marți, 15 ianuarie 2013

Infractionalitate economica in masa

A aparut o stire referitoare la un control al Garzii Financiare intr-un complex comercial din Dobroesti (sursa: http://www.amosnews.ro/amenzi-de-peste-500000-lei-aplicate-de-comisarii-garzii-financiare-2013-01-13).

Rezultatul: 230 de firme au fost gasite in neregula si sanctionate. Stirea este cam seaca si nu ofera prea multe amanunte. Eu as fi fost curios sa stiu cate firme functioneaza in acel complex comercial. Este relevant sa stim daca 230 de firme din 230 incalca legea sau 230 din 4000 de firme incalca legea.

Totusi, oricate firme si-ar desfasura activitatea in Dobroesti, 230 este un numar suficient de mare pentru a considera ca avem de-a face cu infractionalitate economica in masa.

Nici despre abaterile constatate nu avem prea multe informatii. Sunt evidentiate doar lipsa actelor de provenienta a marfurilor si întocmirea necorespunzatoare a documentelor justificative.

Despre cauzele acestui comportament infractional nici atat nu se vorbeste, asa ca nu putem decat sa speculam pe aceasta tema.

Dupa parerea mea, activitatea economica din Romania este sufocata de taxe. Sistemul economic gandit si aplicat in Romania nu este sustenabil, mai ales atunci cand vorbim de firme mici. Sistemul a fost gandit in mod deliberat astfel incat sa nu se poata supravietui muncind cinstit si respectand legea. Singura sansa de supravietuire, mai ales a firmelor mai mici, este incalcarea constanta a legii si in special practicarea evaziunii fiscale. Statul stie foarte bine acest lucru si lasa lucrurile sa mearga de la sine, controland din cand in cand, constatand si aplicand amenzi.

Dincolo de evaziunea fiscala, care se practica in mod deliberat, este bine de stiut ca in Romania cine se apuca de afaceri este automat un infractor. Foarte putine firme au scapat nesanctionate de-a lungul anilor, fiind imposibila cunoasterea si respectarea tuturor legilor din Romania. Respectarea legilor inseamna de multe ori investitii pentru firme, iar incalcarea legii si plata periodica a unor spagi sau amenzi sunt mai putin costisitoare. In multe situatii remediabile, desi legea nu a fost incalcata cu rea credinta, statul nu ofera preaviz si informatii agentilor economici, ci trece direct si cu dusmanie la amendarea lor. Iar amenzile aplicate (mai ales pentru firmele mici) pot duce chiar la inchiderea afacerii.

In Dobroiesti au mai avut loc controale si s-au mai aplicat sanctiuni, dar, dupa cum se vede, viata merge inainte.

Un comentariu:

  1. Alt control la Dobroesti a avut loc in octombrie 2011. Rezultatul, conform sursei:
    http://www.ziare.com/articole/control+amenzi+complex+comercial

    "In urma controalelor au fost descoperite 1.100 de kilograme de detergent, susceptibil de a fi contrafacut. Politistii au identificat administratorii societatilor care comercializau aceste produse, iar acestia sunt suspectati de contrafacere.

    Produsele descoperite au fost ridicate in vederea expertizarii si pentru stabilirea provenientei acestora, iar cercetarile continua in vederea tragerii la raspundere a tuturor persoanelor implicate.

    Totodata, au mai fost ridicate 10.300 de articole textile si se fac cercetari pentru evaziune fiscala."

    RăspundețiȘtergere