marți, 20 septembrie 2016

Cladire celebra candva in Busteni, lasata astazi in paragina

Probabil ca putina lume stie despre cladirea din imaginile de mai jos ca a fost construita de scriitorul Ioan Slavici in 1907 (in calitate de investitor, desigur, nu de zidar). Eu, unul, nu stiam. Dar am vazut-o si am remarcat-o in drum spre Casa Memoriala Cezar Petrescu. A fost una dintre primele cladiri din Romania cu grinzi din beton armat. A fost hotel, Palace Hotel, avand si un cazino. Din 1912 si-a schimbat proprietarul, devenind in 1915 un complex balnear si exploatandu-se apa minerale care se gaseau chiar sub cladire.

In 1942, Ion Antonescu, seful statului, a transformat cladirea in orfelinat pentru copiii orfani de razboi, avand dupa razboi destinatia de orfelinat pana in anul 2000. Dupa care, daca am inteles bine, dupa mai multe licitatii nereusite, cladirea a fost trecuta in administrarea S.C. Hidro Valea Prahovei; apoi cladirea a devenit aport de capital la aceeasi S.C. Hidro Valea Prahovei; apoi a fost vanduta la licitatie, fiind achizitionata de o firma bucuresteana cu 940.000 de lei + TVA (sa zicem ca inseamna maxim 300.000 de euro actuali, adica destul de putin in raport cu marimea cladirii).

In final cladirea a fost vanduta pe piata libera la un pret nedeclarat, fiind cumparata de SC Grand Palace SRL Busteni, cu actionarii urmatori: Rodica Savin (sotia primarului din Busteni, Emanoil Savin) si Violeta Sechelariu (sotia unui fost subsecretar de stat).

De atunci, cladirea este lasata de izbeliste, fiind necesari vreo 10 milioane de euro pentru renovarea cladirii. Se pare ca madam primar si madam subsecretar de stat nu reusesc de cel putin 10 ani sa gaseasca investitori cu care sa se asocieze pentru a valorifica achizitia si pentru a se umple de bani.

Am gasit informatiile de mai sus pe sursele http://ziardebusteni.ro/2013/02/11/cazinoul-din-busteni-sau-hotel-palace-fostul-9-mai/ (unde se vad si poze cu cladirea in anul 2012); http://adevarul.ro/locale/ploiesti/viata-investitor-scriitorului-ioan-slavici-falimentat-afacerile-bai-minerale-casinoul-le-a-finantat-1_5780f4e25ab6550cb8b3bfe6/index.html si http://www.ziarulprahova.ro/stiri/valea-prahovei/11074/fostul-cazinou-din-busteni-tulbura-linistea-din-judet.

Cum s-ar spune, pozele au adus la zi situatia fostului Palace Hotel.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu