Avem un caz cu un politist, Ovidiu Gîţan, care incalca legea in diverse moduri si in forma continuata, ignorandu-si total atributiile de serviciu (sursa: http://adevarul.ro/locale/timisoara/de-fost-condamnat-suspendare-tatal-catelelor-timisoara-politistul-agata-minore-vip-uri-1_582d9af45ab6550cb896feff/index.html).
In mod scandalos, a fost condamnat cu suspendare!
Sa vedem ce activitati infractionale practica individul care "apara" legea si ce "pedepse" a primit din partea justitiei romane. Foarte util pentru cei care doresc sa incalce legea fara sa ajunga la inchisoare!
1. Constituirea de grup infractional organizat.
Pedeapsa: 9 luni de inchisoare.
Conform Articolului 367, alineatele (1) si (5) din Noul Cod Penal (sursa: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-367):
"(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.";
"(5) Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute în alin. (1)-(3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.".
Inteleg de aici ca "politistul" a inlesnit aflarea adevarului si a beneficiat de reducerea pedepsei.
2. Trafic de minori in forma continuata.
Pedeapsa: 2 ani de inchisoare.
Conform articolului 211 din Noul Cod Penal (sursa: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-211):
"Art. 211
Traficul de minori
(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Dacă fapta a fost săvârşită în condiţiile art. 210 alin. (1) sau de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Consimţământul persoanei victimă a traficului nu constituie cauză justificativă."!!!
Mie mi se pare ca s-a incalcat Articolul 211, alineat (2), in masura in care politistul este un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu. Deci pedeapsa ar trebui sa fie de minim 5 ani de inchisoare!
Chiar si incalcarea Articolului 211, alineat (1), ar fi insemnat un minim de 3 ani de inchisoare!
De remarcat ca traficul cu minori s-a realizat in forma continuata.
De remarcat ca legea privind traficul de minori se refera doar la existenta faptei in sine, fara sa se puna problema din punct de vedere cantitativ. Nu conteaza daca infractorul face trafic cu un minor sau cu 10, 100, 1000, 10.000 de minori si asa mai departe! Adica legea stimuleaza traficul de minori.
Daca un infractor face in timp trafic cu cate un minor de 10 ori si este prins si condamnat de fiecare data, atunci primeste 10 condamnari cu minim 30 de ani de inchisoare. Daca infractorul face trafic cu 20 de minori o singura data, atunci primeste maxim 10 ani de inchisoare. Din punctul meu de vedere, normal ar fi ca fiecare minor traficat sa insemne o infractiune.
Orice infractor va dori sa faca trafic cu cat mai multi minori (de exemplu cu minore, in vederea exploatarii sexuale a acestora, fapt care se petrece in mod curent in Romania si oriunde in lume), imbogatindu-se de pe urma traficului, urmand sa faca intre 3 si 10 ani de inchisoare daca este prins si daca nu beneficiaza de alte reduceri ale pedepsei! In Regatul Unit traficul de persoane se pedepseste cu inchisoare pe viata!
De fapt, traficul de minori in cazul "politistului" insemna seducerea unor minore mimand iubire pentru ele, intretinerea de relatii sexuale cu acestea si apoi plasarea minorelor catre prieteni si cunostinte pentru sex. Inteleg de aici ca "politistul" nu a fost inculpat nici pentru sex cu minore, nici pentru proxenetism, doua infractiuni prevazute in Codul Penal!
3. Furnizarea de informatii care nu sunt destinate publicitatii.
Pedeapsa: 9 luni de inchisoare.
Conform Articolului 304, alineat (1) din Noul Cod Penal (sursa: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-304), pedeapsa pentru aceasta infractiune este închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă.
4. Detinere de droguri de mare risc pentru consum propriu.
Pedeapsa: 6 luni de inchisoare.
Conform Articolului 4 din Legea nr.143/ 2000 (sursa: http://www.politisti.ro/forums/topic/15838-legea-143-din-2000-%E2%80%93%C2%A0privind-prevenirea-si-combaterea-traficului-si-consumului-ilicit-de-droguri/), pedeapsa pentru detinerea de droguri de mare risc este cuprinsa intre 6 luni si 3 ani! Deci "politistului" i s-a oferit pedeapsa minima!
De exemplu, conform sursei http://legeaz.net/spete-penal/infractiunea-de-detinere-de-8ng, un individ care detinea droguri de mare risc a fost condamnat la 1 an si 6 luni cu suspendare.
TOTAL TEORETIC AL PEDEPSEI FINALE. In urma insumarii pedepselor minimale generoase oferite de "justitia" romana pentru gramezile de infractiuni ar rezulta un total de 4 ani de inchisoare.
TOTAL PRACTIC AL PEDEPSEI FINALE. Calculul pedepsei conform Curtii de Apel Timisoara:
"Pedepsele au fost contopite în cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare, la care s-a adăugat un spor de 8 luni, rezultând o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare."?!
Deci justitia romana considera ca un "politist" care a trecut de partea infractorilor si a comis 4 infractiuni, dintre care una contra persoanelor vulnerabile (trafic de minori), poate fi lasat in libertate!
Desi procurorii DIICOT au considerat ca Ovidiu Gîţan, supranumit „tata căţelelor din Timişoara”(sursa; http://adevarul.ro/locale/timisoara/de-fost-condamnat-suspendare-tatal-catelelor-timisoara-politistul-agata-minore-vip-uri-1_582d9af45ab6550cb896feff/index.html), a profitat de functia detinuta pentru a savarsi fapte de o gravitate deosebita, "justitia", in motivarea condamnarii cu suspendare, a considerat ca infractorul:
"este un element tânăr, nu are antecedente penale şi a avut o atitudine sinceră, recunoscând săvârşirea faptelor în etapa cercetării judecătoreşti, uzând de procedura simplificată a recunoaşterii învinuirii, cu consecinţa reducerii limitelor de pedeapsă cu o treime, inculpatul conştientizând gravitatea faptelor, iar derularea procesului penal a avut un efect educativ cu privire la acesta, dar şi caracterizările şi celelalte înscrisuri depuse la dosarul cauzei, care dovedesc comportamentul pozitiv al inculpatului înainte de săvârşirea faptelor”.
"Justitia" romana favorizeaza practic infractorii la orice varsta! Daca infractorul e tanar, i se da o condamnare cu suspendare (sa nu-i afecteze viitorul); daca infractorul are peste 60 de ani, poate executa doar o treime a pedepsei...
Imi place si ideea ca "justitia" romana are incredere in caracterizari si inscrisuri (probabil de tipul certificatelor de "revolutionar"), care dovedesc comportamentul pozitiv al unui "politist" care a comis 4 (patru) infractiuni!!! Credeam ca un comportament pozitiv se dovedeste prin fapte, nu din hartii!
Dincolo de pedepsele cu inchisoarea, un sofer prins ca depaseste viteza legala poate plati intre 195 si 1950 de lei pentru aceasta contraventie. Cati bani a platit politistul pentru toate infractiunille pe care le-a comis? De exemplu, cati bani a platit pentru furnizarea de informatii care nu sunt destinate publicitatii?
CONCLUZII FINALE.
1. Fapte de o gravitate deosebita in conceptia procurorilor se pedepsesc cu suspendare conform judecatorilor!
2. Se mai tem infractorii de incalcarea legii in Romania postdecembrista? Evident ca nu s-au temut niciodata!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu