sâmbătă, 25 septembrie 2010

Capitalism vs comunism

Un sondaj de opinie spune ca jumatate dintre români cred ca era mai bine înainte de 1989. In plus, 79% din populatie zice ca nu a avut de suferit de pe urma comunismului!!!

Sondajul de opinie a fost realizat de CSOP la comanda Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Mult mai util ar fi in ziua de azi un Institut pentru Investigarea Crimelor Capitalismului intre anii 1990-2010. Daca 79% din populatie sustine ca nu a avut de suferit de pe urma comunismului, este bine de stiut cat % din populatie sustine ca a avut de suferit de pe urma capitalismului.

Dupa care, ar fi bine sa avem niste indicatori economici precisi cu care sa se faca comparatii intre performanta economica dintre sistemul capitalist 1990-2010 si sistemul comunist 1970-1989. Pentru ca o astfel de comparatie nu se face in functie de parerile cetatenilor, ci in functie de criterii obiective. Avem informatii despre unii indicatori sau situatii:
1. Numarul de locuri de munca este cu cel putin 3 milioane mai mic in 2010 fata de 1989!!!
2. Nu mai avem flota in 2010 (nu mai stiu exact de cand, de foarte mult timp)!!!
3. O treime din terenul agricol este nelucrat!
4. Productia industriala a scazut!
5. Importurile sunt mai mari decat exporturile!
6. Statul 1990-2010 a facut achizitii publice la preturi supraevaluate si afaceri cu firme private la preturi supraevaluate, adica a imbogatit putini prin redistribuirea taxelor platite de ceilalti.
7. In 1989 Romania nu mai avea datorii externe, in 2010 datoria externa este de zeci de miliarde! Imprumuturile s-au facut pe vremea comunismului pentru import de tehnologie, destinatia banilor imprumutati pe vremea capitalismului este necunoscuta.
8. Cu salariul lunar minim din 2010 salariatul nu-si poate plati bunurile si serviciile lunare necesare supravietuirii (chirie, utilitati, hrana si bunuri de stricta necesitate)! Inainte de 1989 cetatenii aveau salarii decente (inclusiv cadrele din invatamant, cadrele medicale, muncitorii). Repartitia beneficiului (a rezultatului muncii) este foarte inechitabila in capitalismul romanesc: o mana de bogati, o mare de saraci.
9. Pe vremea comunismului se facea mult mai mult sport.
10. Pe vremea comunismului nu exista trafic si consum de droguri in Romania.
11. Statutul femeii in comunism refuza ipostazele degradante (prostitutia, femeia obiect).

Datele de mai sus arata o neta superioritate a vremurilor comuniste. Singurul capitol in favoarea capitalismului este libera circulatie. Dar pentru o populatie saraca, pentru cei care nu au bani nici sa isi plateasca transportul in comun, libera circulatie este o iluzie, un drept de care nu vor beneficia niciodata. Libera circulatie a fost foarte utila, in schimb, pentru cei care au vrut sa scape din mizeria romaneasca de dupa 1990.

Se mai invoca in favoarea capitalismului si libertatea. Nu stiu exact ce inseamna asta. Nu m-am simtit prizonier pe vremea comunismului. Pentru multi, in ziua de azi libertatea inseamna libertatea de a muri de foame.

Capitalismul s-a instalat in Romania dupa zeci de ani de propaganda anticomunista, pe iluzia prosperitatii. La 20 de ani de la caderea comunismului (pentru altii mult mai repede), a disparut chiar si iluzia. Astazi capitalismul incearca sa identifice comunismul cu politia politica, ignorand sau minimalizand toate realizarile pozitive de atunci. Politia politica nu era trasatura fundamentala a regimului comunist. Politia politica nici nu este o componenta obligatorie a unui regim, de orice fel. Politia politica este o structura a oricarui regim dornic sa comita abuzuri. Politia politica nu a disparut in timpul regimului capitalist, asa cum abuzurile nu s-au diminuat, ci s-au globalizat in timpul regimului capitalist.

Fostul lider comunist, numit dictator de actuala putere, a fost impuscat (nu se stie exact din ce cauza; paradoxal, chiar de "democratii" care au abolit apoi pedeapsa cu moartea). Actuala putere care a dus tara la dezastru este in libertate si tot la putere. Cu ce este superioara justitia capitalista?

Pana la urma, problema nu este numele sau culoarea regimului, ci modul in care regimul respecta legea si cetatenii. Ar fi suficient ca regimul capitalist sa nu mai incalce constant si abuziv articolul 47 din Constitutie, referitor la nivelul de trai. Pe hartie, regimul capitalist este in regula. Din pacate, doar pe hartie. Tot din pacate, pana acum nimeni nu a fost facut raspunzator pentru 20 de ani de nereguli, abuzuri si ilegalitati.

SINGURA MODALITATE PRIN CARE UN REGIM POLITIC ISI DEMONSTREAZA SUPRIORITATEA ESTE NIVELUL DE TRAI AL CETATENILOR. INCEPAND CU 1990, REGIMUL CAPITALIST A URMARIT FALIMENTAREA MAJORITATII CETATENILOR. PRIN CE SE INTAMPLA IN ULTIMUL TIMP, REGIMUL CAPITALIST ROMANESC CHIAR REFUZA DREPTUL LA VIATA AL ROMANILOR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu