Media acorda foarte mult spatiu si timp "alimentatiei sanatoase". Am pus special ghilimelele pentru ca sub pretextul studiilor si opiniilor specialistilor se urmareste intretinerea unei stari de confuzie si a incertitudinilor celor interesati de acest subiect.
Mai demult, pe 05.Aprilie.2011, scrisesem un articol in care imi exprimam parerea ca nu mi se pare nociv sa mananc cartofi prajiti in ulei de masline.
Am gasit o sursa care mai intai ii condamna, spunandu-ne ca in cartofi se gaseste doar amidon si ca nu trebuie prajiti.
Astfel, pe sursa http://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/top-10-alimente-consumam-zilnic-potprovoca-moartea-nutritionistii-romani-explica-painea-carnea-branzarosiile-sucurile-duc-caner-diabet-obezitate-1_5124c9a100f5182b8581cb26/index.html este scris:
"6. Cartofii
Nelipsiţi de pe masa clasică a românilor sunt şi cartofii, care însă ne afectează din cauza grăsimilor. Prăjiţi sunt cel mai dăunători. „Cartofii sunt aproape în totalitate amidon, ca dovadă apa albă care se face atunci când sunt puşi la fiert. Dacă mai sunt şi prăjiţi în ulei, nivelul caloric este extraordinar de ridicat“, mai spune nutriţionistul Mogoş."
Nu inteleg ce grasimi exista in cartofi. Asa cum este formulat acel text, avem impresia ca oricum consumul de cartofi dauneaza sanatatii, fiind blamat amidonul pe care acestia il contin.
Dupa care, ceva mai jos suntem indemnati la inceput sa folosim uleiul de masline prajit. Surprinzator, catre sfarsitul aceluiasi paragraf ni se spune, fara explicatii, sa evitam uleiul de masline prajit (!):
"10. Uleiul de masline prajit
Cum nu exista situatie fara o portita de iesire, pofticiosii care nu pot trai fara o portie ocazionala de cartofi prajiti au la îndemâna o solutie. Este recomandat ca oamenii sa opteze pentru uleiurile cu fractiune nesaturata mai mare (uleiul de sâmbure de struguri sau de masline) si sa încerce sa evite sa-l încalzeasca la peste 40 de grade Celsius. Daca totusi vrem prajeala, putem folosi uleiul de palmier, în niciun caz cel de masline, explica nutritionistul Alexandrescu."
Pana sa ne apucam sa prajim cartofi in ulei de palmier (se gaseste in comert?), pentru o confuzie completa, am gasit o sursa care ne indeamna sa consumam amidon, dar recomanda dovleceii si nu cartofii, desi acest exemplu ar fi cel mai la indemana.
Astfel, pe sursa http://www.slabsaugras.ro/ti-e-foame-chiar-daca-abia-ai-mancat-5-alimente-care-previn-foamea-toxica-art-4317.html este scris:
"Propune-ti sa mananci aproximativ 200 g de legume cu amidon pe zi (precum dovleceii), pentru a te simti satul."
Imi aduc aminte ca in scoala generala am invatat despre paine alba si paine neagra. Se spunea ca painea alba contine amidon si painea neagra gluten. Ambele sortimente erau recomandate consumului, dar se spunea ca glutenul este mai hranitor decat amidonul, deci painea neagra era considerata mai sanatoasa.
In zilele noastre pe multe ambalaje este scris "Produsul contine gluten" cu titlu de avertisment, tot pentru o confuzie totala. Retetele si calitatea graului s-au schimbat. Au aparut aditivii, E-urile. Sa aleg intre opiniile contradictorii ale "specialistilor", cand unul condamna amidonul iar altul il recomanda, este peste puterile mele. Asa ca mananc conform placerilor personale, parerilor personale si bugetului.
Ma feresc mai ales de mixturi alimentare si prefer sa imi pregatesc totul in casa.
Dupa cum s-a vazut mai ales in ultima vreme, exista o mafie internationala a alimentelor falsificate. Cel mai usor de falsificat sunt amestecurile. Pana acum s-a descoperit ca este o moda internationala a introducerii frauduloase in amestecuri a carnii de cal. Lista este lunga, mai jos sunt cateva exemple:
1. In Austria, in specialitati, sursa:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14272665-carne-cal-descoperita-specialitati-locale-dintr-regiune-din-austria.htm;
2. In Grecia; Romania este din nou aratata cu degetul pe nedrept; sursa:
http://www.europafm.ro/stiri/interne/ministrul-agriculturii-carnea-de-cal-ajunsa-in-grecia-nu-provine-din-romania~n64829/;
3. In Insulele Canare, in hamburgeri, sursa:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-14277025-tona-hamburgeri-continand-carne-cal-fost-descoperita-insulele-canare.htm;
4. In Italia, in lasagna, sursa:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-14288072-carne-cal-descoperita-pentru-prima-data-preparate-lasagna-italia.htm;
5. Un grup care efectueaza bioanalize este asaltat de cereri de teste din intreaga Europa in legatura cu carnea de cal, sursa:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-14289122-scandalul-carnii-cal-avalansa-cereri-eurofins-lider-mondial-domeniul-bioanalizei.htm;
6. In Cehia, in chiftelele Ikea, sursa:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14299996-carne-cal-descoperita-chiftelutele-vandute-ikea-cehia.htm;
7. Daca Romania este curata la export, nu acelasi lucru se poate spune si la intern:
7.a. In Bucuresti, in restaurante si fast-food-uri, sursa:
http://www.digi24.ro/stire/Carne-de-cal-descoperita-in-restaurante-din-Bucuresti_81957;
7.b. Aproape o tona de carne de cal a fost aruncata in sau langa lacul Tarnita, sursa:
http://www.buzznews.ro/2013/02/25/raport-dsvsa-cluj-privind-carnea-aruncata-in-zona-lacului-tarnita/.
Inca spun ca e bine daca e vorba doar de carne de cal. Dar cum ar fi sa aflam ca in loc de vita s-ar folosi carne de caine maidanez? Daca s-ar descoperi asa ceva, s-ar face public un astfel de rezultat? Inca nu este exemplul cel mai rau posibil.
Mai nou, un alt scandal de fals alimentar (exotic pentru europeni) a aparut in Africa de Sud, unde carnea de antilopa a fost inlocuita cu carne de girafă, cal, porc şi cangur! Mai mule amanunte pe sursa http://www.digi24.ro/stire/Africa-de-Sud-Carne-de-girafa-zebra-si-cangur-descoperita-in-batoanele-de-antilopa_84464.
Toate cele de mai sus ma fac sa cred ca in materie de alimentatie sanatoasa suntem frunze in vant, in lipsa unor controale eficiente si a unor institutii care sa functioneze cu buna credinta.
Hyundai IONIQ 9 Captured in the Wil
Acum 4 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu