Inca de cand a explodat acoperisul unui reactor la Fukushima si dupa ce autoritatile japoneze au declarat ca "totul e sub control", m-am gandit la alte pacaleli tip 1 aprilie: "nu ne trebuie banii FMI", "nu se taie pensii si salarii', "pe 1 aprilie Romania iese din criza".
Adica de fapt la Fukushima singurul lucru pe care il au sub control autoritatile japoneze este nivelul de radiatii. Ceea ce ma mai face sa cred ca orice stat de pe planeta este format din mincinosi si demagogi care au ca scop insusirea legalizata a banilor publici. Unele state o duc mai bine datorita faptului ca nu toti o pot duce la fel de prost si datorita ierarhiei ocupate de state in cadrul diviziunii internationale a puterii, dar multimea, chiar si in statele dezvoltate, o duce prost sau are un nivel de trai in scadere. In plus, asa cum se vede si in Japonia, multimea este lipsita de aparare in fata unor dezastre (diferite de cele naturale) la care "pun umarul" si autoritatile prin dezinformare si prin neaplicarea unor tehnololgii sigure. Tehnologiile mai putin sigure micsoreaza relativ, in momentul initial, costurile. Costuri care in cazul unor dezastre depasesc apoi intotdeauna pretul unei tehnologii sigure. In cazul unui dezastru nuclear, consecintele negative nu inseamna numai bani, ci se rasfrang in primul rand asupra vietii si mediului pe termen practic nelimitat.
Sigur ca in Japonia a avut loc un cutremur devastator, dar autoritatile japoneze stiau ca Japonia este de mii de ani intr-o zona cu seismicitate ridicata. Adica nu se putea construi o centrala nucleara doar sperand ca nu va fi prea afectata de seisme. Intre timp, si in Romania "se spera" ca centrala de la Cernavoda e sigura (sau ca va scapa fara probleme majore in cazul unei calamitati, chiar daca nu e deloc sigura).
Sursa citata in continuare, care la randul ei citeaza alte surse, probeaza faptul ca la Fukushima s-a produs un dezastru urias, nerecunoscut sau recunoscut treptat si minimalizat de autoritati:
http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/03/30/fukushima-pe-punctul-de-a-pierde-cursa-de-salvare-a-reactoarelor-cel-mai-inalt-nivel-al-radiatiilor-inregistrat-de-la-declansarea-catastrofei-le-monde-amenintarea-nucleara-va-dura-decenii/
"Un esantion prelevat miercuri, la ora 11.10 (05.10 ora României) de sub reactorul 1 al centralei a prezentat un nivel de 430 becquerel pe centimetrul cub, a precizat un purtator de cuvânt al companiei.
El a adaugat ca nivelul este “de 10.000 de ori mai mare” [!!!] decât valoarea legala."
"TEPCO a masurat joi o concentratie în iod radioactiv de 4.385 de ori mai mare decât norma legala."
"Centrala nucleara Fukushima trebuie darâmata, afirma premierul japonez"
"Dar presedintele onorific al grupului, Tsunehisa Katsumata, a sugerat miercuri ca reactoarele 5 si 6, care nu au fost afectate de catastrofa, ar putea fi mentinute."
"Locuitorii care au fost obligati sa evacueze perimetrul din jurul centralei nucleare din Fukushima, situata la 250 km nord de Tokyo, se considera “tradati” de operatorul Tepco, dupa un accident nuclear in care “mana umana” are partea sa de responsabilitate"
“Ni s-a spus fara incetare ca nu exista niciun pericol” [!!!]
"Expertii considera ca miezul radioactiv dintr-un reactor al centralei nucleare avariate de la Fukushima pare ca s-a topit si scurs prin partea de jos a vasului-container, pe podeaua de beton, ridicand temeri privind emisii mari de radiatii."
"Evident, accidentul de la Fukushima este deja o catastrofa nucleara [!!!] si gravitatea acestei catastrofe, adica impactul asupra mediului si a sanatatii, ar putea sa creasca in sapatamanile ce vor urma."
"La inceput autoritatile japoneze au minimizat accidentul [!!!], clasandu-l la nivelul 4 pe o scara internationala care are 7 grade de gravitate. Autoritatile franceze de siguranta nucleara au considerat ca, in realitate, accidentul este de nivelul cel putin 5, clasat la fel ca cel de la Three Mile Island din 1979 din SUA, si mult mai probabil de nivelul 6, adica sub nivelul gravitatii accidentului de la Cernobîl din 1986, care a fost clasat la nivelul 7."
"... circuitele obisnuite de racire nu mai functioneaza, deci pentru reactoarele 1, 2 si 3, miezul reactoarelor, adica combustibilul nuclear, s-a degradat foarte mult, adica s-a topit. Nimic nu permite sa se stie care este nivelul exact de fisiune."
"In cel mai rau caz, toata materia radioactiva traverseaza betonul si se regaseste in contact cu roca pe care este construita centrala de la Fukushima. Este o roca magmatica, de granit, dar nu stim daca sunt fisuri sau nu, daca sunt scurgeri de apa, si deci, nimeni nu este in masura sa spuna daca materiile radioactive vor fi retinute de acest soclu de roca sau ele vor migra in subsol, si eventual, in ocean, coastele fiind chiar langa centrala."
"Limita maxima autorizata in Cesiu 137 pentru apa potabila este de 200 Bq/l pentru adulti, si de 100Bq/l pentru copii. Limita de 200Bq/l a fost depasita."
"Ne putem teme, de asemeni ca alte radionucleide precum Plutoniu sa contamineze mediul marin.
Aceste elemente se vor dilua in ocean, dar vor exista inca pe termen lung, in orice caz pentru Plutoniu, pentru ca Iodul are o durata de viata foarte scurta. Riscul principal este ca aceste radioelemente sa fie concentrate in algele marine, caz in care concentratiile pot fi multiplicate de un factor de 1000, pentru ca aceste alge (consumate de japonezi) sa fie ele insele mancate de crustacee – homari si crabi – ceea ce provoaca o noua concentratie si, din aceasta cauza, lantul trofic sa fie in mod grav contaminat."
"Iodul 131 poate sa se fixeze in tiroida si sa provoace un cancer al acestei glande. Cesiu 137 poate sa genereze cancere digestive si pulmonare, sau leucemii.
In cazul unei puternice degradari a combustibilului – si aceasta se pare ca este pe cale sa se intample -, alti produsi pot fi rezultati. Cel mai ingrijorator dintre ei este Plutoniu, caci este o substanta foarte toxica, pe de-o parte in plan chimic (efectele sale sunt comparabile cu cele ale arseniului), si pe plan radiologic.
Daca acesta este inhalat sau ingerat poate provoca cancere."
"Este deja o catastrofa ecologica. Va exista, in jurul Fukushima, intr-un perimetru care astazi este dificil de definit, dar care va fi probabil de ordinul a 30Km in jur, o zona interzisa, ca la Cernobîl."
"Istoria nuclearului arata ca sistemele de securitate prevazute sunt tot timpul insuficiente in raport cu ceea ce este, prin definitie, imprevizibilul."
vineri, 1 aprilie 2011
Fukushima - un dezastru de nivelul Cernobîlului
Etichete:
1 aprilie,
demagogie,
dezastre,
dezinformare,
Fukushima,
viata de roman
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Rusii spun ca e mai rau ca la Cernobîl.
RăspundețiȘtergere