Mi-a trebuit ceva timp si rabdare sa citesc discursul pe care Traian Basescu l-a tinut ieri, 21.SEP.2010, in fata Parlamentului. L-am gasit sintetizat pe doua surse: aici si aici.
Sunt niste situatii enuntate de Traian Basescu in mod ambiguu. De aceea imi pun niste intrebari, desi ar trebui puse statului, pentru ca statul ar trebui sa raspunda. Pana va raspunde statul, comentez eu.
1. "Romania nu-si mai permite sa plateasca functionari incompetenti, bolnavi inchipuiti".
Prin Romania se intelege statul sau cetateanul? Evident, statul. Atunci, cum isi permite statul sa plateasca functionari incompetenti si bolnavi inchipuiti? Raspunde cineva din partea statului in fata legii pentru aceste situatii? Prin ce concursuri fraudate au ocupat functionarii incompetenti locurile de munca? Cum penalizeaza justitia functionarii care au declarat bolnavi niste oameni sanatosi?
2. "S-au facut excese la inceputul anului: prime si stimulente in ministere, crestere cu peste 20% a cheltuielilor administratiei locale si cu cel de-al 13-lea salariu".
Statul sau cetateanul face excese? Evident ca statul. Aceste excese sunt legale, din moment ce nimeni nu a raspuns in fata legii pentru ele. Cand va avea chef Parlamentul sa elimine prin lege aceste excese? Sa nu uitam ca majorarea TVA s-a facut cu o viteza ametitoare, de azi pe maine, deci, daca exista vointa politica, orice e posibil.
3. "Romania nu se mai poate imprumuta doar pentru a consuma".
Prin Romania se intelege statul sau cetateanul? Sa incepem cu cetateanul: a facut credit cu buletinul, de exemplu. Dar daca nu isi achita ratele are o problema cu banca. Daca banca nu isi poate recupera banii, nu e treaba statului pentru ca nu pierde statul. Daca pierde banca sau cetateanul, putin ii pasa statului.
Statul a facut imprumut de la FMI. Daca a folosit acesti bani pentru pensii si salarii, a fost decizia cetateanului sau a statului? Evident, a fost decizia statului (mai ales ca Emil Boc spunea ca 10 miliarde de euro vor merge la investitii in 2009, fapt care nu s-a intamplat). Asa ca a statului este raspunderea pentru modul in care se cheltuie banii de la FMI, asta in caz ca exista vreo raspundere si vreo responsabilitate.
4. "In 2004, Romania avea in asistenta sociala peste 6 milioane de cetateni. In 2009, aveam 13,9 milioane, o dublare a numarului de asistati social".
Din nou "Romania". Adica statul a crescut numarul de asistati social sau cetateanul a crescut numarul de asistati social? Evident ca tot despre stat este vorba. Sa remarcam eterna "confuzie", prin care pensionarii sunt considerati asistati social. Sa mai adaugam si faptul ca dupa 1990 multe persoane au iesit la pensie pentru ca locurile lor de munca urmau sa fie suprimate. Sa mai includem printre asistatii social cateva milioane de copii care primesc "consistenta" alocatie in suma de 42 de lei pe luna. Isi mai aduce aminte cineva de mitingul din 21.DEC.1989? Cineva spunea atunci "Alocatia! Alocatia!".
5. "Nu avem atat de multa saracie, cat nemunca si abuzuri".
Ba avem saracie. Asta sustine si UE. Iar abuzurile, cine le face, statul sau cetateanul? Evident ca statul. Iar daca avem nemunca, poate ne arata statul, sau chiar Traian Basescu, unde se gasesc niste locuri de munca. Nu e uimitor ca intr-o tara cu peste 20 de milioane de locuitori si cu atatea lipsuri majore, exista maxim 5 milioane (?!?) de locuri de munca? UNDE SUNT LOCURILE DE MUNCA PENTRU CA SA NU MAI FIE NEMUNCA? UNDE SUNT LOCURILE DE MUNCA PENTRU CA BUGETUL SA INCASEZE SI SA NU MAI FIE PE DEFICIT?
6. "Nimic nu alimenteaza mai mult neincrederea decat coruptia si conflictele de interese".
Unde exista coruptie? La lucratoarea de la APACA sau in statul roman? Unde sunt conflicte de interese? La lucratorul din constructii sau in statul roman? Evident ca in statul roman.
7. "Numarul persoanelor sarace trebuie redus cu 20% pana in 2020".
Si daca nu se va reduce, cine isi va mai aduce aminte de demagogia din 2010? Si cine va raspunde in fata legii pentru neindeplinirea obiectivului? Eu spun ca nimeni.
8. "Deficitul bugetului de pensii creste de la an la an".
Este paradoxala aceasta afirmatie. La fel sunt si sumele avansate drept deficit la pensii. Ar insemna ca numarul de pensionari tot creste si ca pensionarii sunt nemuritori. De ce nu creste si numarul de locuri de munca? Astept ziua in care Romania va fi tara cu 95% pensionari.
9. "O Romanie competitiva din punct de vedere economic trebuie sa aiba un sistem judiciar reformat, in care atat romanii, cat si europenii, sa aiba incredere".
"Un sistem judiciar reformat" reprezinta o expresie ambigua, care poate insemna orice. Mult mai bine ar fi sa existe un sistem judiciar functional si echitabil. Actualul sistem judiciar ar trebui inculpat cel putin pentru "favorizarea infractorului", pentru ca, prin ineficienta sa, stimuleaza infractionalitatea. Si nu este vorba de mici gainarii, ci de infractionalitatea cu caracter economic si fraudele cu bani publici, care vor mentine Romania in criza atat timp cat vor exista, pentru ca, in timp ce unii vor avea salarii si pensii nesimtit de mici, altii vor avea profituri nesimtit de mari.
10. "Incet-incet, Romania iese din recesiune".
Da, cu viteza luminii stinse. A mai iesit de cateva ori din criza in 2009 si 2010.
11. "Convingerea mea e ca trebuie modificat si sistemul politic. Va reamintesc de referendumul pentru Parlamentul unicameral".
Da, un sistem politic care sa elimine de la putere hotii de bani publici ar fi binevenit. Nu mai conteaza daca e unicameral sau bicameral.
12. "Strategia Europa 2020 fixeaza cateva tinte ambitioase pe care avem obligatia sa le indeplinim. Prima se refera la rata de ocupare a populatiei active, care trebuie sa ajunga la 70%. A doua se refera la investitiile in educatie si cercetare. Romania trebuie sa aloce 2% pentru cercetare pana in 2020. O a treia se refera la energie si schimbari climatice. Pana in 2020 emisiile de gaze trebuie reduse cu 20%, intensitatea energetica trebuie sa creasca cu 19%. O a patra tinta este rata saraciei, numarul persoanelor trebuie redus cu 25% pana in 2020".
Nu e clar cine are obligatia si cine raspunde (si cum raspunde) daca aceste obiective, care in clipa asta mi se par o gluma, nu vor fi atinse. Institutiile europene si internationale, o supraprosteala pentru cine se uita in gura lor. In afara de fisc, nu imi amintesc sa existe vreo institutie careia sa ii pese de mine.
13. "Fiecare Guvern a deschis investitii acolo unde credea ca vin voturi".
Deci statul se distreaza cu banii publici ca sa se mentina la putere. Dar asta nu ar fi posibil fara sprijinul cetatenilor care chiar se duc la vot. Cum s-ar spune, "power to the stupid people"!
miercuri, 22 septembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu