luni, 16 iunie 2025

Se cam alege praful de planul de reforme PNL-Bolojan, votat în noiembrie 2024!

După ce Nicolae Ciucă a pierdut detașat alegerile prezidențiale în 2024 și a dispărut total din politică, de bun ce era, PNL a scos din joben planul de reforme, după care l-a scos din joben pe „independentul” Nicușor Dan.

Planul de reforme este corect din punct de vedere politic (ca să nu mai zic din punct de vedere logic), dar demagogia politică pare și mai corectă din punct de vedere politic.

Să ne reamintim conform sursei https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/pnl-a-votat-un-plan-de-reforme-300-de-parlamentari-subventii-mai-mici-pentru-partide-limitarea-cheltuielilor-statului-3024749 în ce constă planul de reforme PNL-Bolojan, aprobat acum mai bine de 6 luni, încă nepus în aplicare și cu șanse practic nule de a fi pus în aplicare acum, după ce au reajuns la putere PSD-PNL și „independentul” Nicușor Dan (susținut și votat de aceleași PSD-PNL și de alte grupări pro îndatorare externă și pro deficit, pe scurt, pro europene).

1. Reforma clasei politice.

1.1. Parlament unicameral cu 300 de parlamentari;
1.2. Subvenție redusă în anii electorali pentru partide;
1.3. Decontare redusă a cheltuielilor de campanie realizate de candidați;
1.4. Cheltuieli administrative reduse pentru demnitarilegate de cabinete și de vile de protocol.

Ce drăguț! Toate astea s-ar putea realiza instantaneu dacă există voință politică.

Dar dacă guvernul se va opune poporului, atunci asta e.

2. Reforma statului.

2.1. Reducerea numărului de ministere și agenții în administrația centrală;
2.2. Servicii deconcentrate comasate;
2.3. Secretarii de stat sunt cu cel puțin 50% prea mulți!
2.4. Ar fi trebuit realizat până acum, în anul 2025, un audit de eficiență la autoritățile centrale și la companiile de stat, dar după menținerea la putere a tandemului PSD-PNL, la revedere audit!
2.5. S-a propus eliminarea sinecurilor și creșterea eficienței angajaților statului... Ha, ha, ha!

Înțeleg că sinecurile sunt legale... Deci trebuie acceptate de clasa muncitoare, în alianță cu țărănimea (pardon, cu lucrătorii agricoli) și cu intelectualii (analfabeții funcționali acceptă oricum orice!)...

2.6. Printre măsurile importante pe care PNL le-a înțeles și concretizat scriptic (nu și faptic) se numără debirocratizarea, dereglementarea, digitalizarea și interconectarea bazelor de date.

De unde se deduce că până acum statul a urmărit birocratizarea, reglementarea adesea inutilă și realizarea documentelor și documentațiilor cu tracțiune „animală”, adică acte scrise de mână și dosare cu șină fără număr, ușor de mătrășit și de volatilizat.

2.7. PNL ar dori primării organizate mai eficient. Până acum, după cum s-a văzut și se vede în continuare, primăriile pot fi total ineficiente, fără limită de îndatorare externă a statului mafiot totalitar român!

3. Conform PNL, statul român nu este de încredere (nimic mai adevărat, hi, hi!), deci ar trebui făcute unele modificări.

3.1. În toate domeniile nu există comportamente corecte ale angajaților statului, așa că PNL crede că este suficientă o analiză a reglementărilor pentru a schimba comportamentele. Eu cred analiza este insuficientă și că ar trebui modificate reglementările în urma analizei, așa că nu e nicio speranță pe partea asta.
3.2. Ar trebui crescută vârsta de pensionare pentru magistrați, dar nu o face nimeni, din motive puerile sau meschine; poate din pură comoditate.
3.3. Accesul în serviciile publice nu se face în urma unor concursuri corecte și nici munca angajaților nu este dimensionată corect, în sensul că marii piloși nu trebuie să facă nimic, iar ceilalți (cu pile ceva mai jalnice) trebuie să facă totul (cel puțin așa înțeleg eu).
3.4. Sistemul public este plin de inechități și așa va fi în continuare. Dorința de schimbare va rămâne la nivel de vorbe.

Pe scurt, până acum mult zgomot și multă demagogie pentru absolut nimic.

Deficitul public și datoria externă merg înainte victorioase!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu