Impozit pe bacsis, dar nu si pe spaga.
Am urmarit, atunci cand am avut ocazia, punctele de vedere legate de impozitul pe bacsis. Salariatii beneficiari de bacsis sunt in special lucratorii din hoteluri, restaurante si saloane de infrumusetare.
Aparatorii impozitului pe bacsis au tunat si fulgerat ca trebuie combatuta evaziunea fiscala si ca orice venit trebuie impozitat.
In firmele la care lucreaza angajatii mentionati mai sus trebuie facute registre si trebuie eliberate bonuri fiscale pentru bacsis. Multa lume a ajuns sa traiasca un stres extraordinar, nu neaparat pentru ca trebuie sa dea statului 16% din bacsis (ceea ce nu se intampla in alte state, cum ar fi Marea Britanie), ci de teama ca orice greseala neintentionata poate avea consecinte dramatice atunci cand are loc un control.
Nu vorbim de localurile care fac evaziune fiscala "uitand" sa elibereze bon fiscal pentru consumatia facuta, ci de cei care pot uita sa treaca un bacsis sau gresesc o adunare sau gresesc o cifra.
Dar asta e, greseala se plateste, mai ales atunci cand e vorba de controalele realizate de ANAF.
Numai ca ipocrizia de la ANAF si ipocrizia statului nu au fost semnalate si evidentiate corect in media. Exista o discriminare vadita si o favorizare la fel de vadita a unor categorii profesionale, care sunt exceptate de la realizarea de documente fiscale care sa ateste numerarul cu care se prezinta la locul de munca si care sunt exceptate de la controalele fiscului. Cu toate acestea, aceste categorii profesionale primesc sume si spagi, adica realizeaza venituri, fara sa le inregistreze si sa le evidentieze.
Situatiile respevctive sunt de notorietate.
Prima categorie profesionala este breasla medicilor. Propaganda media a vrut sa prezinte spagile date medicilor ca fiind "plati informale". Nu stiu cine a inventat acest termen, menit sa indulceasca imaginea de spagari ordinari a medicilor. Dar nu cunosc nicio persoana care sa foloseasca expresia "M-am dus la doctor si am dat o plata informala.". Ma bufneste rasul gandindu-ma ca ar vorbi cineva asa in realitate. Dar, dupa cum spunea o doamna, care la 71 de ani are nevoie de doctor mai mult decat persoane mai tinere, daca nu da nimic nu se uita nimeni la ea. Zice ca da 10 lei si daca pune o intrebare. De cate ori trebuie sa se duca la medic simte ca i se inmoaie genunchii.
Pai, dincolo de cazuri concrete, de ce nu a luat statul mafiot totalitar si ANAF aceeasi masura in cazul medicilor si restului de personal medical: sa-i oblige sa-si declare in registre numerarul cu care vin la munca si sa dea bon fiscal pentru spagi? De ce sunt astia mai cu mot? Sloganurile "Sa combatem evaziunea fiscala!" si "Orice venit trebuie impozitat!" nu trebuie aplicate si personalului medical? Ce inseamna aceasta discriminare si bataie de joc? Se doreste sa nu afle lumea ce venituri uriase au medicii din spagi? Ca altfel, am vazut ce incidente implica "salvatorii de vieti" pe marginea cardului de sanatate (sursa: http://stiri.tvr.ro/o-pacienta-isi-acuza-medicul-ca-a-lovit-o-pentru-ca-nu-avea-card-de-sanatate_60240.html).
A doua categorie profesionala este breasla politistilor. Chiar in aceste momente au loc perchezitii la Braila in cazul unor politisti suspectati ca iau spaga in trafic (sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/perchezitii-in-braila-politistii-de-la-rutiera-acuzati-de-luare-de-mita-au-fost-adusi-cu-dubele-la-sediul-politiei.html). Mai rau e ca multi soferi se plang ca politistii care fac trotuarul le cauta nod in papura in vederea stoarcerii de spagi!
Si atunci: de ce nu-si declara politistii numerarul in registre? Sigur ca politistii nu ar avea cum sa dea bon fiscal pentru spagi care au semnificatia clara de CORUPTIE (spre deosebire de angajatii care primesc bacsis ca o bonificatie pentru munca in folosul clientilor), dar la fel de bine, in urma unor reclamatii facute de cetateni, ANAF, DNA si DIICOT le-ar putea face "casa" politistilor prin controale periodice!
A treia categorie profesionala exceptata de la regulile pe care fiscul le aplica simplilor privati este breasla popilor. Matrapazlacurile nefiscalizate (sau fiscalizate partial) ale popilor, ocazionate de nunti, botezuri, inmormantari si afaceri cu locuri de veci, le aduc acestora venituri negre uriase! Cu toate acestea, nici popii nu sunt obligati sa-si declare in registre numerarul la inceputul zilei, pentru a putea fi controlati spre sfarsitul zilei. In privinta caselor de marcat sunt cam pe dinafara, adica nu stiu daca popii au obligatia sa detina casa de marcat. Probabil ca nu, pentru ca soborul ar afurisi imediat fiscul, caruia i-ar merge apoi foarte rau la capitolul colectare...
De ce beneficiaza aceste trei bresle de tratament preferential? C-asa "vrea" muschii statului mafiot totalitar, mare "luptator" cu evaziunea si mare militant pentru impozitarea tuturor veniturilor. Mi se pare numai mie, sau chiar e adevarat ca numai sectorul privat este "beneficiarul" terorismului juridic si fiscal al statului? Si se mai spune ca statul incurajeaza infiintarea de firme noi... Normal ca incurajeaza, ca doar de aici statul poate fura apoi cel mai bine si cel mai legal... Legislatia draconica, volatila si ambigua din Romania transforma instantaneu orice naiv care incepe o afacere in infractor, datornic si cotizant de elita la bugetul statului.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu