joi, 28 martie 2013

Disponibilizari si lipsa de alternative

La Mechel si Oltchim au loc in continuare proteste. Salariatii sunt amenintati cu concedierea. Se anunta disponibilizari si la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare din Drobeta Turnu Severin.

Dupa parerea mea, protestele sunt de multe ori copilaroase si facute intr-un mod expirat, semanand mai degraba cu manifestatiile de bucurie de la sarbatorile comuniste. Se folosesc mijloace de facut zgomot ca la stadion (de exemplu vuvuzele) si se folosesc lozinci versificate cu caracter politic, in loc ca protestul sa fie ferm, sobru si orientat pe problemele angajatilor. Ce rezolva o hartie pe care e scris "USL, tu nu uita, Valcea nu te va vota!"? Parca si vad negociatorul Oltchimului spunand vesel cetateanului cu afisul respectiv "Bine, va dam afara si va dam voie sa nu votati USL-ul!".

Se pare ca mai trebuie data multa lume afara pana cand USL va crea milionul de locuri de munca promis electoral pe hartie.

Problema principala nu este neaparat pierderea locului de munca. Locul de munca actual la Oltchim sau Mechel oricum nu mai inseamna nimic. Nu s-au mai primit salarii de cateva luni. Nici salariile compensatorii nu se vor achita in cazul disponibilizarilor. Din punct de vedere financiar, aceste locuri de munca nu inseamna nimic. Nici nu stiu cum se pot numi locuri de munca niste forme juridice care nu garanteaza castigarea banilor de catre salariatii care muncesc. Numai in Romania se pot intalni in mod curent firme care intarzie plata salariilor si eventual nu le mai achita in veci.

Problema este ca nu exista alternative. Problema este ca oamenii sunt muritori de foame. Milionul de locuri de munca a fost promis de USL la fel ca si kilometrii de autostrada din alte campanii electorale. Probabil ca se vor crea 1 milion de locuri de munca dupa ce se vor desfiinta mai intai 2 milioane de locuri de munca. Orice promisiune electorala are ceva ascuns si interpretabil, la fel ca in publicitatea agresiva in care naivii isi imagineaza ca isi pot cumpara masina noua cu 100 de euro...

Traim in plin genocid economico-social. Munca este batjocorita constant si oamenii de asemenea.

Statul permite disponibilizari constient ca nu poate oferi in schimb alte locuri de munca celor disponibilizati. In plus, ca sa-si acopere gaurile din bugetul tot mai rarefiat, statul inventeaza la nesfarsit taxe si impozite, care-i impovareaza in plus si pe cei care inca au de lucru. Cum vede statul viitorul Romaniei si al romanilor? Ii pasa statului de Romania si de romani?

Ce il asteapta pe cetateanul disponibilizat? Ce poate face simplul cetatean?

Desigur, un vot responsabil prin care s-ar indeparta vatafii economiei si societatii romanesti de la putere ar insemna foarte mult, macar pentru libertate si democratie, daca nu si pentru economia romaneasca, dar aceasta idee este inca prea putin credibila si deci mult prea indepartata in mentalitatea cetateanului. Oricum, mandatul actualilor alesi e la inceput, pana la urmatoarele alegeri mai e mult. Macar sa invete cineva dintre participantii traditionali la vot ceva din situatiile sinistre cu care tara noastra se confrunta constant dupa 1989. Sau poate ca votantii traditionali chiar o duc bine si nu au parte de disponibilizari sau de alte asemenea.

Dar daca angajatii din Ramnicu Valcea, Campia Turzii, Drobeta Turnu Severin si de oriunde din tara nu se simt reprezentati de actuala putere USL-ista la fel cum nu se simteau reprezentati nici de fosta putere PDL-ista si chiar o duc rau si o vor duce rau in continuare, de ce nu se organizeaza si de ce nu incearca sa-si impuna prin vot proprii lideri, alesi chiar dintre ei? Daca s-ar proceda astfel oriunde in Romania, s-ar termina foarte brusc si legitim cu orice fel de mafie politica (PSD, PNL, PDL) la noi in tara.

Un comentariu:

  1. Surse despre proteste:

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/protestele-continua-la-oltchim-si-mechel-campia-turzii-1030165.html

    http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-14510115-victor-ponta-regia-autonoma-pentru-activitati-nucleare-una-din-cele-mai-dificile-probleme-mostenite-nu-vor-putea-mentinuti-toti-angajatii.htm

    RăspundețiȘtergere