miercuri, 14 septembrie 2011

Comertul romanesc

Produsele alimentare sunt, in general, de stricta si imediata necesitate. Se spune in mod ipocrit ca romanii cheltuie foarte mult din salariu pe mancare, ca si cand aceasta nu ar fi o consecinta a faptului ca salariile sunt ridicol de mici.

Paradoxul este ca supermarchetul este mai ieftin decat piata, oferind in plus produse de calitate superioara.

Pe la inceputul verii am vazut la televizor un interviu cu niste producatori ipocriti de banali cartofi. Producatorii se plangeau ca isi vand cartofii cu 80 de bani/ kg si ca nu isi acopera nici cheltuielile. Mai spuneau ca ar trebui sa vanda cartofii macar cu 1 leu/ kg ca sa fie in castig.

Urmarea: in piata cartofii s-au vandut toata vara cu 1 leu/ kg; in supermarchet (la cel de unde ma aprovizionez) cartofii s-au vandut (si se vand si acum) cu 89 de bani/ kg!

Ciudatenii:
1. Supermarchetul plateste TVA 24% statului (se ofera multe chitante fiscale in piata?). Atunci: la pretul de productie declarat, de 80 de bani/ kg, TVA este 80 x 0,24 = 19,2 bani. Deci, ignorand alte costuri (de exemplu transport, distributie) pretul nu ar trebui sa fie mai mic de 80 + 19,2 = 99,2 bani sau 0,992 lei! E clar ca intre productia si distributia de cartofi se mananca mult rahat la felul 1 si cativa cartofi prajiti la felul 2.

2. Cum se explica faptul ca pretul cartofilor este mai mare in piata (1 leu/ kg) decat la supermarchet (0,89 lei/ kg)? Desigur, alta explicatie decat adaos comercial mai mare in piata nu exista!

3. Din punct de vedere calitativ, valabil pentru orice produs alimentar tip legume-fructe, la supermarchet fiecare isi alege si isi cumpara ce-i place. In piata esti obligat (!) sa cumperi ce vrea vanzatorul. Din experienta personala, vanzatorul vrea sa convinga clientul ca legumele si fructele mucegaite sunt bune, ca rosiile crapate si moi sunt mai bune decat cele rotunde, tari si fara defecte, ca merele cu bube sunt sanatoase si alte asemenea imbecilitati.

4. Daca mai adaugam faptul ca un supermarchet inseamna o investitie, dar si conditii normale de depozitare si comercializare, aer conditionat, intelegem ca piata inseamna o mare bisnita. Fapt bine stiut, dar ignorat de autoritati: asa-zisii producatori din piata nu sunt decat niste intermediari. Numai cand vad gramezile de banane de pe tarabe, imi dau seama cati "producatori" sunt pe acolo.

Asta nu inseamna nici pe departe ca in supermarchet totul e perfect.

Ca un alt fapt divers, am vazut si evolutia preturilor la pepeni verzi in timpul verii:
1. La inceput, in piata 1 leu/ kg; in supermarchet 0,80 lei/ kg;
2. La mijlocul sezonului, in piata 0,60-0,80 lei/ kg; in supermarchet 0,60 lei/ kg;
3. La sfarsit de sezon, in piata 0,60-0,80 lei/ kg; in supermarchet 0,50 lei/ kg!

Sa nu uitam: supermarchet inseamna cladire, utilitati, angajati, spatii de parcare, TVA; piata inseamna marfa aruncata pe o taraba!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu