Potrivit unui articol aparut pe sursa http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/guvernul-vrea-sa-faca-publice-informatiile-tinute-ferecate-in-mod-inutil-in-bazele-de-date-ale-institutiilor-statului-291185.html, Romania a aderat de circa un an si trei luni la o organizatie numita Parteneriatul pentru un Guvern Deschis (OGP).
Din cate inteleg, scopul acestei organizatii este transparenta informatiei publice. Desi a aderat la aceasta organizatie, pana acum Romania nu a luat masuri concrete pentru asigurarea reala a transparentei informatiei publice.
Conform sursei citate situatiile grave de lipsa de transparenta sunt urmatoarele:
"1. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP)
2. Sistemul de Atribuire Electronică în Transporturi (SAET)
3. Extinderea depunerii declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de
transmitere la distanţă
4. Asigurarea accesului online gratuit la legislaţia naţională
5. Dezvoltarea utilizării de instrumente electronice de gestionare a
procedurilor de comunicare a citaţiilor şi facilitarea accesului la informaţii
legate de procedurile judiciare
6. Dezvoltarea sistemului informatic pentru gestionarea procedurilor aferente
cetăţeniei române în formă electronică
7. Dezvoltarea sistemului informatic pentru gestionarea în formă electronică
a procedurilor aferente înfiinţării persoanelor juridice fără scop patrimonial
8. Sistem informatic integrat de acces electronic la justiţie (SIIAEJ)".
In plus, alte propuneri au fost:
"1. Publicarea pe SEAP a tuturor participanţilor la licitaţii publice, nu doar câştigătorul, pentru a putea depista cazurile în care firmele participă la licitaţii prin rotaţie, sau a firmelor "de paie", folosite să dea impresia de concurenţă, când în realitate pentru contract candidează "o singură firmă".
2. Crearea unei baze de date publice cu toate dosarele soluţionate de ANRP, cu beneficiarii reali, cu numărul de acţiuni la Fondul Proprietatea, sumele de bani sau imobilele primite de beneficiarii restituirilor, cu numele acestora, dar şi publicarea numelor celor care au cumpărat "drepturilor cesionate" de beneficiarii de facto ai restituirilor.
3. Realizarea unei baze de date cu toţi chiriaşii RAAPPS în care în dreptul fiecărui chiriaş să apară în timp real suma reală plătită în luna respectivă pentru chirie, precum şi intenţia RAAPPS sau a chiriaşului de a renegocia contractul, precum şi forma de contract asupra căreia au convenit, înainte de semnare, pentru a putea fi contestată în caz de ilegalitate.
4. Dezvoltarea unei baze de date cu monumente istorice din toate oraşele, care să fie conexată unei baze de date "în timp real" cu autorizaţiile de construcţie emise de autorităţi la nivel naţional, care să "tragă alarma" (să înroşească câmpul cu adresa respectivului imobil) de fiecare dată când la adresa la care fiinţează un imobil istoric, se pregătesc lucrări de construcţii. În acest fel, ONG-urile interesate se pot sesiza din oficiu şi să verifice dacă e o lucrare care reprezintă "un atac la patrimoniu" sau e una benignă, ori chiar benefică."
Mi se pare destul de... transparent motivul lipsei de transparenta a informatiei publice din Romania, asa ca nu vreau sa comentez faptul in sine. Vreau doar sa ofer un citat din Biblie care mi se pare foarte potrivit si este foarte cunoscut, probabil, de cei 90% ortodocsi din populatia Romaniei:
http://biblia.resursecrestine.ro/ioan/3
[Ioan 3.19-3.21]
"... odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele.
Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele.
Dar cine lucrează după adevăr vine la lumină, pentru ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu.”
Cat atat despre transparenta informatiei publice din Romania.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu