Conform sursei http://www.mediafax.ro/social/familiile-angajatilor-cu-salariul-minim-nu-au-avut-un-trai-decent-in-niciun-an-dupa-1989-16046240, din 1990 si pana in prezent, familiile angajatilor care au castigat salariul minim pe economie nu au avut niciodata un trai decent.
In acest fel, fantomaticul Institut de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) a descoperit... apa calda.
Din pacate si din motive obiective nu am avut blog macar din anul 1995 ca sa afirm inca de atunci ca nu se poate trai decent cu salariul minim pe economie. Dar printre temele sociale de pe blogul meu, munca si salarizarea in Romania au ocupat mereu un loc important. Iar faptul ca din salariul minim pe economie un angajat nu-si poate plati chiria, facturile si bunurile de stricta necesitate (alimente de baza, imbracaminte, incaltaminte, consumabile de baza) a fost afirmat in mai multe randuri pe blogul personal.
Mai jalnic pentru romani este faptul ca de la an la an veniturile romanilor care muncesc pe salariul minim pe economie au scazut dramatic fata de limita subzistentei. Daca in 1990 se considera ca salariul minim pe economie acopera cam 80% din necesarul firesc pentru subzistenta, in anul 2000 salariul minim pe economie acoperea doar 20% din necesarul firesc pentru subzistenta.
In Constitutia Romaniei (sursa: http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0sba47) este scris:
"Nivelul de trai
ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.".
Ce "masuri" de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent a luat statul roman dupa 1990?
Printre altele:
1. Inflatie galopanta;
2. Dezindustrializarea Romaniei;
3. Cresterea constanta a numarului persoanelor fara loc de munca (prin concedieri masive si pensionari anticipate);
4. Cresteri aberante de preturi (printre altele: costuri uriase pentru energie, transport si alimente de baza; comparativ cu tarile Europei Occidentale, unele alimente au costat si poate costă si acum in termeni absoluti mai mult decat in tarile dezvoltate!).
5. Crearea unui mediu de afaceri privat ostil antreprenorilor romani.
In fapt, democratia romaneasca este o iluzie, iar Romania este un adevarat stat sclavagist, bazat pe exploatarea crancena a propriilor cetateni. Desspre ce stat social si despre ce trai decent se poate vorbi atunci cand salariul minim pe economie ajunge sa insemne 20% din necesarul firesc pentru subzistenta?
Mitocania si ticalosia statului roman nu se opreste nici in zilele noastre. De exemplu, PSD-ul se lauda ca de la 01.Februarie.2017 salariul minim pe economie va fi de 1450 de lei.
Este o minciuna atat prin omisiune cat si din punct de vedere al realitatii.
Omisiunea este ca statul vorbeste de salariul minim brut.
Realitatea este ca angajatul se duce acasa cu salariul minim net.
Iar salariul minim net lunar este de numai 1065 lei, adica de 236,54 euro la cursul de schimb acutal!
Pentru acest salariu angajatorul cheltuie in total 1783 lei, adica aproape 400 de euro.
Teoria propagandei mafiote a muncii spune ca investitorii straini nu vin in Romania pentru ca taxele pe munca sunt prea ridicate si nu se pot plati salarii mari din acest motiv. In aceste conditii, ma intreb cum se pot plati in Europa Occidentala salarii de minim 1000 de euro (ca sa nu mai zic de 2000 de euro sau mai mult), din moment ce, chiar si in ipoteza ca acolo ar fi taxele pe munca 0 (zero), oricum patronul ar scoate din buzunar (cum spune cliseul) mai multi bani decat in Romania.
De unde are patronul occidental un plus de minim 600 de euro pentru cel mai prapadit loc de munca in Occident si cum de intra in "criza" financiara atunci cand intra in Romania?
Raspunsul la intrebare este simplu si a fost dat deja. Dincolo de vorbe si de texte constitutionale vesnic incalcate pentru care nu raspunde nimeni, Romania este un stat sclavagist, iar "investitorii" vin aici special pentru ca au dreptul sa exploateze populatia batjocorita de legile strambe date de proprii lideri politico-economici.
De ce se intampla asa in Romania? De exemplu, pentru ca se afirma ca Romania este condusa de "deservicii", sau pentru ca in Romania "societatea civila" este interesata doar de drepturile javrelor, de caderea guvernului, de alegeri anticipate si de revenirea la monarhie, in niciun caz de nivelul de trai al cetateanului roman.
In astfel de conditii, este clar ca simplul cetatean roman este al nimanui, deci devine foarte usor bataia de joc a tuturor. In ultima vreme, PSD si Liviu Dragnea incearca sa-si creeze imaginea de prieteni ai romanilor, dar in mod sigur mai e mult pana departe.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu