luni, 12 decembrie 2016

Alegerile s-au incheiat, electoratul a incetat sa mai existe

Mai previzibile ca niciodata, alegerile au fost castigate detasat de PSD, singurul partid care a avut un program politic cat de cat complet si rezonabil, macar pentru salvarea aparentelor.

PNL-ul a fost spulberat, tot conform asteptarilor. Fara viziune politica, cu un aspirant la functia de prim ministru din afara partidului (Ciolos) si cu o gramada de penali, de taietori de pensii si salarii si de crescatori de TVA la 24% din fostul PDL ascunsi dupa fustele lui madam Gorghiu, PNL-ul nu a reusit sa adune de partea sa nehotaratii, ci doar votantii traditionali.

Cateva partide mai mici si mai nou infiintate au reusit sa intre in Parlament (USR, ALDE, PMP, alaturi de traditionalul partid etnic UDMR).

PRU, din fericire, a fost pamant de flori. Cu un candidat precum Gheorghe "Probleme Penale" Nichita de la Iasi si cu propuneri aberante de tipul amnistiei generale ar fi fost penibil ca PRU sa ia vreun loc in Parlament.

Despre ceilalti nu stiu mare lucru si nici nu au contat pentru alegatori.

Aparent victoria PSD pare uriasa, dar sa nu uitam ca aproximativ 60% dintre alegatori nu s-au prezentat. Personal nu am votat pentru ca nu cred ca vreun partid candidat ma reprezinta. Nu am pretentia ca vorbesc in numele tuturor, dar cred ca multi sunt de aceeasi parere.

Asa ca daca ne-am raporta la numarul total de alegatori, atunci procentele si legitimitatea ar trebui ponderate astfel, de exemplu:

CAMERA DEPUTAȚILOR:

PSD 45 % x 40 / 100 = 18 %

PNL: 20 % x 40 / 100 = 8 %

USR: 9 % x 40 / 100 = 3,6 %

UDMR: 6 % x 40 / 100 = 2,4 %

ALDE: 6 % x 40 / 100 = 2,4 %

PMP: 5 % x 40 / 100 = 2 %

SENAT:

PSD 45 % x 40 / 100 = 18 %

PNL: 20 % x 40 / 100 = 8 %

USR: 9 % x 40 / 100 = 3,6 %

UDMR: 6 % x 40 / 100 = 2,4 %

ALDE: 6 % x 40 / 100 = 2,4 %

PMP: 5 % x 40 / 100 = 2 %

Am folosit datele partiale de pe sursa http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/alegeri-parlamentare-2016-rezultate-partiale-dupa-numararea-a-60-din-voturi-630587 (aparute cu o ora inainte de scrierea articolului), pe care le-am rotunjit. Dupa cum se vede, PSD a fost votat de doar 18% din numarul total al alegatorilor, iar cei de sub PNL au procentaje absolut infime!

De exemplu, circa 96% dintre romani nu au nicio treaba cu USR, partid care se umfla in pene acum cu un fals procent de 8-9%!!!

Mi se pare mai logice aceste calcule si rezultate. Eu, daca m-as fi dus la vot, as fi vrut sa fie pe buletinul de vot in dreptul fiecarui partid sau candidat independent optiunea "Votat" sau "Respins", ca sa pot alege intr-adevar. As fi pus stampila pe "Respins" in dreptul fiecarui partid sau candidat independent si asa as fi considerat ca am votat. Poate ca altii ar fi fost de acord cu doua sau mai multe partide si astfel s-ar fi cumulat voturi.

Conform legilor actuale, se prezuma ca daca nu m-am prezentat la vot accept orice candidat, ceea ce e fals pentru ca nu exista optiunea de respingere a tuturor candidatilor.

Daca se doresc alegeri, atunci sa fie totul clar. Daca ii consider pe toti candidatii nepotriviti pentru Parlament, atunci trebuie sa reiasa de la vot acest  lucru. Alegerile nu trebuie castigate in mod fatal de nimeni, pentru ca in acest mod de 27 de ani sunt furati si batjocoriti tot in mod fatal!

Lupta politicienilor pentru putere inseamna in primul rand lupta pentru accesul la banii publici. Legile se dau mai degraba in folosul unuia sau altuia decat in interes general. Asa zisele proiecte de tara, de exemplu mega spitalul pe care se lauda PSD ca l-ar construi in actualul mandat, sunt proiecte de facturat cu orice pret bani publici in folosul celor de la putere, indiferent de utilitatea si eficienta proiectului.

Ca o paranteza, aceeasi "politica" de tocat masiv banii publici se duce si la nivelul institutiilor UE (sursa: http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/video-casa-noua-pentru-consiliul-european-629372), unde s-a facturat uriasa suma de circa 321.000.000 de euro pentru o noua cladire a Consiliului European (cu "doar" 80.000.000 de euro mai mult decat se prevazuse initial!!! De curiozitate, cati europeni zac in mizerie crancena pentru ca smecherii de la varful UE sa aiba cocina de lux pe banii contribuabililor? Nu era mai bine ca cele peste 300.000.000 de euro sa ramana la contribuabili sub forma unor reduceri de taxe? Traim noi mai bine pentru ca a fost Consiliul European un mare dezvoltator imobiliar?

Tehnic vorbind, programul PSD (singurul partid care are ceva care poate fi numit program) este rezonabil in principiu. Dar problema este de credibilitate. Cei care au fost pana acum la putere (pe scurt intr-un fel sau altul, PSD si PNL+PDL, la care se adauga mici partide satelit) au promis si in trecut diverse lucruri, dar electoratul s-a ales cu:
- Dezindustrializarea;
- Somajul galopant;
- Scaderea crancena a puterii de cumparare;
- Inflatie galopanta;
- Privatizari frauduloase;
- Haos legislativ pe piata muncii;
- Achizitii publice supraevaluate;
- Retrocedari frauduloase;
- Autostrazi fictive sau demolabile;
- Si asa mai departe (de exemplu: taieri ilegale in masa de paduri, probleme vesnice in sanatate, educatie si justitie).

Asa ca habar nu avem daca programul PSD va fi transpus in realitate sau este o simpla petarda electorala pe baza caruia acest partid si-a obtinut legitimitatea la alegeri. Bine ar fi pentru romani si pentru Romania ca vorbele ponderate de pana acum ale lui Liviu Dragnea sa aiba acoperire in realitate si sa nu se dovedeasca a fi doar demagogie electorala.

Eu, unul, prefer sa suflu si in iaurt. Nu ca ar avea vreo importanta. La urma urmei, ce va fi va fi. Dar pana acum toate supele electorale s-au dovedit a fi nu doar fierbinti, ci si otravite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu