vineri, 1 martie 2013

Mafia statal-bancara internationala = calaii natiunilor

La nivel mondial, in multe state s-a remarcat o evolutie asemanatoare a relatiei stat-banci.

Bancile au acordat mult prea multe credite ipotecare fara sa analizeze corespunzator riscurile creditarii sau au ignorat total riscurile creditarii, adica au acordat credite neperformante. Plata ratelor la creditele ipotecare depinde de stabilitatea economica a platitorilor ratelor, adica de bunul mers al economiei la nivel national si mondial. Se spune ca bancile au generat criza financiara, dar criza bancara nu s-ar fi putut crea fara o criza a platii ratelor scadente. Iar criza platii ratelor scadente nu ar fi putut exista fara o criza a locurilor de munca. Astfel ca e greu de zis ce a fost mai intai: criza financiara sau criza economica. Ca efect al crizei financiare multe banci au intrat in dificultate si chiar in incapacitate de plata.

Aici intervine relatia bancilor cu statul. Intr-o economie de piata libera si necentralizata (se spune ca doar comunismul este centralizat) sistemul ar trebui sa fie urmatorul (cel putin asta este sau era perceptia cetateanului): cei care au management performant merg mai departe, cei care au un management deficitar intra in insolventa si dau faliment. Viata ne-a demonstrat, chiar la nivel mondial, ca bancile pot functiona dupa orice fel de management fantezist (la fel de fantezist ca si cheltuirea discretionara a banilor publici de catre statul neperformant), pentru ca statul intervine intotdeauna in favoarea bancilor. Astfel ca de cand e "criza" asistam la un parteneriat de-a dreptul mafiot intre stat si banci, in dauna cetatenilor, a resurselor bugetare (a banilor publici) si a liberei initiative. Pentru banci statele lumii au intotdeauna bani! Pentru cetateni, niciodata!

Printre ultimele exemple de sprijin al statului acordat unei banci falimentare este cel oferit de sursa http://www.ziare.com/bani/banci/olanda-a-nationalizat-una-dintre-cele-mai-mari-banci-1216218:

"Olanda a nationalizat SNS Reaal [Vineri, 01 Februarie 2013], aflata in pragul colapsului, pentru a restaura increderea in sectorul financiar, costurile operatiunii ridicandu-se la 3,7 miliarde de euro.

Ajutorul acordat de stat bancii, a patra ca marime din Olanda, va adanci deficitul bugetar al tarii, care va depasi oricum, potrivit estimarilor, tintele stabilite de Uniunea Europeana, relateaza Reuters."


Deja cuvantul "nationalizare" suna suficient de socialist/ comunist, in totala contradictie cu Marea Privatizare postdecembrista din Romania si cu afirmatia lui Petre Roman ca "statul este un prost gestionar" (facuta inca de la inceputul anilor '90!). In plus, vedem cum Olanda isi va depasi tinta de deficit, aruncand in spatele contribuabililor (inclusiv a celor cu datorii la banci sau executati silit de banci!) suma de 3,7 miliarde de dolari pentru salvarea unei banci! De ce nu se dau in acelasi timp 3,7 miliarde de dolari si cetatenilor cu probleme la plata ratelor bancare, pentru egalitate de sanse si tratament? Nimeni nu ne va explica acest lucru. Singura explicatie logica este ca masele trebuie impovarate financiar si transformate in sclavi de facto ai statului si bancilor.

Sursa http://www.incont.ro/imobiliare/balta-cu-garantii-a-secat-lacomia-bancherilor-dinaintea-crizei-se-intoarce-impotriva-lor-lista-curiozitatilor.html evoca lacomia bancherilor din Romania si consecintele ei:

"Lacomia bancherilor dinaintea crizei se intoarce acum impotriva lor. Multi au dat imprumuturi cu ochii inchisi, iar acum au ajuns sa execute silit balti fara peste, terenuri de fotbal in panta sau vapoare vechi de 100 de ani, puse gaj de clientii care n-au mai putut sa achite ratele. O parte din aceste "comori" stau nevandute de peste doi ani."

Sursa http://www.business24.ro/banci/informatii-bancare/ue-a-decis-bonusurile-bancherilor-limitate-la-salariul-de-baza-pe-un-an-1525800 ne informeaza ca Uniunea Europeana vrea sa limiteze lacomia bancherilor prin limitarea bonusurilor:

"Un acord de principiu pentru limitarea bonusurilor acordate bancherilor a fost convenit in noaptea de miercuri de joi intre Parlamentul european si presedintia irlandeza a Uniunii Europene."

Sursa http://www.antena3.ro/economic/biz-news/spovedania-unui-bancher-de-pe-wall-street-colapsul-economic-prezentat-din-culise-199975.html evoca si ea lacomia bancherilor:

"În marea majoritate oamenii consideră că dezastrul economic, criza economică globală a fost provocată de lăcomia fără margini a bancherilor. Din setea lor pentru bani au luat naştere dezastre de proporţii, care au dus la prăbuşirea sistemelor bancare. Faimoasele lor "bonusuri" de milioane de dolari s-au bazat pe "deşertificarea" conturilor a mii de clienţi."

In cadrul sursei http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-86681, [intervalul de la momentul 22:15 pana la 22:54], Moise Guran a spus ca Parlamentul European va regla lacomia bancherilor, "cei care au produs actuala criza" [!], introducand limitarea bonusurilor bancherilor la maxim un salariu anual.

Am lasat la sfarsit cel mai acid articol despre lacomia bancherilor si despre parteneriatul mafiot stat-banci. Ar fi mai bine sa fie citit integral direct de la sursa (http://www.badpolitics.ro/bancherii-si-recuperatorii-sfideaza-natiunea/).

„Instinctul bancilor este in continuare de a trisa sau de a face lucruri ilegale sau imorale. Singura cale de a evita acest lucru este de a sparge aceste supermarketuri financiare. Bancherii sunt lacomi. Au fost lacomi in ultimii 100 ani. Nimeni nu a ajuns la inchisoare de la debutul crizei financiare. Bancile incalca legea si cea mai mare pedeapsa posibila este o amenda” [!]
...
"Citi romani s-au sinucis, citi au fost executati silit si vinduti pe mai nimic, victime ale lacomiei bancilor si a recuperatorilor? Cum sa existe o statistica? Totul este trecut sub tacere. Raspunderea creditelor neachitate, pentru ca au permis bancilor sa creasca abuziv gradul de indatorare al imprumutatilor, revine Statului roman si B.N.R. Eventual, guvernatorul isi poate vinde podgoriile ca sa acopere neperformantele.

Firmele de recuperare nu au nicio baza legala in constringerea romanilor indatorati. „In multe din cazuri, aceste firme apeleaza la executorii judecatoresti, care ii refuza pentru ca stiu ca de la un om saracit de politica statului, nu se mai poate recupera mare lucru”.

Samsarii-calai ai timpurilor moderne, numiti recuperatori sau executori bancari fac parte din noua clasa de trintori capitalisti
[!], inventati de banci si sustinuti de Guvern. Amintiti-va ca la finele lui 2011, tot la initiativa bancilor, s-a facut un hei-rup rapid printre colinde si cirnati aprobindu-se in Parlamentul Romaniei ca executorii bancari sa fie trecuti la categoria „executori judecatoresti”.

Asta pentru ca in mod sigur exista parlamentari care au firme de recuperare. Cind este vorba despre banci, dragi romani, totul este o mare inselatorie la nivel national. Recuperatorii, portareii care se ingrasa de pe urma fraudelor cu dobinzi ale bancilor, de pe urma tepelor date romanilor, actioneaza cu acordul tacit al autoritatilor.

Articolele de presa care ii ameninta pe romanii indatorati, sint platite de banci si de firmele de recuperare, scopul lor fiind infricosarea datornicilor. Teapa este singura sansa de supravietuire a acestor supermarcheturi financiare, citindu-l pe Roubini. Statul si bancherii in frunte cu B.N.R. sint vinovati si coresponsabili pentru nebunia din banci si pentru adincirea crizei economico-financiare si sociale in care ne zbatem de patru ani.

Politicile financiare trebuiau adaptate real si obiectiv, puterii de cumparare a romanilor, chiar daca bancile ar fi lucrat pe pierdere ori cu un profit minim. Pina in 2009 – 2010, bancile straine din tara au avut profituri „fara numar”. Iata de ce afirm ca mizeria capitalista nu are nimic de a face cu drepturile omului sau cu democratia. Dupa ce au fraudat clientii cu dobinzi enorme, bancile au vindut creantele unor portarei smecheri, care, pe mina cu executorii, desigur pe baza de spaga, iau bunurile oamenilor saraci, aruncind in strada familii cu copii.

Astia vorbesc de democratie, de economie de piata libera! Cuvinte golite de sens! Totul e o mare smecherie, o jungla in care cel bogat si smecher cistiga. Romania este tara in care, nu numai ca esti agresat de politica guvernamentala, dar si de bancheri, de recuperatori legali sau nu, de autoritatile statului, de institutiile furnizoare de servicii."


Care ar trebui sa fie reactia corecta a simplilor cetateni in aceste situatii?

3 comentarii:

 1. wоnderful іsѕues altogether, yоu just
  reсеived a new readeг. Whаt might
  you rеcommеnԁ іn rеgardѕ to your ѕubmit thаt you simply made ѕome days ago?
  Any cеrtain?

  Fееl free to surf to my website - roofers okc

  RăspundețiȘtergere
 2. wonderful issuеs altogethег,
  yοu just rеceived a new reaԁeг.
  What might уou recommenԁ іn regards tο your submіt that уou ѕіmply madе ѕome days аgo?
  Any certain?

  Also visit mу web page ... roofers okc
  my site: oklahoma city roofing company

  RăspundețiȘtergere
 3. Do you mind if Ι quote a cоuple of youг posts as long as
  I pгovide cгedit and sources back to уour weblog?
  Ϻy websіte іs in the very same area оf intereѕt as
  уours and my usеrѕ would definitely benefit from
  a lot of the information you provide here. Please let me κnοw if
  this alright ωіth you. Regards!


  My ѕite - best cab company

  RăspundețiȘtergere