Ce poate fi mai minunat pentru un politist mediocru decat sa realizeze controale in trafic?
"Omul legii" poate sabota cu usurinta legea in interes personal si isi poate umfla veniturile la nivel superior celor occidentale doar pentru ca este purtator de uniforma si de pix.
Dincolo de locul de munca asigurat, de salariu si de pozitia sociala privilegiata, sa vedem cat de profitabila este de fapt meseria de amendaci in trafic, conform informatiilor furnizate de sursa http://www.mediafax.ro/social/seful-biroului-rutier-piatra-neamt-si-alti-6-politisti-retinuti-pentru-luare-si-dare-de-mita-si-fals-intelectual-alti-7-agenti-sub-control-judiciar-15937159.
Conform acestei surse, la Piatra Neamt insusi şeful Biroului Poliţiei Rutiere Piatra Neamţ, comisarul şef Viorel Andronic, impreuna cu alti 6 politisti si 7 agenti (care o fi diferenta dintre politisti si agenti in viziunea sursei?) au intrat in vizorul DNA pentru luare si dare de mita si pentru fals intelectual.
Conform DNA, in mai putin de o luna politistii au luat mita cu repetitie, mai exact de 115 ori (!). Mita era cuprinsa intre 50 de lei si 400 de lei. Dupa parerea mea, 4-6 spagi pe zi par destul de putine, dar merge si asa.
In schimbul mitei, politistii realizau falsuri intelectuale, trecand in procesele verbale fapte mai putin grave pentru a se reduce valoarea amenzilor datorate statului de contravenientii la regimul circulatiei.
Nu se poate face o medie a spagii in cele 115 cazuri, dar e clar ca spaga in mai putin de o luna nu poate fi mai mica de:
115 x 50 = 5750 lei reprezentand foloase lunare necuvenite minime!
Dupa care, o parte din spaga era donata sub forma de tribut spagarului sef Viorel Andronic.
Mi se pare o gluma sa ne imaginam ca pe parcursul "carierei" profesionale toti acestia erau cinstiti si onesti, si ca au incalcat legea exact in perioada in care i s-a pus pata DNA-ului pe ei.
Dar la aceasta gluma justitia raspunde cu o alta gluma juridica, in sensul ca legea nu prevede amenzi penale egale cu de 100 de ori valoarea spagii pentru realizatorii faptelor de coruptie (in scopul descurajarii efective a unor astfel de fapte).
Daca spaga se ia cu repetitie pe parcursul unei intregi "cariere" profesionale, atunci se realizeaza venituri de cam 60.000 de lei anual, deci, de exemplu, 600.000 de lei in 10 ani, pana cand ii vine DNA-ului ideea sa-si bage coada! Nu-i rau deloc!
Un angajat pe salariu minim ar realiza 60.000 de lei in vreo 5-6 ani de munca, deci ar realiza 600.000 de lei in vreo 50-60 de ani de munca (in ipotezele putin probabile ca are o viata excesiv de lunga si ca i-ar mai arde pe la 70 de ani de munca pe un salariu mizerabil)!
De aici deducem ca este de preferat pentru oameni in general de nimic, care oricum nu au in Romania oportunitati legale de acces la prosperitate prin munca cinstita, sa faca bani din spagi pana cand sistemul considera ca a venit momentul sa le constate faptele de coruptie.
Sursa nu precizeaza daca exista o piramida a spagii, adica daca seful trebuia sa doneze si el mai departe unui sef mai mare.
Sursa nu precizeaza daca in Politia Romana exista un plan de spagi care trebuie realizat zilnic, lunar si anual (dupa modelul cersetorilor, de exemplu, care trebuie sa duca mai marelui zilnic o anumita suma).
Sursa nu precizeaza, probabil de rusine fata de cititori si fata de oamenii onesti, nici macar ce pedepse ridicole risca imbogatitii de pe urma spagilor cu repetitie.
Chiar si fara aceste amanunte, modul "exemplar" in care unii angajati ai Politiei Romane "lucreaza" in interesul cetatenilor ma copleseste. Numarul politistilor de la trafic care opereaza in acest mod este necunoscut si este putin probabil ca, in cazul in care ar fi vorba de 90% dintre angajati, DNA-ul sa-i ia pe toti. Astfel ca nici justitia nu-i poate condamna pe toti.
Avantaj, deci, infractorii din politie!
Care este solutia acestei probleme in conceptia "preacinstitului" Ciolos si a "specialistiilor" sai? Care este solutia acestei probleme in viziunea oricarui partid politic sau politician care cere votul in aceste momente?
Care este termenul pana la care statul se angajeaza ca va veni cu o procedura prin care spagile din trafic vor fi sistemic eliminate?
Ar fi posibil sa vedem atunci cum, in lipsa spagilor, se fac toti politistii de la circulatie... ingineri?! :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu