Privatizarea Oltchim a fost cap de afis in ultimele saptamani. In presa si la televiziune a avut loc mai mult un razboi al declaratiilor intre Dan Diaconescu si reprezentantii institutiilor statului. Multe date ale problemei sunt necunoscute chiar si de catre cei interesati, cu atat mai mult publicului larg.
In momentul de fata, privatizarea Oltchim apare ca un demers inutil, la fel ca si referendumul pentru demiterea presedintelui, o alta tragere de timp a guvernului, pe bani publici, desigur.
Nu vreau sa bun in discutie buna sau reaua credinta a lui Dan Diaconescu. Atat statul, cat si Dan Diaconescu, se lauda si se ameninta cu depunerea plangeri penale. Probabil ca dupa vreo 10 ani justitia va finaliza aceste situatii, atunci cand nimeni nu va mai fi interesat de Oltchim (poate ca nici nu va mai exista Oltchim).
In schimb, despre reaua credinta a statului se poate discuta. Este cel putin curios sa vedem cum statul se "plange" penal de Dan Diaconescu pentru ca nu a aratat ca are banii (45 de milioane de euro)?! In schimb, niciun guvern nu s-a "plans" penal de datoriile uriase ale Oltchim, evaluate la peste 700 de milioane de euro (conform sursei http://www.wall-street.ro/slideshow/Piete-de-capital/137831/cinci-greseli-ale-privatizarii-oltchim-in-viziunea-bancherilor-de-investitii/5/neclaritatile-in-privinta-viitorului-datoriilor-oltchim.html).
S-a aratat ingrijorat un guvern al Romaniei atunci cand Oltchim avea o datorie de 10 milioane de euro? S-a aratat ingrijorat un guvern al Romaniei atunci cand Oltchim avea o datorie de 50 milioane de euro? S-a aratat ingrijorat un guvern al Romaniei atunci cand Oltchim avea o datorie de 100 milioane de euro?
In functie de ce se stabilesc plafoanele de indatorare ale unei companii de stat, pentru ca un guvern al Romaniei sa aiba o reactie? Nu ar fi fost normal ca Oltchim sa aiba o alta politica de venituri si mai ales de cheltuieli pentru ca functiona mereu in pierdere? Se spune ca statul vrea sa stearga o parte a datoriilor Oltchim, asa cum s-a intamplat si la alte companii de stat. Este normal asa ceva? Adica managementul neperformant, dar costisitor, al Oltchim trebuie finantat de contribuabili?
Dupa cum vedem, in mod surprinzator, capitalismul nu are nicio legatura cu eficienta si performanta economica. Capitalismul este cel putin la fel de centralizat ca si socialismul. Chiar mai meschin decat socialismul. Acum statul capitalist decide de la cine ia bani si cui ii doneaza. Unii au obligatia sa fie performanti ca sa poata fi altii intretinuti discretionar prin decizii ale statului.
Ciudat este si faptul ca o firma de talia Oltchim, care are practic monopolul pe sectorul ei de activitate, nu poate fi rentabila.
Oltchim nu este tocmai o taraba de legume-fructe pe care si-o permite oricine. Conform sursei http://ro.wikipedia.org/wiki/Oltchim, "Oltchim Râmnicu Vâlcea este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din România și din Europa de Sud-Est având în 2009 un număr de 3.538 de angajați. Oltchim este ultima companie operațională în domeniul petrochimiei din România care produce, între altele, materiale de construcții din PVC[2]. În anul 2007, Oltchim exporta circa 78% din produse în 80 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Asia - Pacific[2]."
...
"Compania a fost înființată în anul 1966 [!] și este deținută de către statul român iar din 18 februarie 1997 un pachet de acțiuni este listat la Bursa de Valori București, sub simbolul OLT[3]."
Oltchim comercializează policlorură de vinil (PVC), sodă caustică, propenoxid, propilenglicol, polieteri polioli sau materiale de construcții în peste 80 de țări. [!!!]
Compania deține și Fabrica de conserve Râureni, complexul Suinprod, firma Avicola Băbeni și fabrica de nutrețuri Băbeni[4].
În mai 2007, Oltchim a devenit membru deplin în Consiliul European al Producătorilor de Vinili fiind prima societate producătoare de PVC din Europa de Est care primește această distincție[5]. [!!!]
În prezent (iunie 2009), acționariatul Oltchim[6] este format din: Ministerul Economiei (cu 54,8% din acțiuni), PCC SE (12,15%) și alți acționari, cu 33,03%[7]."
In legatura cu actionarul PCC SE, am aflat de pe sursa http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/retelele-secrete-ale-unui-razboi-economic-224667-pagina1.html ca:
"Fără bani în plus, de la 1% la 12%
Cea mai importantă mişcare făcută de PCC în România rămâne însă achiziţionarea, în 2007, a unui pachet de acţiuni la combinatul Oltchim. Deşi iniţial, PCC a cumpărat 1%, în doar câteva luni, cota sa a crescut la peste 12%, fără a plăti nici un leu în plus. Majorarea a fost rezultatul unei decizii a Guvernului Tăriceanu [!!!] prin care a fost diminuat capitalul social al combinatului." [!!!]
Aceeasi sursa ne mai informeaza ca:
"... conducerea Oltchim i-a acuzat deschis pe reprezentanţii PCC de faptul că urmăresc în primul rând interesele combinatului ROKITA, la care sunt acţionari majoritari, combinat aflat în competiţie deschisă cu Oltchim." [!!!]
Si tot din aceeasi sursa aflam care este miza desfiintarii Oltchim:
"Oltchim este ultima companie operaţională în domeniul petrochimiei din România care produce, între altele, materiale de construcţii din PVC. Prin închiderea Oltchim, România s-ar transforma din exportator de produse petrochimice în importator [!!!], cu efecte negative asupra balanţei comerciale şi valutare a ţării."
Cam atat despre Oltchim. Reaua credinta a statului roman s-a probat in toata politica economica, profund antiromaneasca [!!!], de dupa 1989. Statul a distrus economia romaneasca cu frenezie, stergand platforme industriale de pe fata pamantului sau vanzand pe nimic companii profitabile si care aveau monopol pe sectorul lor de activitate. Se pot aminti la capitolul vanzare pe nimic privatizarea petrolului si a telefoniei fixe din Romania.
In final, cateva vorbe despre populatia Romaniei. In fata tuturor acestor ticalosii rasunatoare si cu consecinte nefaste pentru majoritatea romanilor, circa 60% dintre cetateni au inca dilema alegerii raului cel mai mic. Romanii nu au resurse si curaj de a propune si impune prin vot alti lideri care sa ii reprezinte si sa le apere interesele!!!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nu am vrut sa maresc articolul principal cu istoricul Oltchim (acest asa-zis "morman de fiare vechi", falimentat de politicienii postdecembristi). Se poate citi pe sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Oltchim, de unde citez primii ani:
RăspundețiȘtergere"Etapa 1966 – 1970
1966
15 mai: Se înființează Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea prin HCM nr. 1046/26.05.1966. Începe construcția propriu-zisă a combinatului.
1967
Încep lucrările la instalatiile de oxo-alcooli, clorură de vinil, policlorură de vinil, HCH-lindan.
Începe construcția Grupului Școlar de Chimie care va pregăti personal pentru Oltchim.
1968
28 iulie: E pusă în funcțiune prima unitate de producție: Electroliza I.
1969
Primii absolventi ai Grupului Scolar de Chimie.
11 noiembrie: Se pune în funcțiune instalația Oxo-alcooli I.
16 decembrie: Se pornește instalația de HCH-lindan.
1970
16 decembrie – Se pune în funcțiune instalația de Clorură de Vinil I, cu o capacitate de 40 000 t/an.
18 decembrie – Pornirea instalației Policlorură de Vinil I, cu capacitatea de 36 000 t/an."