joi, 1 septembrie 2011

Sinistrul muncii, un gunoi nerusinat

Citez integral excelentul articolul de pe sursa de mai jos, cu mentiunea ca am fost economisit timp si gandire in acest fel si ca realitatea romaneasca este incredibil de fidel si de direct descrisa.

http://www.obiectivtulcea.ro/component/content/article/21381-bi-bogtailor.html

"Băi, bogătaşilor!

Scris de Patrick André de Hillerin
Luni, 22 August 2011 14:07

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a stabilit nivelul de la care începe bogăţia în România: 800 de lei pe lună. 800 de lei, adică nici măcar 200 de euro. [!!!]

În Polonia, 200 de euro lunar reprezintă pragul sărăciei. România şi Bulgaria sunt singurele ţări din UE unde salariul minim este sub 200 de euro lunar. Şi, totuşi, Sebastian Lăzăroiu îi numeşte pe cei care câştigă 800 de lei pe lună (sub 200 de euro) “bogaţii României”.

Credeam că la Palatul Cotroceni şi la Palatul Victoria, ruperea de realitate se realizează doar pe bază de alcool, nesimţire şi grămezi de comisioane din investiţii publice. Acum, însă, sunt convins că se consumă la greu substanţe halucinogene, legale sau nu.

Mi-l şi pot închipui pe ministrul Muncii cu punga plină de aurolac la nas, stabilind strategii şi dând declaraţii tâmpite, fericit că a ajuns într-o poziţie din care este băgat în seamă, în loc să bântuie boscheţii din jurul Gării de Nord, cum ar fi fost normal. [Ha! Ha! Ha!]

Nu ştiu la ce noi surse de înţelepciune are acces Sebastian Lăzăroiu, dar a-i numi bogaţi pe cei care au venituri lunare de 800 de lei mi se pare o revoluţie în gândire şi mentalităţi. Poate este vorba de bogăţia spirituală, dar cu 800 de lei poţi cumpăra maxim 16 cărţi valoroase, de autori contemporani, indiferent de domeniu. Un student care are la dispoziţie doar 800 de lei pentru a-şi asigura bilbliografia necesară unui an de studiu va lăsa pe rafturile librăriei cel puţin 70% din această bibliografie. Deci nici despre bogăţia spirituală nu poate fi vorba.

Bogaţilor le asociem yachturi, maşini de lux, mese îmbelşugate, pline de icre negre şi şampanie franţuzească. Bogaţilor le asociem trabucuri, haine bine croite, deplasări lungi cu avioane private şi relaxare în locaţii exotice. Se pot obţine aceste lucruri cu doar 800 de lei/ 200 de euro pe lună? Să fim serioşi. Cunosc miniştri care fumează în fiecare zi minim două trabucuri de câte 20 de euro bucata. Iar ăia nu sunt oameni bogaţi. Sunt doar nişte snobi care în 10 zile dau gata o avere, după standardele lui Lăzăroiu. Un om bogat în adevăratul sens al cuvântului se poate duce pe Saville Row, în Londra, pentru a-şi comanda oricând are chef o garnitură completă din cele mai vestite şi scumpe costume, cămăşi şi cravate destinate oamenilor înstăriţi. Bogătaşul român, aşa cum îl vede Lăzăroiu, ar avea nevoie de două vieţi pentru a-şi permite o batistă de la Harrod’s [!!!].

Trăim într-o ţară în care orice imbecil poate ajunge ministru [!!!] şi poate să stabilească noi standarde şi criterii [!!!]. Trăim într-o ţară în care doar 200.000 de oameni din 20 de milioane câştigă peste 500 de euro lunar, în timp ce în Portugalia acesta este salariul minim. În Franţa, salariul minim este de 1.321 de euro, în Marea Britanie de 1.010 euro, în Irlanda de 1.462 de euro, iar în Luxemburg de 1.642. Salariul minim! Iar noi, dacă ajungem să câştigăm 200 de euro lunar, suntem consideraţi nababi de către un lunatic cu creierul prăjit. [!!!]

Nu mai lipsea decât ca, odată stabilit pragul bogăţiei, Lăzăroiu să propună o impozitare progresivă, ca în Franţa, astfel încât bogaţii să plătească impozite de circa 60% din venituri. Şi-aşa, băi, bogătaşilor, n-aveaţi ce face cu cei 800 de lei lunar. Câtă pâine vroiaţi să băgaţi în voi, câte chirii sau întreţineri aveaţi de gând să plătiţi?"

Felicitari autorului pentru acest articol!

Un comentariu: