Blogul meu este plin de comentarii odioase si sinistre pentru ca asa e tara in care traiesc. Viata de roman pare o contabilizare nesfarsita a odioseniilor cotidiene pe care ni le ofera puterea.
Exista persoane care se intreaba care sunt solutiile pentru a ne schimba in bine viata si pentru a inlatura mocirla in care ne tavalim zilnic. Chiar si puterea spunea ca opozitia nu are solutii. Puterea impreuna cu opozitia ar mai putea spune "l-am demolat pe Ceausescu si uite ce ati pus in loc"! Foarte adevarat!
Asa ca trebuie prezentate solutii pentru iesirea din criza economica, sociala, politica si morala:
1. Reforma votului. Peste 40% dintre cetateni (printre care si subsemnatul) nu s-au prezentat la vot la ultimele alegeri. Motivul pentru care nu m-am dus la vot este acela ca niciun candidat nu imi apara si promova interesele. Am fost la vot numai la primele alegeri zise libere de dupa 1989, dupa care am stiut clar cum va batea vantul. Oricum, pornesc de la ideea ca pentru majoritatea neparticipantilor la vot nicio candidatura nu prezenta interes. Pentru mine nu prezenta nici credibilitate. Candidatii se intreceau in atacuri personale in campania electorala si in final nu am retinut nicio idee de interes national sau personal. Absenta ideilor sau programelor de interes national sunt foarte bine puse in evidenta de realitatea zilelor noastre. De fapt nimeni nu a promis nimic si (evident) toti s-au tinut de cuvant! Adica acum culegem... nimicul.
Totusi, 40% neparticipanti la vot sunt mult mai multi decat circa 25% votanti ai lui Basescu; 40% neparticipanti la vot sunt mult mai multi decat circa 25% votanti ai lui Geoana. Adica 40% neparticipanti la vot pot invinge orice candidatura dusmanoasa Romaniei si poporului roman.
Reforma votului consta in organizarea acestei majoritati, in impunerea de candidati si in acordarea votului acestor candidati. Democratia inseamna dreptul de a alege. O alegere buna inseamna o victorie deplina si adevarata a democratiei. Cea mai frumoasa zi a democratiei romanesti va fi aceea in care nemernicii vor fi inlaturati de la conducerea Romaniei (si eventual din viata politica). Partidul unic BANUL (triada PDL-PSD-PNL) nu are ce cauta la putere!
2. Reforma candidaturilor si a candidatilor.
Viata sociala isi are legile ei. Prosperitatea isi are legile ei. Niste legi simple intr-o societate normala.
Prosperitatea individuala are la baza urmatoarele doua legi:
a) Sa muncesti.
b) Sa fii platit corect pentru munca ta.
Prosperitatea nationala este o consecinta fireasca a prosperitatii individuale.
Simplul fapt ca ai un loc de munca nu te transforma intr-un om prosper in Romania. Majoritatea romanilor o simt de 20 de ani pe pielea lor.
Pentru a ne asigura prosperitatea individuala, ar trebui sa ne asiguram sub forma unei legi ca orice candidati la functii politice (si chiar ministri, care sunt numiti) respecta cele doua legi ale prosperitatii, adica actioneaza in sensul crearii de locuri de munca si in sensul platii corecte a muncii. In cazul in care ar proceda altfel, sa raspunda penal. In consecinta, candidatii ar trebui sa prezinte nu doar programe, ci chiar proiecte de legi pe care doresc sa le transforme in legi in timpul mandatului lor. Mandatul oricarui candidat trebuie limitat doar la propunerile legislative prezentate in campania electorala. In acest fel, cetateanul cu drept de vot poate sa se informeze, de exemplu, despre intentia candidatului de a reduce pensiile si salariile; de a reduce veniturile populatiei in general prin cresterea TVA.
3. Solutii economice.
Propagandistii, de la cei mai maruntei de pe bloguri si televiziuni, pana la varful ierarhiei politice, nu obosesc in a face romanii puturosi, sau in a-i invita sa isi mai ia o slujba, sau in a le recomanda sa munceasca mai bine daca vor sa traiasca mai bine.
O prima problema si o mare inechitate este aceea ca nu exista o corelatie intre munca performanta si traiul mai bun. Patronul, indiferent ca este din sectorul privat sau de la stat, nu este obligat sa te rasplateasca pentru munca eficienta. In consecinta, poti sa produci profit de 0 (zero) euro sau 1 milard de euro fara sa existe vreo diferenta in buzunarul tau, asa cum stiu majoritatea salariatilor romani. Se mai poate produce o pierdere de 20 de miliarde de euro fara sa raspunda cineva penal pentru aceasta, in timp ce persoanele oneste si care muncesc bine sa platesca paguba produsa de altii (si dobanda catre FMI) prin TVA marit!
a) De aceea, ca sa se puna capat demagogiei si arbitrarului in economie, propun o lege prin care sa se distribuie 30% din profitul firmei catre angajati. In acest fel, poate ca aceia care muncesc bine vor trai mai bine.
b) Mai propun o lege prin care salariul minim sa fie 1200 de lei, in concordanta cu costul vietii la sfarsitul anului 2010, pentru a se pune capat sclaviei economice si pseudo locurilor de munca.
c) Mai propun o lege prin care orice firma sa trimita prin internet lista cu angajatii si cu programul de lucru pentru fiecare salariat in parte catre Ministerul Muncii. Orice modificare in ce priveste salariatii din firma sa fie operata cu o zi inainte si sa fie transmisa tot prin internet la Ministerul Muncii. Daca in firma lucreaza persoane neautorizate sau intr-o perioada neautorizata, Ministerul Muncii n-are decat sa aplice legile existente. O lista cu salariatii care presteaza ore suplimentare si cu numarul de ore suplimentare trebuie comunicata catre ministerul Muncii prin internet inainte de inceperea orelor suplimentare. In acest fel se pot verifica pontajele si salariile, munca la negru, orele suplimentare nu vor mai fi platite la negru sau nu vor mai exista ore suplimentare realizate si neplatite, nu vor mai exista persoane care muncesc chiar si 11 ore pe zi 6 zile pe saptamana (66 de ore pe saptamana fata de maxim 48 prevazut in Codul Muncii actual). In aceasta perioada "de criza", orele suplimentare ar trebui sa fie interzise prin lege pentru a se reduce somajul.
d) Mai propun Legea Statisticilor Nationale. Este clar ca statul masluieste date statistice si ofera statistici mincinoase. Legea trebuie sa stabileasca parametri obiectivi pe care statul sa fie obligat sa le faca publice, pe site-uri de internet si in mass-media. Iar publicarea de statistici mincinoase sa fie pedepsita penal. Aceasta lege ar fi foarte utila pentru ca orice persoana sa se poata informa corect, in timp real. Pe de alta parte, nu ar mai fi posibil sa apara orice ametit de bauturi alcoolice care sa spuna odata ca nu avem nevoie de banii FMI iar cateva zile mai tarziu sa spuna ca am luat de la FMI 20 de miliarde de euro.
sâmbătă, 27 noiembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu