Se stie ca propaganda mediatica a mafiei politico-economice latra constant impotriva majorarilor salariale, argumentul principal fiind gaurile din buget. Aceeasi propaganda refuza sa puna in evidenta ineficienta deliberata a statului pe bani publici atunci cand este vorba de cheltuieli si investitii inutile, ineficiente si neperformante! De aceea, acest articol doreste sa rezolve in limita posibilitatilor aceasta lacuna.
Iata in continuare stiri publice recente de pe surse la fel de publice, de unde aflam despre cheltuirea in bataie de joc a banilor publici, facuta doar pentru imbogatirea mafiei politico-economice.
1. Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/peste-13-milioane-de-lei-si-peste-11-milioane-de-dolari-platiti-de-ministerul-sanatatii-pe-un-sistem-informatic-nefunctional-16018895, statul roman, prin Ministerul Sănătăţii, a aruncat circa 13.000.000 lei si circa 11.000.000 dolari pe un asa zis sistem informatic foarte performant, care insa s-a dovedit nefunctional.
Acest sistem era destinat monitorizarii resurelor, costurilor si pacientilor, dar se stie ca sistemul medical romanesc putred de corupt doreste sa se mentina haosul, coruptia si lipsa mecanismelor de control.
Pentru ca bataia de joc sa fie totala, s-au incheiat acte aditionale prin care:
- Sistemul informatic a fost instalat la doar 16 spitale (fata de 34 de spitale prevazute initial);
- S-a eliminat receptia de buna functionare a sistemului informatic (prevazuta initial!!!);
- S-au prevazut termene fixe de plata catre furnizor, indiferent de livrarea sau nu a sistemului informatic!
Daca asta nu insemna bani publici jefuiti de la contribuabili si aruncati direct in buzunarele private interesate ale furnizorului de "servicii" informatice, atunci despre vorbim?
Dupa cum se vede, haosul, coruptia si lipsa mecanismelor de control functioneaza din plin la Ministerul Sănătăţii.
In cazul de fata, sursa nu da niciun nume de persoana vinovata de cheltuire discretionara a banilor publici!!!
Mai are rost sa fii om de afaceri, cand ca bugetar ordonator de credite dispui de bani fara numar si de iresponsabilitate nelimitata?
2. Conform sursei http://www.mediafax.ro/economic/presedintele-agentiei-nationale-pentru-achizitii-publice-un-sfert-dintre-contractele-din-spitale-sunt-puse-sub-semnul-intrebarii-16017159, circa 25% din contractele de achizitii publice din spitale sunt realizate in bataie de joc. Doar atatea?
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice spune ca s-au facut circa 360 de contoale si s-au dat amenzi de 3,6 milioane lei (deci in medie 10.000 de lei amenda per actiune de control).
Acelasi sef spune ca ar fi vorba in general de lipsa de profesionalism a celor care au dreptul sa arunce banii pe achizitii publice.
Cica pentru a deveni specialist in achizitii publice se face un curs de 40 de ore! Desigur, cursul nu se face la scoala sau in liceu, pentru ca acolo e cu inutila trigonometrie, cu inutilele matrici, cu inutilul desen, cu inutilele date intre care a domnit Stefan cel Mare, cu chimia organica si anorganica si asa mai departe. Iar scopul scolii este sa produca foarte multi tampiti, nu persoane specializate in meserii cautate pe piata muncii. In concluzie, "specialistii" in achizitii publice se califica la locul de munca, unde cel mai probabil au ajuns initial pe pile.
Dupa care, "specialistii" din zona de stat a mafiei politico-economice au grija sa imparta contractele in bucati mai mici, astfel incat sa poata fi atribuite direct zonei private a mafiei politico-economice.
Oare cat ar dura pentru un Minister Public de buna credinta si pentru un Minister al Justitiei de buna credinta pana cand toti acesti "specialisti" sa fie judecati si bagati la zdup? Intr-o lume corecta, foarte putin. Intr-o Romanie corupta, se dau amenzi si "specialistii" isi pastreaza locul de munca, sa poata face "achizitii" si de acum incolo. Ca doar trebuie aruncate taxele si impozitele contribuabililor pe ceva...
Oare cat timp ii mai trebuie statului roman pana sa creeze un cadru legislativ prin care sa se previna abuzurile ocazionate de achizitiile publice? Daca vorbim de un stat mafiot, atunci evident ca nu se va schimba nimic niciodata.
3. Conform sursei http://www.mediafax.ro//social/anaf-a-facut-sesizari-penale-pentru-13-inspectori-care-ar-fi-prejudiciat-statul-cu-peste-40-milioane-de-lei-16021594, ANAF sustine ca 13 inspectori (ai sai!) au prejudiciat statul cu 40 de milioane de lei!!!
O impartire simpla ne arata ca in medie un inspector a prejudiciat statul cu peste 3.000.000 lei, adica cu echivalentul salariului minim lunar net platit unei persoane timp de... 270 de ani (douasuteaptezeci de ani)!!! Desigur, cu conditia ca norocosul sa aiba o viata atat de lunga.
Asta ne arata ca "eficienta" ANAF este deja de legenda!
Mi-aduc aminte de "rigurozitatea" si "severitatea" functionarilor ANAF care inchideau firme acum un an sau doi pentru diferente de 3 (trei) lei! Oare se masoara cu aceeasi masura in cazul derbedeilor din ANAF care produc prejudicii de 3.000.000 de lei, deci sunt de 1.000.000 de ori mai condamnabili? Sau ar trebui sesizat Consiluil National pentru Combaterea Discriminarii (in caz ca nu doreste sa se autosesizeze in numele bunei credinte si fidelitatii fata de tara)?
In treacat ar fi bine sa reamintim ca functionarii ANAF, la fel ca orice alti bugetari, sunt platiti din bani publici, deci sunt abonati la banii publici la fel ca si castigatorii de licitatii trucate.
Iar salariile in ANAF, alea de la cateva mii de lei in sus, probabil ca sunt pe masura "eficientei si "performantelor".
O recenta evaluare a functionarilor ANAF arata ca 18% dintre inspectori au un comportament neadecvat!
In cadrul aceleiasi evaluari s-a remarcat faptul ca legislatia in domeniul fiscal nu este inteleasa de 17% dintre contribuabili. Si in acest caz ma intreb: in ce clasa din scoala generala sau din liceu se invata legislatia in domeniul fiscal?
DOVLEAC DE HALLOWEEN
Acum 5 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu