Asa cum bine se stie, statul mafiot roman este patronul crimei organizate. Coruptia este generalizata, cultivata, inoculata sau impusa si din aceste motive este imposibil de combatut.
In timp ce institutiile statului fac estimari in privinta evaziunii fiscale, tocmai fiscul este cel care patroneaza evaziunea fiscala. Cum subsalarizarea este prezenta in toate domeniile in Romania, coruptia este imposibil de combatut. Daca unele persoane sunt arestate pentru coruptie, mai mult pentru a se arata opiniei publice ca se lucreaza, altii de abia asteapta sa le ia locul in speranta unei imbogatiri rapide si in speranta ca nu vor repeta greselile trecutului.
Trebuie remarcata volatilitatea sistemului, care permite functionarilor statului sa incrimineze persoanele culpabile, pentru ca apoi, daca primesc spaga, sa semneze acte prin care vinovatii devin nevinovati.
Este si cazul urmator, petrecut recent. Conform sursei
http://www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/221783-Procurorii-DNA-lau-retinut-pe-Claudiu-Ristea-director-executiv-la-AJFP-Ilfov.html,
"Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea lui Claudiu Ristea, director executiv la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Ilfov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, el urmează să fie prezentat, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la luare de mită Constantin Augustin Murgoci şi Alexandru Bogdan Filip, inspectori la AJFP Ilfov, faţă de care procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile."
In cazul citat este vorba de o spaga de 30.000 de lei pentru deblocarea conturilor unor firme. Adica pentru o singura situatie, se da o spaga de circa 50 de salarii minime nete, adica salariul minim pe economie pentru o perioada de circa 4 ani! Si acum ce ar trebui sa facem, sa ne imaginam ca directorul executiv si inspectorii ANAF erau la prima abatere?
Numai daca ne imaginam situatia modica, in care un functionar ANAF ia de 10 ori pe an o spaga de 30.000 de lei (mai putin de un caz pe luna!), inseamna ca intr-un an un functionar ANAF realizeaza venituri ilicite de 300.000 de lei, adica munca onesta pe 40 de ani a unui angajat care lucreaza pe salariul minim!
Din situatiile anterioare rezulta ca aceasta nu este nici pe departe cea mai mare spaga data in sistem. Cu toate acestea, este o spaga uriasa in raport cu (sub) salarizarea din Romania, unde chiar si salariile Presedintelui si Primului Ministru sunt net inferioare!
De aceea, este evident faptul ca atat salarizarea din Romania cat si pedepsele aplicate pentru cazurile de coruptie nu descurajeaza, ci incurajeaza fenomenul!
vineri, 13 septembrie 2013
Coruptie la ANAF
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
RăspundețiȘtergeremy ωeb pagе: website