miercuri, 6 martie 2013

Este Constitutia o forma fara fond?

Intrebarea este legitima, pronind de la o declaratie a Elenei Udrea, aparuta pe sursa http://adevarul.ro/news/eveniment/elena-udrea-o-incalcare-constitutiei-nu-atrage-sanctiuni-penale-1_50ad1dee7c42d5a6638ef78b/index.html

"Elena Udrea: "O încalcare a Constitutiei nu atrage sanctiuni penale"

Ministrul Turismului, Elena Udrea, afirma, într-o declaratie de presa, ca membrii Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de institutia pe care o conduce nu cunosc legea, întrucât o eventuala încalcare a Constitutiei sau a regulamentului unei institutii, fie ea si Camera Deputatilor, nu atrage dupa sine sanctiuni penale."


De remarcat ca Elena Udrea a invocat si faptul ca nici incalcarea regulamentului Camerei Deputatilor nu atrage sanctiuni penale. Ceea ce mi se pare pe undeva la fel de surprinzator! Despre ce stat de drept mai vorbim, daca legea considerata fundamentala poate fi calcata in picioare fara nicio grija?

Toata agitatia cu revizuirea Constitutiei este o forma fara fond, urmarindu-se de fapt introducerea mai mult sau mai putin pe sest a monarhiei in Constitutie, in timp ce exista articole din Constitutie care nu au nevoie de revizuire, ci doar de respectare, aplicare si de completare cu legi adecvate.

Ma refer aici la Articolul 22 (Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică), incalcat constant, de exemplu, de prezenta masiva a cainilor vagabonzi pe strazi, si la Articolul 47 (Nivelul de trai), incalcat de cand... exista aceasta Constitutie.

Vreau sa comentez in special Articolul 47. Conform sursei http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0a47, este scris:

"Nivelul de trai
ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

(2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii."


A fost respectat vreodata acest articol din Constitutie? Nici macar nu exista o definitie juridica a traiului decent! Chiar si in lipsa unei definitii, despre ce trai decent se poate vorbi in ultimii ani? Au avut loc numai taieri de venituri, majorari de taxe si disponibilizari. Nu exista alternative pentru cei ramasi fara loc de munca. Suntem printre cei mai saraci din Europa. Salariul minim din Romania a devenit recent cel mai mic din Uniunea Europeana (sursa: http://www.digi24.ro/stire/Romania-cel-mai-mic-salariu-minim-din-UE_84879). Se masluieste constant statistica celor fara loc de munca din Romania. Ajutoarele sociale au fost micsorate sau suprimate, iar asistatii sociali au fost blamati public de catre stat. Pensionarii au fost considerati asistati sociali de catre stat. Majoritatea pensionarilor au pensii la limita supravietuirii (nu la limita traiului decent) si apar constant la stiri despre cozile saraciei si la imbulzeala de la pomenile alimentare.

Nu exista nicio lege care sa prevada o lista cu masurile de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, pe care este obligat sa le ia statul. Statul nu a explicat niciodata care sunt masurile de dezvoltare economică şi de protecţie socială pe care le va lua sau le-a luat, ca să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent. Si aici vorbim de toti cetatenii, nu de anumite categorii sociale.

De fapt, statul nu a lasat niciodata impresia ca ar vrea sa ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, ci a lasat impresia ca vrea sa-si extermine proprii cetateni. Nu este o figura de stil, ci o realitate. Conform sursei http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/alarma-romania-este-pe-primul-loc-in-europa-la-scaderea-populatiei-topul-statelor-europene-dupa-evolutia-populatiei-din-ultimii-zece-ani.html,

ROMANIA ARE CEA MAI ACCENTUATA SCADERE A POPULATIEI DIN UNIUNEA EUROPEANA: -12% DIN 2002 PANA IN 2011!!! Mai exact, de la 21.680.974 persoane in 2002 s-a ajuns la 19.042.936 persoane in 2011. Adica populatia Romaniei a scazut cu 2.638.038 persoane!

Comparativ, in cu totul alte circumstante (razboi), conform sursei http://ro.wikipedia.org/wiki/Pierderile_Rom%C3%A2niei_%C3%AEn_cel_de-al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial,

"Pierderile României în cel de-al Doilea Război Mondial sunt de obicei estimate ca fiind peste 800 de mii, atât civili cât și militari" [!!!]

Formidabil "traiul decent" din Romania si consecintele lui! Se pare ca romanii au mai putine sanse de supravietuire in capitalismul postdecembrist decat au avut in timpul celui de-al doilea razboi mondial!!!

Ar mai fi o intrebare legitima de pus: ce somaj ar fi avut Romania daca ar fi existat si acele 2.638.038 persoane care au disparut din statistici intre 2002 si 2011?

Pana la urma, revizuirea Constitutiei este praf in ochii cetateanului, timp pierdut si bani publici aruncati; este un bun prilej pentru ca trantorii si nemernicii de la putere sa imbrobodeasca populatia cu teme false si discutii sterile. Atat timp cat Constitutia se poate incalca fara probleme, la ce foloseste revizuirea ei? La introducerea altor articole si vorbe goale in legea asa zis fundamentala?

MAI BINE S-AR REVIZUI STATUL MAFIOT! AVEM NEVOIE DE OAMENI CARE ODATA AJUNSI LA PUTERE CARE SA LUCREZE IN INTERESUL CETATENILOR SI SA RESPECTE LEGILE TARII. NU AVEM NEVOIE DE MASCARICI INCRAVATATI CARE SA MIMEZE CERTURI INSTITUTIONALE, NICI DE CORUPTI SI NICI DE HOTI DE BANI PUBLICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu