vineri, 8 martie 2013

Moda alimentelelor infestate

In ultimele zile au fost la moda stirile cu alimente infestate. Alimente recomandate teoretic pentru un regim sanatos de viata (fructe si legume, peste, pui si lapte!) se dovedesc practic surse de moarte latenta, cu efect intarziat. Unele au fost deja consumate.

In toate cazurile autoritatile cauta sa linisteasca populatia si lasa impresia ca vor sa minimalizeze aceste probleme. In special la legume-fructe, "specialistii" spun ca nu este o problema cu pesticidele decat daca se consuma cantitati mari. De parca legume si fructe mancam o data la doi-trei ani. Se pare ca fumatul tinde sa devina mai sanatos decat mancatul, dar cumulul nicotinei cu pesticide, bacterii, paraziti si aflatoxina nu este deloc recomandat.

Conform sursei http://citynews.ro/eveniment/alimente-infestate-cu-un-parazit-descoperite-mai-multe-judete-din-transilvania-1235788, au fost descoperite peste 60 de tone de macrou infestat.

"Peşte infestat cu un parazit, descoperit în mai multe judeţe din Transilvania
...
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, Ioan Dumbravă, a declara că o alertă alimentară a fost instituită de ANSVSA după ce a fost descoperit un parazit în macroul congelat importat din insulele Feroe de către o firmă din Bucureşti.
...
Oamenii pot sta liniştiţi, parazitul Anisakis este unul evisceral, adică se localizează în intestine, care de regulă nu se consumă. Nu s-a descoperit parazitul şi în musculatură, prin urmare oamenii nu au fost infectaţi"


Conform sursei http://www.ziare.com/afaceri/producatori/carne-de-pui-infestata-cu-salmonella-in-romania-50-de-tone-au-fost-distruse-1223028, au fost descoperite peste 50 de tone de carne de pui infestata cu salmonella.

"Peste 50 de tone de carne de pui au fost distruse dupa ce s-a descoperit ca pasarile erau infectate cu salmonella, au anuntat, vineri, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Numele crescatoriei nu a fost dezvaluit.
...
Presedintele ANSVSA Mihai Turcanu a declarat, la B1TV ca "nu exista nici cea mai mica sansa" ca alimentele infestate sa ajunga pe piata."


Conform sursei http://www.zi-de-zi.ro/fructe-si-legume-infestate-cu-pesticide-au-fost-consumate/, au fost descoperite peste 15 tone de legume si fructe infestate cu pesticide.

"Inspectorii sanitar-veterinari au depistat pesticide în aproape 15 tone de legume şi fructe din Turcia. Două TIR-uri în care se afla marfa au fost depistate la vamă în lunile ianuarie şi februarie. Potrivit inspectorilor ANSVSA, o parte din marfa infestată a ajuns în magazine şi pieţe si, cel mai probabil, legumele şi fructele au fost deja consumate. Specialiştii spun că nivelul de pesticide descoperit este ridicat, însă nu pune în pericol sănătatea oamenilor, decât dacă fructele sunt consumate în cantităţi mari."

Conform sursei http://www.evz.ro/detalii/stiri/alerta-lapte-infestat-cu-aflatoxina-retras-de-pe-piata-1027243.html, a fost descoperit lapte infestat cu aflatoxină.

"Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a oprit de la livrare laptele crud produs de o fermă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise.
...
La o zi de la recoltarea probelor, 13.855 de litri au fost retrase.
...
El a subliniat însă că nu există niciun pericol, pentru că laptele contaminat a fost retras de pe piaţă."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu