marți, 26 martie 2013

Economii blocate si cetateni saraciti de furtul bancar pe fata sprijinit de UE

Foarte straniu ce se intampla in Cipru: "salvarea" sectorului bancar se face aplicandu-se o taxa de 30% pe depozitele mai mari de 100.000 de euro!

Foarte multe declaratii de presa evidentiaza nemultumirea si revolta, justificate, dupa parerea mea, fata de aplicarea acestei taxe. Practic se confisca o parte din averile celor vizati pentru "salvarea" bancilor.

Din nou ne intrebam de ce nu s-au injectat bani in intreprinderi sau in cetateni pentru evitarea falimentelor, insolventelor, pentru cresterea consumului, pentru plata ratelor la banci si asa mai departe.

Vedem cum bancile trebuie sa supravietuiasca cu orice pret, cu pretul austeritatii pentru cetateni, cu pretul recesiunii perpetue, cu pretul saraciei generalizate, cu pretul managementului neperformant al bancilor si cu pretul bonusurilor scandaloase si fara acoperire pe care le-au primit liderii sectorului bancar, cu pretul cresterii somajului si saraciei peste tot in lume.

Ipocrizia UE nu mai cunoaste limite. Au trecut 5 ani de la declansarea crizei si ni se ofera constant minciuni despre solutii de crestere economica. De fapt s-a instalat un haos generalizat, dar bine controlat si intretinut, in care prosperitatea nu mai este asigurata de munca cinstita, ci de infractionalitate (minciuna, hotie si asasinat).

Nu mai prospera muncitorul, taranul sau intelectualul, ci functionarul corupt al statului, directorul de banca neperformanta, angajatorul la negru, traficantul de persoane, traficantul de droguri, traficantul de arme si asa mai departe.

Taxarea in Cipru a depozitelor mai mari de 100.000 de euro cu 30% este de departe cea mai ciudata si mai hoata masura de sprijinire a sectorului bancar. UE provoaca Rusia prin aceasta masura, stiut fiind ca multi cetateni rusi au depozite bancare in Cipru. Este uimitor la nivel european, dar si mondial, ca nu cresc impozitele celor cu venituri de peste 100.000 de euro anual.

De ce nu s-au taxat si de ce nu se taxeaza suplimentar cu 30% veniturile anuale care depasesc 100.000 euro? O persoana care are un venit net de 100.000 de euro intr-un an, daca este taxat sumplimentar cu 30% mai ramane cu 70.000 de euro, adica poate cheltui aproape 6.000 de euro lunar!!! Moare de foame, are probleme economice? Ce sa mai spunem atunci de romanii care traiesc din salariul minim pe economie si trebuie sa traiasca cu maxim 2.000 de euro anual?

Statele Europei si ale lumii in general (poate cu mici exceptii) au creat un sistem mafiot, neperformant si hotesc de fraudare a banilor publici. In timp ce li se cere cetatenilor austeritate si reducerea draconica a consumului (majoritatea romanilor nu au acces nici macar la totalitatea produselor de baza), ordonatorii de credite cheltuie discretionar si neperformant banii cetatenilor.

Guvernele si-au arogat dreptul de a cheltui mai mult decat incaseaza. Si-au arogat dreptul de a sprijini banci hoate. Si-au arogat si dreptul de a face cheltuieli aiurea. Pentru ca, daca banii erau cheltuiti eficient, ar fi trebuit sa se vada eficienta la un moment dat. Dar, ca si in Romania, cheltuirea banului public de oriunde in lume (cu mici exceptii) se face in afara oricarui control. A vazut cineva statistici publice referitoare la cheltuirea ineficienta a banilor publici si la vinovatii de aceste cheltuieli? Hotii de bani publici trebuie sprijiniti si acoperiti de stat, pentru ca toti isi incaseaza partea apoi.

Acest control al cheltuielilor statului ar trebui facut de catre cetateni, nu de catre institutii ale statului care isi acopera una alteia ticalosiile. Un control real al cetatenilor care nu fac parte din institutiile statului ar arata imediat lipsa de fundament a majoritatii cheltuielilor statelor, risipa de bani facuta doar pentru a factura si pentru a mima activitate.

In timp ce economia centralizata capitalista a UE sprijina din nou sectorul bancar, in domeniul bancar nu exista austeritate in ciuda unor scaderi spectaculoase de venituri. Asta pentru ca veniturile bancherilor erau oricum scandaloase si fara nicio legatura cu managementul performant. Poate aveau legatura doar cu hotia performanta si cu clauzele abuzive si la limita legalitatii din contractele de credit.

Astfel, un director al Deutsche Bank, chiar daca si-a diminuat veniturile cu 2 milioane de euro, tot a castigat 4,8 milioane de euro in 2012 in loc de 6,8 milioane de euro (sursa: http://www.ziare.com/bani/banci/seful-deutsche-bank-a-cerut-sa-i-se-taie-salariul-cu-2-milioane-de-euro-1226263). Iata si ce performante a avut banca in 2012 (sursa: http://www.ziare.com/deutsche-bank/profit/pierderi-record-pentru-cea-mai-mare-banca-europeana-1215905):

"Cea mai mare banca europeana dupa active, Deutsche Bank, a inregistrat cele mai mari pierderi trimestriale din ultimii patru ani, la finalul anului trecut.

In trimestrul al patrulea din 2012, pierderile companiei s-au ridicat la 2,17 miliarde de euro, de opt ori mai mult decat estimasera analistii, relateaza Bloomberg. In perioada similara din 2011, banca avusese un profit de 147 de milioane de euro."
[!!!]

Iata cat de mult se respecta legea la Deutsche Bank (sursa: http://www.ziare.com/bani/dobanda/deutsche-bank-i-a-taiat-unui-angajat-concediat-40-de-milioane-de-euro-din-salariu-1214773), cat de sigur este sistemul bancar si ce venituri "risca" un angajat al bancii care manipuleaza dobanzi:

"Unul din cei mai bine platiti traderi de la Deutsche Bank, concediat in 2011, a pierdut bonusuri de 40 milioane de euro, in urma scandalului legat de manipularea dobanzilor.

Christian Bittar a fost demis dupa ce banca a descoperit ca, in 2006 si 2007, el a colaborat cu un trader de la Barclays pentru a-si creste in mod artificial valoarea tranzactiilor."


Sursa nu ne spune cu cate milioane a ramas totusi masluitorul de date! Dar se pare ca nu a fost arestat, cu atat mai mult judecat sau condamnat. Semn ca numai furtul cepelor din piata se mai pedepseste, in niciun caz infractiunile financiare inteligente.

Aceeasi sursa ne mai spune ca "Autoritatile din mai multe tari ancheteaza 16 companii pentru suspiciuni de manipulare a indicilor de dobanda, inclusiv Euribor,in vederea cresterii profitului unor tranzactii cu derivate financiare."

Cea mai veche banca din lume, Monte dei Paschi di Siena, desi anchetata pentru coruptie si pentru disparitia a "sute de milioane de euro, pe fondul unor investitii riscante legate de tranzactii financiare complexe", a cerut "ajutor de la stat in valoare de un miliard de euro, din cauza problemelor financiare" (sursa: http://www.ziare.com/bani/banci/italia-directorul-celei-mai-vechi-banci-din-lume-s-a-sinucis-1222817).

Nu este minunat sa subtilizezi sute de milioane si apoi sa primesti de la stat 1 miliard ajutor financiar? De ce se pot ajuta bancile, dar nu se pot ajuta Mechel, Oltchim, Hidroelectrica de exemplu? De ce nu imprumuta statele cetatenii care nu-si pot plati ratele la banci?

Dupa parerea mea, statele lumii au creat un sistem economic nesustenabil, in care nimeni nu poate rezista decat prin frauda. Munca este crancen suprataxata si este o garantie a sclaviei si a falimentului individual.

Cum merge treaba la varful unei banci scotiene? Sursa http://www.ziare.com/bani/banci/rbs-amenda-pentru-banca-bonus-pentru-seful-ei-1217839 ne informeaza ca:

"Seful Royal Bank of Scotland, Stephen Hester, va primi un bonus de 780.000 de lire (922.000 de euro), la cateva saptamani dupa ce banca sa a fost amendata cu 391 de milioane de lire (462 milioane de dolari) pentru manipularea dobanzii interbancare Libor." [!!!]

Banca spaniola Bankia este o alta cocina neperformanta, salvata de guvernul spaniol de la faliment dupa o infuzie de miliarde de euro. Iata cum mergeau lucrurile aici, conform sursei http://www.ziare.com/bani/banci/fost-director-al-unei-banci-spaniole-falimentare-eu-sunt-chimist-nu-inteleg-finante-1200451:

"Un fost membru al board-ului Bankia, Mercedes Rojo-Izquierdo, a declarat miercuri, in timpul unei audieri in fata Tribunalului Penal National din Madrid, ca "nu a priceput nimic" din rapoartele financiare de anul trecut ale bancii. [!!!]

Rojo-Izquierdo, care a avut un salariu de 374.000 de euro pe an, a declarat ca meseria sa de baza este cea de chimist 
[!!!] si ca semna rapoartele financiare ale bancii fara sa inteleaga nimic, relateaza, The Australian.

Presa spaniola a semnalat ca tot consiliul de administratie al bancii Bankia era plin de oameni cu trecut politic
[!!!]. Un fost ministru de Interne de pe vrea guvernului condus de Jose Maria Aznar, Angel Acebes, a fost membru al board-ului."

In Romania "un director de banca din Caransebes este cercetat de DIICOT pentru implicarea intr-o retea de falsificatori de bani, dupa ce cinci insi au fost prinsi cu 35.000 de euro falsi", conform sursei http://www.ziare.com/stiri/arestare/director-de-banca-cercetat-de-diicot-1011132. Asta e, Romania e o tara mica si saraca, fiecare incalca legea dupa puteri. Un alt director de banca romaneasca a furat direct de la bancomat, nu cu cardul ci deschizand caseta de valori a aparatului (sursa: http://www.ziare.com/stiri/frauda/fost-director-al-unei-filiale-bancpost-condamnat-la-3-ani-de-inchisoare-988712).

Si tot asa, am putea inventaria ticalosia sistemului bancar la nesfarsit si am putea evidentia mafia politico-bancara mondiala, dar nu avem decat o viata.

Altceva ce pot face simplii cetateni? Cum pot impiedica si distruge mafia politico-bancara? Cum pot limita puterea statelor de a finanta managementul neperformant si hotesc al bancilor? Sa apeleze la politie, procuratura si justitie?

2 comentarii:

  1. Despre "salvarea" unor state (intre care si Romania) si a sistemelor bancare pe sursa:

    http://www.cotidianul.ro/dezastrul-fmi-ce-bce-in-cazul-cipru-spania-irlanda-romania-209285/

    RăspundețiȘtergere
  2. Taxa de 30% asupra depozitelor mai mari de 100.000 de euro din Cipru pe sursa:

    http://www.mediafax.ro/economic/cipru-va-taxa-cu-30-sumele-care-depasesc-100-000-de-euro-10688942

    RăspundețiȘtergere