Conform surselor http://ziuadecj.realitatea.net/economie/contrabanda-cu-tigari-din-ardealul-de-nord-141-de-milioane-de-euro--154823.html, http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/regiunea-de-nord-est-cea-mai-afectata-de-contrabanda-cu-tigari--217365197.html si http://www.focus-energetic.ro/record-in-contrabanda-cu-tigarete-39404.html, contrabanda cu tigari este la cel mai inalt nivel din ultimii 5-6 ani, avand o pondere de circa 17% in piata comertului cu tigari.
Pierderile statului totalizeaza in 2016 circa 672 milioane de euro!
Un asemenea nivel al afacerilor ilicite cu tigari nu ar fi posibil fara concursul angajatilor din institutiile statului. Practic, contrabanda cu tigari functioneaza la foc continuu si destul de la vedere, cel putin din cate am vazut in Bucuresti, unde unii comercianti iliciti din piete fac zgomotos reclama la tigarile de contrabanda, fara vreo teama aparenta ca ar putea fi luati la intrebari de autoritati.
In conditiile in care unul din sase pachete de tigari este de contrabanda, prinderea infractorilor din domeniu ar trebui sa fie la fel de facila pentru autoritatile de buna credinta ca si pescuitul intr-un lac aproape secat.
Daca nivelul contrabandei cu tigari a crescut in ultimul an, asta inseamna ca exista coruptie si crima organizata incepand din vami si teminand cu politia si serviciile de informatii, care in mod evident nu au fost in stare sau nu au dorit sa combata fenomenul.
Am vazut recent ca sursele judiciare spuneau ca vamesii iau spaga din orice, tarifele fiind momentan cuprinse intre 10 euro pentru gainarii marunte si 41.000 de euro pentru mari ilegalitati (sursa: http://www.mediafax.ro/social/descinderi-dna-si-dga-in-vamile-din-vestul-tarii-in-urma-unor-sesizari-16080562).
La un asa nivel al spagii salariul de vames pare total nesemnificativ. Daca totul ar functiona perfect, un vames ar putea fi aproape milionar in euro dupa numai o luna de "munca" (41.000 euro x 20 de zile lucratoare = 820.000 euro), in masura in care i-ar trece prin batatura macar un tir cu tigari de contrabanda pe zi lucratoare.
Miza pentru un vames este mai degraba sa dea cat mai multe tunuri pana cand este prins, pentru ca dupa aceea oricum nu este inculpat pentru sabotarea continua a legii, ci doar pentru mita pe care ar primi-o in flagrant. Valabil pentru orice alt functionar al statului care este mana in mana cu comerciantii iliciti de tigari.
In conditiile in care pierderile statului din comertul ilicit cu tutun se situeaza la 672 milioane de euro, rezulta ca o gramada de angajati ai statului traiesc atat din leafa de la stat, cat si din spaga primita de la ilegalisti.
Ca si in cazul taierilor ilegale de paduri, statul roman, prin reprezentantii sai, este o parte a ilegalitatilor din comertul cu tutun.
Ce poate face simplul cetatean cunoscand aceste situatii? Poate afla si comenta, in rest, absolut nimic.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu