S-a propus gratierea unui mare numar de puscariasi (a se vedea, de exemplu, sursa http://www.inpolitics.ro/gratierea-puscariasilor-o-diversiune-electorala-smechera-art67119.aspx).
Se spune ca de aceasta masura ar putea beneficia 50.000 de detinuti.
In Romania incalcarea legii este ceva normal. Multe legi sunt facute de asa natura incat este aproape imposibil sa nu fie incalcate. Se incalca de foarte multe ori regulile de circulatie, de exemplu, pentru ca impun de multe ori restrictii in scopul amendarii cetatenilor. Locurile de parcare inexistente duc la ridicarea masinilor parcate, evident, neregulamentar si la amendarea multor cetateni.
Dar exista reglementari care nu ar trebui incalcate si ma refer aici la legile care privesc violenta si coruptia. Daca violenta are consecinte nefaste la nivel individual, pentru cel agresat, coruptia mi se pare o incalcare a legii cu consecinte extrem de nefaste pentru toti cetatenii, in masura in care un asa zis inalt demnitar ia decizii in detrimentul interesului public pentru a obtine foloase personale si pentru a favoriza un grup restrans de persoane.
Cu atat mai uimitor este faptul ca pentru coruptie nu se aplica amenzi. Daca pentru recupararea masinii ridicate pentru parcarea neregulamentara se pot plati intre 700 si 800 de lei, pentru coruptie nu exista asa ceva. Mult mai normal ar fi sa se plateasca pentru coruptie de zece ori valoarea prejudiciilor create de corupt si corupator. Asta, in caz ca se doreste descurajarea faptelor de coruptie, la fel ca in cazul parcarilor neregulamentare.
Revenind la gratiere, s-a remarcat, conform sursei http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/amnistie-pentru-nastase-si-vintu-ce-planuri-au-doi-deputati-samariteni-279480.html, ca ar fi in beneficiul unor persoane ca Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vântu si Virgil Pop, condamnati pentru coruptie, santaj si trafic de influenta.
"Asta pentru că lista infracţiunilor care fac excepţie de la amnistie –
care include fapte grave precum cele contra siguranţei statului, omor,
tâlhărie, delapidare – nu include traficul de influenţă, şantajul sau
faptele de corupţie."
Din punct de vedere al cetateanului de rand toleranta fata de traficul de influenţă, şantaj si
fapte de corupţie sunt de neinteles. Din punct de vedere al politicianului toleranta fata de traficul de influenţă, şantaj si
fapte de corupţie sunt foarte usor de inteles. Cred ca politicienii ar trebui sa legifereze in clar urmatorul text de lege: "Politicianul are dreptul sa fie corupt si sa faca trafic de influenta".
Numarul de beneficiari ai gratierii (circa 50.000 de persoane) este o manipulare, in masura in care de pe sursa http://www.manager.ro/articole/analize/analizele-managerro:-statistici-incredibile-despre-detinutii-aflati-in-inchisorile-lumii-11978.html este scris ca "Un raport din 2011 al Comisiei Europene privind situatia detinutilor din UE arata ca in penitenciarele din Romania se afla 28.481 de detinuti,
din care 16,5% in faza pre-procesuala. Potrivit documentului mentionat,
Romania are cel mai mic grad de ocupare a penitenciarelor (81,4%), dupa
Letonia (70,4%). La celalalt pol se afla Bulgaria (155,6%), Italia
(153%), Cipru (150,5%) si Spania (136,3%)."
Uimitor, in 2011 in Romania existau 28.481 persoane incarcerate, dar 50.000 de persoane ar putea beneficia de gratiere!?! In acest fel cade manipularea cu puscariile supraaglomerate, admisa chiar si de Victor Ponta, premier in exercitiu!
Deputatul Nicolae Paun, unul dintre initiatorii proiectului de lege, spunea, incercand sa justifice demersul: "Eu m-am gândit la cei care au furat un sac de porumb şi au primit doi ani de închisoare.".
Nu ar trebui sa fie posibil ca o persoana care fura un sac de porumb sa primeasca doi ani de inchisoare, adica o pedeapsa superioara sau comparabila cu cea a lui Adrian Nastase si Sorin Ovidiu Vântu. Asta ne arata foarte clar ca justitia din Romania inseamna injustitie si favorizarea infractorilor.
Proiectul de lege privind gratierea ar putea fi o invitatie la incalcarea legii in special de catre hoti, multi asteptand cu speranta si tupeu sa beneficieze de prevederile acestei legi.
In final, cateva date statistice despre criminalitatea in lume, conform sursei http://www.manager.ro/articole/analize/analizele-managerro:-statistici-incredibile-despre-detinutii-aflati-in-inchisorile-lumii-11978.html:
"SUA este tara cu cei mai multi detinuti din lume: 2,3 milioane.
(Ca o curiozitate, aceasta tara are 5% din populatia lumii si 25% din
detinutii lumii.) Numarul lor a sporit dramatic incepand cu anii ’80,
cand legislativul american a aprobat perioade de detentie mai mari,
intr-o incercare disperata de a stopa cresterea numarului de
infractiuni. In plus, a hotarat ca si incalcarile minore ale legii – cum
ar fi chiar si saritul peste turnichetii de la metrou – sa fie
pedepsite cu inchisoarea.
La ora la care cititi acest articol, 1 din 4 adulti americani se
afla in inchisoare [Sigur e o greseala aici!]. SUA se lauda de altfel cu cel mai mare numar de
detinuti la 100.000 de locuitori: 766, un numar foarte
sugestiv daca ne gandim ca media la nivel mondial este de 125. Singura
tara industrializata care se apropie de performanta SUA este Rusia
(630). In clasament vin apoi tot felul de tari obscure – Belize,
Bahamas, Surinam etc. – si de-abia mai tarziu apar si alti grei ca Marea
Britanie (151), Germania (88), Japonia (63). China are 123 de detinuti
la 100.000 de locuitori, Romania - 133, iar ultima pe lista este San
Marino cu doar 3 (in acest stat cu 30.000 de locuitori exista un singur
detinut)."
DOVLEAC DE HALLOWEEN
Acum 7 ore
Pe plaiurile noastre mioritice orice este posibl.Oare de ce nu ma mira?
RăspundețiȘtergere