joi, 20 aprilie 2017

Medicala

Medicina romaneasca progreseaza mai mult din vorbe, urmand tendintele mondiale.

Pe hartie probabil ca suntem superbi la toate. Dar sa fim seriosi: oricat de dotate sau ultradotate ar fi superspitalele sau megaspitalele la care viseaza PSD-ul (din motive de spalare masiva de bani publici) romanii vor fi in continuare bolnavi cronici din cauza saraciei si nivelului de trai mizerabil.

Suntem o tara cu bolnavi captivi (analog cu principiul clientilor captivi), adica persoane care stiu ca sunt bolnave, dar nu au posibilitati materiale sa-si trateze bolile.

Asa ca, decat sa se tot construiasca si sa se doteze spitale pe bani publici, mai bine s-ar investi in nivelul de trai si in preventie.

1. Rujeola

Rujeola este in continuare o bolala mortala in Romania secolului 21. Numarul celor decedati a ajuns la 22, conform sursei http://www.cotidianul.ro/un-alt-copil-a-murit-din-cauza-rujeolei-299546/.

Culmea caraghioslacului cinic: pe de o parte medicii insista sa se faca vaccinarea impotriva rujeolei, pe de alta parte vaccinul este de negasit (fapt remarcat in scris si de alte surse, de exemplu http://stiri.tvr.ro/un-nou-deces-cauzat-de-rujeola-o-fetita-de-trei-luni-din-timis-numarul-deceselor-a-ajuns-la-22_816743.html)!

Cinismul sistemului medical romanesc ajunge la apogeu in momentul in care aflam de pe sursa http://www.b1.ro/stiri/eveniment/comert-cu-sanatatea-copiilor-in-plina-epidemie-de-rujeola-romania-exporta-vaccinul-impotriva-bolii-video-183344.html, de azi, 20.Aprilie.2017, ca vaccinul impotriva rujeolei este exportat de catre Romania.

Desigur, pentru viata romanilor si pentru cresterea generala a nivelului de trai nu se fac proteste in strada. "Geniile" protestatare se ocupa doar cu chestii inalte de drept si studiaza doar ordonante de urgenta, proiectele de lege si Constitutia Romaniei. Asta este, nu e timp pentru "maruntis"... Daca eu sunt destul de spontan pe blogul personal atunci cand este vorba de vietile oamenilor, protestatarii profesionisti, tineri, frumosi, organizati pe retelele de socializare si "liberi" au o evidenta problema de spontaneitate in astfel de situatii, din moment ce Piata Victoriei este goala.

2. Transfuziile de sange.

Alt subiect de circ medical: criza de sange pentru transfuzii. Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/criza-de-sange-centrul-de-transfuzii-bucuresti-oferim-spitalelor-doar-jumatate-din-necesarul-de-unitati-sanguine-16239313, de azi, 20.Aprilie.2017, Centrul de Transfuzii Sanguine din Capitală se roaga de cetateni sa doneze sange.

Demersul mi se pare caraghios din doua motive.

2.1. Mi se pare aiurea sa ceri cetatenilor sa doneze sange, in conditiile in care serviciile medicale costa si exista o gramada de amarasteni care nu isi permit servicii medicale din motive financiare. Nu ar fi mai corect sa se plateasca sangele prelevat de la cetateni?

Chestia asta cu ratiunile umane si umanitare ar fi valabila doar daca si serviciile medicale ar fi gratuite. Dar, daca in capitalismul romanesc aproape totul este pe bani, atunci de ce sa nu fie si prelevarea de sange facuta contra cost. Avem tone de exemple de cetateni care dau spagi la medici pentru ca isi permit acest lucru. N-au decat sa puna anunturi la mica publicitate de tip "Cumpar sange grupa...". In mod sigur, ca asa vor exista oameni care vor realiza venituri dintr-o astfel de activitate. De ce sa nu functioneze si in acest domeniu legea cererii si a ofertei?

2.2. Desi se face apel la donarea de sange pentru salvarea de vieti, in Romania se intampla adesea ca transfuziile de sange sa fie gresite, iar pacienti sa moara. Un astfel de caz este semnalat chiar azi (tot azi!), 20.Aprilie.2017, pe sursa http://www.mediafax.ro/social/un-nou-caz-de-transfuzie-gresita-de-sange-un-pacient-al-spitalului-pantelimon-din-capitala-a-decedat-16239969.

Asa ca nu stiu de ce ne mai agitam.

3. Stomatologul

Serviciile medicale din domeniul stomatologiei sunt un bun exemplu ca totul este pe bani in Romania.

Sursa https://vocea.biz/sanatate/2017/apr/17/paradoxul-europei-romanii-sunt-printre-cei-mai-optimisti-in-privinta-sanatatii-desi-nu-prea-merg-la-medic-si-nu-acorda-importanta-preventiei/ ne informa, citand un raport al Eurostat, că "românii merg de șase ori pe an la generalist și rareori la stomatolog".

Se pare ca subsemnatul scade media dramatic, in conditiile in care nici nu mai stiu de cand nu am mai fost la un generalist (cred ca de peste 20 de ani; de fapt singurele mele legaturi cu sistemul medical le-am avut la niste vizite medicale pentru ca am fost trimis de angajatori).

Motivul pentru care romanii nu merg la stomatolog este evident: nu-si permit sa plateasca serviciile medicale din domeniu. Personal am mers la dentist doar cand am avut probleme; niciodata nu am mers la dentist pentru vreun control periodic. Problemele dentare mi le cam stiu; ma straduiesc sa ma intretin in speranta ca se vor agrava la un moment cat mai indepartat.

Sursa http://www.webpr.ro/stiri-webreleases_sanatate-21719464-studiu-femeile-merg-mai-des-cabinetele-stomatologice-decat-barbatii.htm, ne informa pe 18.Aprilie.2017 ca femeile merg mai des la dentist decat barbatii. Probabil pentru ca barbatii cosidera ca sunt aproape toti mai frumosi decat... dracul (hi, hi!), pe cand pentru femei estetica fizica este mult mai importanta. Gurile rele spun ca mai greu pune mana o tinerica cu dinti lipsa pe un chelios, burtos si la punga gros... :) Dar sansele cresc dupa o anumita varsta a masculilor, cand le scade dramatic vederea... :) Deci nu e totul pierdut si poate merge si asa.

In acelasi timp, dar in alta ordine de idei, conform sursei citate,

"In privinta sanatatii orale, 16% dintre romani se simt jenati de aspectul danturii lor, in comparatie cu media europeana, care este de doar 7 procente. Altfel spus, Romania este clasata pe ultimul loc la acest capitol. Totodata, numai 30% dintre romani au dantura naturala, in comparatie cu media europeana care este de 41%.".

Hm! Pentru o corecta informare, este posibil ca mult mai multi romani sa nu aiba o dantura prea stralucita, dar in acelasi timp sa nu le pese de aceasta situatie, adica sa nu simta nicio jena. :)

Pe buna dreptate, cui nu-i place dantura altuia, n-are decat sa-i plateasca serviciile stomatologice! Dar cand ajungem la bani parca nu mai conteaza asa mult estetica dentara, important este sa nu doara!

Mi-aduc aminte ca pe vremea lui Ceasca serviciile medicale din domeniul stomatologic erau gratuite, dar probabil ca asta se intampla din cauza ambitiilor "megalomane" ale "dictatorului".

Noroc cu capitalismul infractional postdecembrist romanesc si cu democratia postdecembrista a prostiei romanesti, ca acum s-a rezolvat problema dentistului pentru majoritatea cetatenilor: nu se poate!

In concluzie, multa sanatate, ca-i mai buna decat toate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu