Cursul euro-leu are o traiectorie imprevizibila. Dupa ce a inregistrat un maxim istoric pe 03.August.2012 (1 euro = 4,6481 lei), euro nu s-a mentinut in jurul acelui nivel, ci a scazut destul de mult, ajungand la o valoare minima pe 17.Ianuarie.2013 (1 euro = 4,3351 lei).
Exista parerea ca leul este supraevaluat in raport cu euro si ca in cursul de schimb nu se reflecta realitatea economica.
Sursa http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/finante/ce-surprize-pregateste-un-leu-mai-puternic-290455.html a facut pe 17.Ianuarie.2013 o analiza a starii actuale a leului, din care extrag urmatoarele citate:
"Într-o
economie dominată de importuri, aprecierea leului adânceşte
dezechilibrele. Consumatorii sunt optimişti, exportatorii plâng. Nici
ministrul Finanţelor nu râde cu toată gura - statul se poate împrumuta
mai ieftin pe pieţele externe, dar va încasa mai putin din TVA dacă
preţul bunurilor importate se ieftineşte. În privinţa accizelor are
noroc - s-au stabilit pentru 2013 la un curs din octombrie 2012. Băncile
chiuie însă de fericire. Cu o rată a creditelor neperformante ce se
apropia ameninţător de 20%, o ieftinire a euro dă o gură de oxigen
debitorilor în valută, majoritari în România."
Aprecierea leului a fost pusa pe inexistenta unor miscari semnificative pe piata valutara, ceea ce a dus la speculatii facile pe cursul de schimb. Astfel, sursa http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/142851/romanii-nu-speculeaza-aprecierea-leului-la-casele-de-schimb-rulajele-sunt-normale-chiar-in-scadere.html constata pe 20.Ianuarie.2013 ca
"Leul s-a apreciat de la inceputul lunii decembrie cu peste 4% in raport cu euro, pana la un curs de 4,3373 lei/euro".
Apoi considera ca
"Motivele aprecierii leului au fost calmarea situatiei politice, dupa ce USL a castigat alegerile cu un scor mai mult decat suficient pentru a forma guvernul, dar si anuntul ca obligatiunile Romaniei vor fi incluse in indicii Barclays si JP Morgan privind titlurile de stat emise pe pietele emergente in moneda locala.
Astfel, investitorii straini au inceput sa vanda euro si sa cumpere lei pentru a profita de randamentele actuale, care se inscriu in intervalul 5,4-6%, mizand probabil ca in lunile urmatoare castigurile oferite de bondurile romanesti se vor diminua."
Parerea ca leul este supraevaluat in raport cu euro a fost sustinuta pe 24.Februarie.2013 de omul de afaceri Ion Tiriac (sursa http://www.mediafax.ro/economic/tiriac-leul-este-supraevaluat-va-fi-o-nenorocire-cand-va-ajunge-la-o-valoare-mult-mai-slaba-10594264). Acesta a invocat ca argument faptul ca Romania importa mai mult decat exporta, deci exista un deficit. In plus, si-a exprimat temerea ca leul ar putea sa ajunga chiar in acest an la o valoare mult mai slaba.
Analistul-sef al BCR aprecia (pe sursa http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/bcr-in-prezent-leul-nu-este-mai-puternic-de-un-curs-de-430-leieuro-178708.html, luni, 25.Februarie.2013) ca "Nu credem că leul ar putea fi în prezent mai puternic de 4,30. Cu cât ar fi coborât în ianuarie sub 4,30, cu atât exista riscul mai mare al unei deprecieri rapide şi care să producă panică în piaţă. Dacă am fi avut un leu peste 4,40 (cursul euro/leu - n.a.), inflaţia în ianuarie ar fi fost 6,3-6,4%, nu 5,97%."
Parerea mea de nespecialist, tinand cont si de faptul ca 2013 este un an de maxim de plata a datoriei externe, este ca leul se va devaloriza brusc. Estimez ca la sfarsitul primaverii 1 euro se va vinde cu cel putin 4,59 lei. Dar exista opinii conform carora euro s-ar putea cumpara in curand cu 5-5,5 lei, desi realitatea a infirmat pana acum acest lucru. Asa cum am spus, cursul euro-leu este imprevizibil.
miercuri, 27 februarie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Hi! Would you mind if I shaге your blοg with my mуspace gгoup?
RăspundețiȘtergereThere's a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers
Visit my homepage ... taxi irving tx