duminică, 6 august 2017

Turismul romanesc deocamdata

Turismul romanesc traieste mai ales prin propaganda. Emisiunile de stiri ne lasa mereu impresia ca turistii romani dau navala peste tot, in special pe litoral, desi doar la sfarsit de saptamana este agitatie mai mare. Anul acesta vremea prea nu a tinut cu turismul, in ciuda caniculei din ultimul timp.

In realitate, vacanta de vis este... un vis pentru majoritatea romanilor. Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/vacanta-de-o-saptamana-un-vis-pentru-cei-mai-multi-romani-eurostat-peste-6-din-10-romani-nu-isi-permit-sa-plece-in-concediu-sapte-zile-intr-un-an-16661277, aproape 7 din 10 romani nu-si permit sa plece in concediu departe de casa minim o saptamana. O noua dovada ca salariatul roman este un fel de vita de povara, care trebuie rasplatita in special cu cat mai multe bice.

De pilda, pe litoralul romanesc bucurestenii stau in medie 4,4 zile, iar ceilalti turisti romani stau 5,2 zile (sursa: http://www.capital.ro/studiu-peste-o-treime-din-turistii-de-pe-litoralul-romanesc-sunt-bucuresteni.html). Bucurestenii reprezinta o treime din turistii care vin pe litoral si prefera locatiile mai scumpe.

In privinta atragerii de turisti straini, Romania sta catastrofal. Cica "Numărul de turişti străini în România a crescut cu 10,2% în primele şase luni, la 1,2 milioane", conform sursei http://adevarul.ro/news/societate/numarul-turisti-straini-romania-crescut-102-primele-sase-luni-12-milioane-1_5982c5485ab6550cb8b532f9/index.html. Daca ritmul se mentine, vor face turism in Romania circa 2,5 milioane de turisti straini.

Asta in cazul in care chiar sunt turisti si nu vin in Romania pentru afaceri.

Pentru comparatie, fata de presupusii 2,5 milioane de turisti straini care ar veni anual in Romania, in Spania au venit deja 36,3 milioane de turisti straini (crestere de 11,6% din ceva de peste 10 ori superior Romaniei!) numai in primul trimestru (sursa: http://www.capital.ro/spania-numarul-sosirilor-vizitatorilor-straini.html).

O alta comparatie se poate face cu Turcia, tara care a avut de-a face in ultimii ani cu atentate teroriste, o tentativă de lovitura de stat, o criza diplomatică cu Rusia si ceva calamitati naturale (un cutremur recent a afectat orasul turistic Bodrum). Conform sursei http://www.capital.ro/turistii-straini-incep-sa-revina-in-turcia.html, intr-un singur trimestru au venit in Turcia 7,7 milioane de turisti străini, care au generat 81% din veniturile din turism.

Asa ca, in lumina statisticilor (care coincid cu constatarile personale), Romania este o tara primitiva care ofera un turism primitiv, de proasta calitate, dar costisitor.

De pilda, nu este un secret ca avem o infrastructura expirata.

Pe drumurile nationale nemodernizate se cirula cu dificultate de cate ori romanii incearca sa faca turism. Ca un exemplu clasic, bucurestenii sufera de zeci de ani de cate ori se duc la munte sau la mare.

Nu mai departe de ieri (05.August.2017) se circula in mod clasic cu dificultate in zona Busteni si pe tronsonul Nistoresti - Comarnic (sursa: http://www.mediafax.ro/social/trafic-ingreunat-pe-dn1-masinile-circula-in-coloana-in-busteni-si-pe-tronsonul-nistoresti-comarnic-16684456).

Spre si dinspre litoral sunt aceleasi probleme, mai ales ca acum cateva ore, azi, 06.August.2017, a avut loc un accident pe autostrada A2 (sursa: http://www.mediafax.ro/social/foto-trafic-blocat-pe-autostrada-soarelui-din-cauza-unui-accident-in-care-au-fost-implicate-patru-masini-16684978).

Nici calatoria cu trenul nu face o impresie buna turistilor (romani, straini sau extrateresti). Iarna trenurile intarzie din cauza frigului, vara intarzie din cauza caniculei. Valori concrete ale unor intarzieri pot fi aflate pe sursa http://www.mediafax.ro/social/canicula-afecteaza-circulatia-feroviara-cfr-calatori-mai-multe-trenuri-intarzie-din-cauza-restrictiilor-de-viteza-16683352.

Recent, Ministerul Transporturilor a inregistrat cu "fala" si cu televiziuni tronsonul de cale ferata Ilva Mică - Rodna Veche (judetul Bistriţa-Năsăud), unde se circula cu viteza de maxim 35 de km/ ora (sursa: http://www.mediafax.ro/social/in-secolul-vitezei-pe-ultima-cale-ferata-inaugurata-in-romania-se-circula-cu-maxim-35-km-ora-sageata-albastra-atinge-performanta-unei-locomotive-cu-aburi-de-la-inceputul-secolului-trecut-16681716)!

Ma indoiesc sincer ca in Romania exista turism in astfel de conditii. Turismul se bazeaza pe libertate de circulatie, iar libertatea de circulatie se asigura cu infrastructura dezvoltata si transporturi moderne.

Se pare ca anti specialistii de la putere nu au inteles ca turistilor (romanilor poate mai putin, din cauza dresajului continuu si spalarii pe creier la care sunt supusi; este vorba in special de straini sau extraterestri) nu le place sa-si piarda viata intre doua localitati apropiate.

La noi functioneaza mai degraba turismul de proximitate, la doua-patru ore de localitatea de resedinta a turistului. Statistic, majoritatea bucurestenilor se duc in general pe Valea Prahovei si la Marea Neagra. Putini sunt cei care-si incearca norocul spre Baile Felix, Baile Herculane, Muntii Apuseni, nordul Moldovei, Maramures; eventual au avut o astfel de aventura o data in viata.

Dincolo de infrastructura, nici obiectivele turistice romanesti nu sunt prea atractive si nu prea au cum sa concureze cu opulenta palatelor sau bisericilor occidentale, turcesti, chinezesti, indiene sau de mai stiu eu de unde. Nu pot concura nici cu ruinele romane, grecesti, egiptene, asiatice sau americane.

Bucurestiul este un oras fara o istorie veche semnificativa si la vedere. Incearca sa atraga prin cluburi, carciumi si evenimente, dar asa ceva exista peste tot.

Atat doar, ca in Bucuresti mai exista si mizeria, pe care "edilii" refuza sa o combata. Dimpotriva mizeria creste in Bucuresti. Recent, vineri, 04.August.2017, Politia Locala a identificat 370 (treisutesaptezeci) de zone in care mizeria este lasata sistematic la coltul strazii (sursa: http://www.mediafax.ro/social/bucuresti-370-de-zone-transformate-in-adevarate-depozite-de-gunoi-gramezi-de-reziduri-sunt-lasate-zilnic-la-coltul-strazii-16683582)!

In Bucuresti, turistii care vor sa foloseasca transportul in comun in aceste zile caniculare trebuie sa infrunte supra canicula din mijloacele de transport in comun (sursa: http://www.mediafax.ro/social/video-calatoria-cu-autobuzele-ratb-din-capitala-este-sport-extrem-temperatura-mai-mare-cu-7-grade-celsius-fata-de-cea-exterioara-primarul-firea-promite-ca-e-ultima-vara-cand-se-va-mai-circula-asa-16683768).

Ca de obicei, problema caldurii insuportabile din mijloacele de transport sunt combatute de madam Firea, care se crede experta in comunicare si manipulare, cu promisiuni. Chestia cu "La anul o sa cumparam tramvaie si autobuze moderne, cu aer conditionat." seamana foarte bine cu "Peste 3 ani o sa fie metrou in Drumul Taberei.".

Daca madam Firea si acolitii sai nu aruncau banii publici pe atatea concerte si evenimente fantoma, ar fi fost bani pentru achizitionarea de mijloace de transport noi. De altfel, nu stiu de ce trebuie cumparate cate 500 odata, cand s-ar putea cumpara treptat cate 50-100 de bucati pe an, fapt convenabil pentru buget si pentru inlocuirea si modernizarea continua a transportului in comun.

In concluzie, turismul romanesc se adreseaza in special turistilor de proasta calitate: ghertoilor cu bani si fara pretentii, posesorilor de pensii si salarii nesimtite, spalatorilor de bani si evazionistilor fiscali, interlopilor, incasatorilor de spagi, rudelor mai tinere de bani gata ai celor de mai sus. Acestora li se adauga masa de romani care nu cheltuie semnificativ in vacanta, dar simte, evident, nevoia sa vada un munte sau o mare; mai exista si pensionarii care sunt vesnic in cautare de sejururi ieftine subventionate, care sa le ofere odihna si tratament.

Ce s-a mai intamplat in ultima vreme in turismul romanesc? Iata cateva nefacute interesante.

1. La munte, chiar la Sinaia, in centrul statiunii, au aparut in premiera absoluta... mistretii (?!), in haite de cate 8 (opt), conform sursei http://www.mediafax.ro/social/capcane-montate-in-sinaia-pentru-prinderea-porcilor-mistreti-care-terorizeaza-turistii-si-localnicii-primar-apar-zilnic-in-oras-cate-opt-deodata-in-cautare-de-hrana-16661321. La cei 53 de ani ai mei, este prima data cand aud de mistreti pe Valea Prahovei. Cum au ajuns mistretii acolo? Probabil ca au fost relocati de "iubitorii" de animale, care au invins inca o data cetatenii. Probabil ca urmeaza leii si tigrii...

2. Statiunea Baile Telega a fost inchisa cu totul de OPC (sursa: http://www.gandul.info/stiri/baile-telega-unde-mii-de-oameni-vin-anual-la-tratament-inchise-de-opc-16674798). In mod enigmatic, o baba cu parul alb si cultura manageriala extrem de precara (probabil interfata cuiva), ajunsese sa conduca centrul de tratament si oferea conditii mai mult decat improprii turistilor care erau multumiti cu cocina insalubra si plina de pericole, numai sa stea in balta sarata care le mai alina reumatismul.

3. Un nene a fost muscat in premiera absoluta de o vipera in Muntii Sebesului (judetul Alba), dupa cum relateaza sursa http://www.mediafax.ro/social/elicopterul-smurd-solicitat-in-muntii-sebesului-unde-o-persoana-a-fost-muscata-de-vipera-16657702.

4. La Untold exista cateva nemultumiri si scandaluri.

S-au inregistrat zeci de plangeri ale clujenilor care nu se pot odihni 4 zile pentru ca sunt obligati sa suporte zgomotul nocturn continuu al festivalului (sursa: http://adevarul.ro/entertainment/muzica/zeci-plangeri-politia-primaria-cluj-cauza-concertelor-untold-nu-pare-corect-intreg-oras-nu-poata-odihni-timp-patru-nopti-1_5986b7295ab6550cb8c78085/index.html).

Directorul administrativ al USAMV Cluj-Napoca, alaturi de un profesor universitar (in acelasi timp presedintele senatului USAMV) si de alti complici au inchis un camin in 2016 pentur a inchiria camere participantilor la festival (pret 150 de euro camera per noapte), conform sursei http://observator.tv/social/delapidare-si-fals-in-inscrisuri-pentru-a-inchiria-cateva-camere-la-untold-un-profesor-universitar-de-la-cluj-a-pus-la-cale-inchirierea-unor-camere-de-camin-sub-pretexte-stiintifice-218705.html!

Intre organizatorii Untold si UCMR-ADA (institutie de gestiune colectiva a drepturilor de autor) exista un diferent in privinta procentului de platit pentru drepturile de autor (sursa: https://www.dcnews.ro/untold-2017-acuza-ii-grave-refuza-sa-incheie-autoriza-ia-cu-ucmr-ada_553063.html). Organizatorii vor sa plateasca 3%, UCMR-ADA considera ca ar trebui platit, conform legii, un comision de 7%.

DJ Armin van Buuren a ramas fara curent in timp ce se producea la festival (sursa: http://www.b1.ro/stiri/eveniment/moment-jenant-la-untold-armin-van-buuren-a-ramas-fara-curent-pe-scena-194183.html).

Peste 400 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale (sursa: http://evz.ro/partea-nevazuta-untold.html).

5. O alta premiera: pe litoral un nene s-a autoaccidentat cu skijetul si a murit (sursa: http://www.mediafax.ro/social/tragedie-pe-litoral-un-barbat-a-murit-la-costinesti-update-politie-barbatul-care-a-murit-conducea-skijetul-nu-a-fost-lovit-de-acesta-16684486).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu