miercuri, 7 septembrie 2016

Descindere gresita a mascatilor!

Interesanta si controversata intamplare a mascatilor care au descins la o adresa gresita (surse: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21272278-gorj-femeie-ajuns-spital-dupa-mascatii-gresit-adresa-care-trebuiau-faca-perchezitii.htm; http://stiri.tvr.ro/mascatii-au-gresit-adresa--o-femeie-a-suferit-un-atac-de-panica-dupa-o-descindere-esuata-a-anchetatorilor_78086.html; http://www.gds.ro/Local/Gorj/2016-09-06/gorj-mascatii-au-gresit-adresa,-iar-o-femeie-ajuns-la-spital/).

Dar oare ce inseamna de fapt "mascati"? Normal ar fi sa cred ca este vorba de politisti aflati in subordinea unui procuror.

Sursele afirma ca mascatii se aflau la ora 5 dimineata la Glogova, judetul Gorj, pentru a face perchezitii si pentru a retine o persoana. Poate ca s-a schimbat legea, dar pana nu demult legea spunea perchezitiile se fac dupa ora 6 dimineata.

Dupa care, daca am inteles bine, mascatii au incercat sa sparga usa. Un domn care a venit sa deschida usa a fost pus la pamant, iar sotia sa, care facuse candva un infarct, a facut acum un atac de panica. I s-a spus sa se tina tare si sa reziste pana se termine operatiunea. Tuturor li s-a interzis folosirea oricarui tip de telefoane, nefiind astfel posibila venirea unei ambulante.

Ma intreb daca mascatii s-au legitimat. Chiar daca s-a intamplat acest lucru, multi infractori se pot gandi sa mimeze ca sunt mascati si sa opereze in acest stil discretionar in detrimentul simplilor cetateni nevinovati. Iar niste legitimatii false se pot face cu usurinta, mai ales ca simplii cetateni nu stiu cum arata o legitimatie adevarata.

Au urmat apoi doua ore de discutii pentru lamurirea mascatilor ca persoana vizata de acestia si adresa nu este cea buna. Cei din casa si-au probat identitatea cu ajutorul buletinelor, care au fost fotografiate. Oare sunt bine protejate astfel datele personale?

Cand mascatii au realizat ca au gresit, au intrebat pe cei din casa daca au sistem de supraveghere video. In plus, le-au spus celor din casa ca le este interzis sa ii filmeze pe mascati. Exista o baza legala pentru aceasta interdictie sau este vorba de un abuz? Cand cineva considera ca a fost prejudiciat in vreun fel sau ca s-a incalcat vreo lege, nu este normal sa incerce sa adune orice fel de probe, inclusiv probe video, cu atat mai mult in propria casa?

Legea pare sa confere mascatilor dreptul la un comportament discretionar, iar raspunderea in cazul unor erori nu este bine precizata. Ce conditii trebuie respectate pentru a se face o descindere in forta? Cum este posibil sa se greseasca o adresa la o interventie in forta? De ce a fost nevoie de doua ore pana sa se lamureasca mascatii ca este o greseala?

Spectacolul interventiei galagioase si in forta a mascatilor este deosebit de sinistru si de traumatizant atunci cand trebuie suportat de cetateni absolut nevinovati. Trebuie sa fie intotdeauna inevitabil asa ceva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu