altă fațetă a circotecii protestelor este dată de protestele înseși. Indiscutabil, populația (cu excepția privilegiaților) este nemulțumită, oripilată și scandalizată de modul sfidător, discreționar și falimentar de funcționare a statului mafiot totalitar român.
În mod normal, protestele într-un astfel de stat sunt inutile și ineficiente din start. Normal ar fi ca populația să se organizeze politic și să aducă în față noi organizații politice și noi lideri, nu să spere la „mila” unor circari din PSD, PNL, USR, AUR și așa mai departe.
Practic, se manifestă continuu incapacitatea societății românești de a se solidariza cu normalitatea, de a-și stabili și susține obiective clare, echitabile, realizabile. Practic, este imposibil ca poporul să se organizeze politic și să ajungă la putere! Este asta democrație?
luni, 22 ianuarie 2024
Circoteca „protestelor”
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu