Dupa cum a remarcat deja presa centrala, statul este marele datornic la... stat! Adica nu-si achita obligatiile financiare la buget. Adica statul este primul si cel mai mare hot al tarii. Un hot model!
Se stie ca Romania postdecembrista a trecut de la comunism la capitalism... centralizat. Adica exista sectorul privat pentru acoperire, in timp ce in companiile de stat se lucreaza dupa legi specifice, care nu prevad blocarea conturilor firmalor datoare, ci rostogolirea vesnica a datoriilor fiscale pana cand vor fi sterse de vreun guvern sau acoperite din bani publici de vreun alt guvern.
Despre asa zisul sector privat romanesc trebuie mentionate urmatoarele aspecte:
1. O mare parte din acest asa zis sector privat s-a creat pentru a frauda banii publici si este total dependent de banii publici. Este vorba de marii abonati la banii publici, multi cercetati pentru diferite fraude, multi cercetati in bataie de joc Ministerul Public si niciodata pedepsiti de Ministerul Justitiei (de exemplu, cazul tipic al firmei Asesoft). Vorbim, deci de un pseudo sector privat.
2. O alta parte a sectorului privat este specializat in fraude fiscale masive (evaziune fiscala si spalare de bani cu ajutorul firmelor fantoma). Multe firme private au functionat facand ilegalitati (inclusiv pe piata muncii, vor fi mari probleme peste 10-20 de ani cu primirea pensiilor de catre simplii cetateni carora nu li s-au achitat impozitele pe ani intregi sau care chiar au lucrat fara carte de munca ani intregi), dupa care firmele cu datorii s-au vandut unor cumparatori fantoma. Un astfel de cumparator fantoma devenea proprietarul a sute de firme cu datorii, pe care evident ca nu le putea achita niciodata. In acest fel fiscul nu a recuperat nimic, responsabilii acestor gauri fiscale nu au raspuns juridic niciodata pentru fraudele lor, iar simplii cetateni vor fi obligati sa accepte pensii ridicole din cauza fraudelor masive din economie. Aceste fraude au fost patronate, in ultima instanta, tot de politicienii care au imaginat si intretinut vidul legislativ in deplina cunostinta de cauza.
3. Multinationalele, de care spune Tudose ca nu declara niciodata profit, fac acest lucru respectand legea. Iar legea a fost (prost) facuta tot de politicienii romani, nu de multinationale. Legea a fost facuta in benecifiul multinationalelor si in dauna cetatenilor romani, ca parte a politicii antiromanesti postdecembriste. Asa ca Tudose este doar un alt politician ipocrit care se adreseaza electoratului sau poporului majoritar analfabet (analfabetii functionali inclusi), stiind foarte bine ca electoratul sau poporul care chiar a studiat si intelege perfect magariile politice reprezinta o cantitate neglijabila.
4. Aparent, industria auto (fabricile de automobile si de componente auto, inclusiv partea de proiectare) par sa reprezinte mai consistent sectorul privat, dar si aceasta este o iluzie. La nivel european, multe locuri de munca bine platite au disparut in Occident pentru ca s-a relocat activitatea in Romania salariilor mizerabile! La nivel european numarul locurilor de munca din industria auto a scazut si costurile cu salariile au scazut, in beneficiul proprietarilor marilor firme din domeniu.
La nivel Uniunii Europene marii sefi se imbogatesc, iar salariatii se bucura ca supravietuiesc, unii beneficiind chiar de o anumita bunastare, dar si de multa nesiguranta a zilei de maine.
Dupa aceasta prezentare a realitatii sectorului privat, revenim la companiile de stat, unde nu exista criteriul eficientei economice, ci criteriul furtului constant de bani (direct, prin neplata obligatiilor fiscale sau indirect, prin activitatea ineficienta constant finantata din bani publici).
Conform sursei http://adevarul.ro/economie/bani/anaf-publicat-lista-marilor-datornici-bugetul-stat-500-firme-restante-134-miliarde-lei-companiile-stat-cele-mai-mari-datorii-1_5a06c1bd5ab6550cb80bce2c/index.html, opt din primii noua principalii datornici la bugetul de stat sunt companiile de stat:
1. Compania Nationala a Huilei, cu o datorie de 3,7 miliarde lei;
2. SC pentru Închiderea şi Conservarea Minelor, cu o datorie de 941,9 de milioane de lei;
3. SNCFR RA, cu o datorie de 601,6 milioane lei;
4. Complexul Energetic Huneoara, cu o datorie de 431,3 milioane lei;
5. Societatea Nationala a Cărbunelui, cu o datorie de 301,7 milioane lei;
6. Romaero SA, cu o datorie de 183,84 milioane lei;
7. Moldomin SA, cu o datorie de 159 milioane;
8. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), cu o datorie de 142 milioane lei.
Iata deci cativa "performeri" "capitalisti" din cauza carora, chipurile, in spiritul indicatiilor pretioase ale lui Tudose, nu avem sanatate, educatie si infrastructura. Pentru o corecta informare, din astfel de motive nu sunt in aparenta bani pentru sanatate, educatie si infrastructura. Dar, dupa parerea mea, chiar daca aceste sectoare ar fi fost bine finantate, tot nu am fi avut sanatate, educatie si infrastructura. De exemplu, s-ar fi aruncat mai multe miliarde in conturile Bechtel-ului; educatie tot nu ar exista daca elevii nu doresc sa invete si nu sunt motivati sa invete de perpectiva unor locuri de munca bine platite; sanatate tot nu ar exista daca serviciile medicale se fac in bataie de joc sau sunt fictive.
Mi-aduc aminte nesimtirea ANAF-ului, care gasea, fizic, datorii de doi lei in firme mici si mijlocii, si care bloca imediat conturile firmelor neprotejate de statul mafiot pentru astfel de datorii ridicole.
De ce nu se blocheaza conturile marilor firme datoare mai sus mentionate? Pentru ca exista discriminare si inegalitate de sanse si tratament? Pentru ca legile se aplica inegal si in bataie de joc? Pentru ca traim intr-un stat sclavagist si intr-o democratie sclavagista, gestionate de mafia politico-economica?
Tudose, cum pot sa-mi fac si eu o firma care sa devina legal mare datornic la stat (asa cum este, de exemplu, Realitatea Media SA, cu o datorie de 67,2 milioane de lei)?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Lista completa a ANAF cu primii 500 de datornici se gaseste pe sursa oficiala uematoare:
RăspundețiȘtergerehttps://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/primii500contributii_1_09112017.pdf