marți, 4 aprilie 2017

Alimentatie si satietate

Mereu se spune sa fim atenti la calorii ca sa nu ne ingrasam.

Dar, pana la urma, de ce mancam mai mult decat avem nevoie? O masina nu poate primi mai multa benzina (sau combustibil, in general) decat ii permite rezervorul. Dar unui om ii cam creste rezervorul odata cu abdomenul. :) Iar ingrasarea poate scapa de sub control.

Problema este ca nu apare senzatia de satietate dupa ce mancam atat cat ar trebui, si asta ne face sa mancam mai mult decat am avea nevoie.

Pe vremea lui Ceasca imi amintesc ca nu eram nevoit sa fiu atent la ce si cat mananc. De fapt, daca imi faceam o tigaie de cartofi prajiti (care se solidarizau ca budinca si se luau aproape toti odata din tigaie), la care mai adaugam o salata de rosii cu ceapa alba sau rosie (ceapa care era dulce, nu iute ca in zilele noastre), parca nu mai aveam nevoie de nimic.

Unele surse vorbesc de hormoni de crestere in alimente, care ne fac sa mancam mai mult decat ar fi cazul, tot asa cum se intampla cu puii care iau in greutate intr-un timp record. Ca un fapt divers, pe vremea lui Ceasca puii erau recomandati pentru alimentatia copiilor, dar acum parca au devenit mama colesterolului. Eu evit carnea de pui pentru ca isi lasa in macare (mai ales in supa) o grasime total nefireasca pentru varsta acestor pasari.

Alte surse dau vina pe alimentele modificate genetic, iar alte surse vorbesc de substante care actioneaza asupra hipotalamusului, inducand creierul in eroare si fortand persoana sa manance mai mult decat e cazul.

Cert este ca in general alimentele din ziua de azi nu prea dau senzatia de satietate decat dupa un consum exagerat al lor. La fel de cert este faptul ca numarul cancerelor digestive este in crestere in Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu