1. Conform sursei https://www.puterea.ro/tragedie-la-giurgiu-un-barbat-de-40-de-ani-a-murit-strivit-de-un-buldoexcavator/, din 26.Ianuarie.2023, un bărbat a murit strivit de buldoexcavatorul pe care tot el îl manevra.
2. Conform sursei https://www.tulceanoastra.ro/eveniment/un-muncitor-a-cazut-de-la-15-metri-in-timp-ce-toaleta-copacii-la-iesirea-catre-agighiol/, din 24.ianuarie.2023, s-a petrecut un accident de muncă în condițiile în care un nene a căzut de la „numai” 15 metri cu tot cu creanga plopului pe care îl toaleta.
3. Conform sursei https://www.kanald.ro/cine-este-unul-dintre-fratii-care-au-murit-asfixiati-in-groapa-pe-care-au-sapat-o-el-si-fratele-lui-nu-au-mai-avut-nicio-sansa-20287571, de joi, 26.Ianuarie.2023, doi bărbați s-au asfixiat în groapa pe care tot ei au săpat-o.
4. Conform sursei https://turdanews.net/peste-100-de-accidente-de-munca-la-cluj-anul-trecut-au-fost-cateva-soldate-cu-decese-si-in-zona-noastra/, un mal de pământ s-a surpat peste un om, care a fost scos fără decedat de sub pământ după mai bine de trei ore.
5. Conform sursei https://playtech.ro/2023/pericolul-de-la-un-loc-de-munca-in-romania-in-cifre-exacte-cat-de-comune-sunt-accidentele-care-sunt-riscurile/, România este, ca de obicei în situații negative, pe primele locuri în Europa în materie de accidente de muncă și de decese la locul de muncă.
Sursa vorbește și despre mica înțelegere, când patronii conving angajații să nu declare accidentele de muncă și să nu depună plângeri, adică mai e destul aisberg invizibil pe sub apă.
6. Sursa https://www.ziarpiatraneamt.ro/un-tanar-din-judetul-neamt-a-fost-transportat-de-urgenta-la-spital-in-urma-unui-accident-de-munca vorbește despre un accident de muncă soldat cu rănirea victimei, care și-a fracturat ambele oase de la gamba stângă.
7. Conform sursei https://www.digifm.ro/stiri/locale/un-muncitor-de-20-de-ani-a-murit-in-incinta-rompetrol-la-terminalul-midia-152452, din 15.Ianuarie.2023, la Năvodari, în incinta Rompetrol, s-a produs un accident de muncă mortal. Un tânar de 20 de ani a decedat.
8. În final, „perla” accidentelor de muncă, adică accidentul de muncă d ela mina Jilț.
8.1. Conform sursei https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/cum-au-fost-sterse-urmele-tragicului-accident-de-2237502.html, în timpul transportului cu mijloace neautorizate către mina Jilț au murit 3 (trei) persoane și au fost rănite alte 13.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că se folosesc mașini de marfă pentru transport persoane și că drumurile către carieră sunt practic impracticabile pe ploaie!
8.2. Conform sursei https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/contine-raport-inspectia-muncii-accident-ceoltenia-2237392.html, ITM susține că șefii Complexului Energetic Oltenia ar fi dispus ștergerea urmelor de la locul accidentului.
Tot ITM a realizat 158 controale între 2016 și 2022, dând amenzi de 436.000 lei. Se pare că amenzile sunt mai ieftine decât asigurarea de condiții umane pentru lucrători.
Tot ITM vorbește de 210 măsuri după cele 158 controale, dar nu știu dacă au caracter de sancțiuni sau de acțiuni de realizat de către CE Oltenia ca urmare a unor nereguli descoperite. Pe scurt, „știrea” nu ne informează despre numărul de abateri constatate de ITM la managementul CE Oltenia.
8.3. Conform sursei https://www.libertatea.ro/stiri/cat-mai-castiga-un-miner-cel-mai-tanar-ortac-mort-avea-minimul-pe-economie-seful-demis-al-complexului-energetic-castiga-18-000-lei-pe-luna-4425791, minerii au denunțat după tragedie faptul că șefii CE Oltenia îi obligă să circule cu mașini vechi pe drumuri necorespunzătoare, în care nu se investește mai nimic, exprimându-și nemulțumirea și față de salariile mici.
8.4. Conform sursei https://www.libertatea.ro/stiri/reportaj-in-mina-unde-3-angajati-au-murit-rasturnati-cu-masina-piatra-pentru-drum-dispare-in-campania-electorala-4423473, achizițiile se fac în condiții de corupție (cum altfel?) și fără niciun control al autorităților competente (cum altfel?).
8.5. Conform sursei https://www.antena3.ro/actualitate/transport-mineri-sistat-toate-carierele-complex-energetic-oltenia-controale-itm-663798.html, a fost stopat transportul minerilor către oricare dintre carierele CE Oltenia.
8.6. Conform sursei https://www.cotidianul.ro/tragedia-din-gorj-fostul-sef-al-politiei-acuza-itm/, instituția ITM este acuzată de către un fost șef al Poliției Gorj de abuz (deci de încălcarea legii) în 10 puncte. Abuzul considerat principal este exact sistarea activității de transport la toate puncte de lucru (cariere miniere), pentru că nu s-a mers la fața locului în toate celelalte puncte de lucru pentru a se constata deficiențe.
Până acum nu a fost nominalizat niciun vinovat de accidentul de muncă de la Jilț. Deci vinovați sunt în primul rând minerii, până la noi dispoziții!
Cine nu muncește, nu greșește!
sâmbătă, 28 ianuarie 2023
România contemporană. Munca ucide adessea pe plaiurile mioritice
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu