joi, 27 aprilie 2017

Detoxifierea, o iluzie; toxifierea, o certitudine!

Tot felul de campanii, televizate sau nu, recomanda cetatenilor detoxifierea sub orice forma, pornind de la parlitele de ceaiuri, continuand cu "bomboanele" medicinale zise suplimente alimentare si terminand cu aparatele de purificat aerul si apa!

Desigur, cand o firma interesata sa vanda purificatoare de aer si apa iti atrage atentia ca aerul pe care il respiri este poluat sau ca apa pe care o bei este plina de particule toxice de tip arsenic, plumb, cadmiu (pe langa diversi germeni), te intrebi de ce nu comunica toate astea autoritatilor care nu asigura un minim de mediu sanatos.

Dar, decat sa aflam raspunsuri la intrebari mai degraba filosofice si care nu duc la nimic concret, mai bine sa tragem concluzia ca detoxifierea este iluzorie in conditiile in care aerul si apa ne toxifica in mod constant si cert.

Pe langa asta, la fel de certa este toxifierea alimentara.

In Romania comertul cu alimente expirate si implicit toxice este mai degraba o regula decat o exceptie.

Uitandu-ma pe sursele de pe internet din ultima vreme am descoperit lucruri chiar uimitoare.

1. De exemplu, am aflat formidabila stire ca un hipermarchet din Arad vinde carne din "viitor" (surse, de exemplu: https://www.dcnews.ro/un-aradean-a-cumparat-o-bucata-de-carne-din-viitor_540341.html, http://www.romaniatv.net/carne-din-viitor-la-vanzare-intr-un-hipermarket-din-arad-protectia-consumatorului-a-amendat-magazinul_351870.html)!

Un nene a citit cu atentie "prospectul", adica eticheta produsului, si a remarcat ca produsul era ambalat in viitor! I-a aratat magaria vanzatoarei, dupa care nu a vrut banii inapoi, ci a informat Protectia Consumatorului.

Ca urmare, magazinul alimentar a fost amendat cu modica suma de 5.000 de lei, provocand, probabil, hazul managerului.

Oare ce inseamna o amenda de 5.000 de lei la nivelul unui mare magazin alimentar, in cazul in acesta care are ca politica de baza comercializarea carnii expirate?

Protectia Consumatorului a constatat si penalizat doar fapta indiscutabila, surprinsa in flagrant. Dar, conform surselor, comerciantul este cel care ambaleaza carnea, deci ii pune ce data are chef! In fiecare zi carnea poate fi reambalata si redatata, astfel incat poate fi comercializata pana la pastele... cailor.

Faptul ca s-a pus o data din viitor arata ca respectivul magazin alimentar are angajati ceva mai redusi mintal. Pentru ca in mod normal orice carne expirata poate fi ambalata si datata astfel incat sa nu bata la ochi.

2. Doua cazuri de comercializare de rosii germinate au fost semnalate in martie in Arad (sursa: http://www.aradon.ro/rosia-toxica-din-supermarketul-aradean/1797512) si in aprilie in Buzau (sursa: https://agrointel.ro/77409/rosii-toxice-cumparate-din-supermarket-ce-a-descoperit-un-buzoian-chiar-inainte-de-pasti/).

Conform surselor, semintele incoltite in rosii sunt toxice pentru ca se acumuleaza solanina.

Tot conform surselor, cica doar legumele din import ar fi tratate chimic. Probabil ca alea "romanesti", comercializate de angrosisti in piete, in chip de "producatori", fara eliberare de bon fiscal, sunt tratate cu... dragoste.

Tot sursele ne dau sfaturi penibile in privinta cumpararii rosiilor: sa fim atenti mai ales la aspectul interior al acestora. Probabil ca au aparut in comert cine stie ce scanere de rosii cu... infrarosii (sau cu infratomate) si nu am aflat noi inca. Sau probabil ca putem cere comerciantilor sa taie legumele si fructele ca sa vedem cat de seci, mucegaite si incoltite sunt pe dinauntru.

Nu ar trebui ca astfel de teste sa fie facute periodic si constant de catre autoritati?

In concluzie si ca sa o scurtam, toxifierea cetatenilor este indiscutabila si inevitabila asa cum este creat sistemul de control si comertul romanesc.

3. De la fenomene "paranormale" de tipul carnii din "viitor" trecem la alimente expirate normale, vandute de orice comerciant roman "cinstit".

De pilda, in judetul Botosani se vindeau ficat si carne expirate (sursa: http://stiri.botosani.ro/stiri/eveniment/pericolul-din-magazin-ficat-si-carne-expirate-confiscate-de-jandarmi-unele-produse-erau-expirate-de-trei-luni.html). Mai exact intr-un magazin mixt dintr-o comuna. Carnea era expirata de 10 zile, ficatul de 3 luni! Legea stimuleaza astfel de practici comerciale, din moment ce o astfel de situatie care duce la imbolnavirea deliberata a populatiei "costa" numai 500 de lei. Adica asta e valoarea amenzii platite de vanzatoare pentru expunerea marfii expirate, cumulata cu... lipsa documentelor de provenienta a produselor!!!

4. Sursa https://forumok.ro/tag/carne-expirata informeaza despre legile nescrise, dar obligatorii, pe care trebuie sa le respecte angajatii din supermarcheturile din Constanta in privinta carnii expirate. Un adevarat manual al toxifierii populatiei.

4.1. Conform sursei, carnea este retrasa din vitrina fara sa fie incinerata (conform normelor legale) si dusa in sala de transare unde se taie si se indeparteaza bucatile expirate cu culoarea schimbata, apoi partile inca bune se reambaleaza si primesc inca 3 zile pana la expirare.

4.2. Carnea reinnoita care nu se vinde nici acum se condimenteaza si ajunge din nou la vanzare, primind 4 zile pana la expirare!

4.3. Carnea nevanduta nici acum se toaca si ajunge in mici sau carne tocata!!! Ocazional, cred ca o data pe an, mai cumparam carne de mici. In lumina evidentelor, nu mai cumpar niciodata asa ceva. De carne tocata nici nu mai discut.

4.4. Daca nu se vinde nici carnea tocata facuta mici, atunci ajunge sa fie preparata (chiftele, sarmale) la sectorul gastronomie al supermarchetului!!! Sursa a calculat ca aceasta carne expirase deja de 13 zile!!!

!!! !!! !!! !!!

Pai cum pisici sa nu fim mandri ca suntem romani cu atata haleala toxica si cu atatia comercianti "descurcareti"?

Las' ca vine acus 1 Mai. Sa vezi ce mai sfaraie micii expirati (in caz ca nu sunt facuti direct cu carne de caine sau de sobolan) pe gratarele patriei!

Sursa povesteste de multe alte practici, de 18 oameni ajunsi intr-o saptamana in spital in Constanta dupa ce au halit chestii alterate cumparate de la Auchan, magazin amendat cu 30.000 de lei, bani pe care i-a platit cu amabilitate si recunostinta din moment ce nimeni nu este amenintat vreun moment cu puscaria.

5. In judetul Satu Mare comertul cu alimente expirate este si el la ordinea zilei. S-au gasit probleme in Negrești Oaș, Bixad, Tășnad și Satu Mare (sursa: http://tv1satumare.ro/magazine-alimentare-cu-nereguli/)!

Pe aceeasi sursa exista alte articole relevante in privinta comertului cu alimente expirate in judet. Preiau doar cateva titluri:

5.1. "Magazinele alimentare din mediul rural adevărate bombe cu ceas" (sursa: http://tv1satumare.ro/magazinele-alimentare-din-mediul-rural-adevarate-bombe-cu-ceas/);

5.2. "Carne expirată găsită în magazinele alimentare" (sursa: http://tv1satumare.ro/carne-expirata-gasita-in-magazinele-alimentare/);

5.3. "FAST FOOD și RESTAURANT din Satu Mare, AMENDATE de DSVSA" (sursa: http://tv1satumare.ro/fast-food-si-restaurant-din-satu-mare-amendate-de-dsvsa/);

5.4. "Măcelărie din Satu Mare, amendată de DSVSA" (sursa: http://tv1satumare.ro/macelarie-din-satu-mare-amendata-de-dsvsa/).

Din cate vad, autoritatile locale incearca sa tempereze avantul comerciantilor care vand alimente expirate.

6. Orasul Iasi este si el o veriga importanta a neregulilor comerciale legate de produsele alimentare.

6.1. Conform sursei https://www.bzi.ro/magazinele-kaufland-din-iasi-iarasi-amendate-de-catre-comisarii-de-la-protectia-consumatorilor-598223, magazinele Kaufland din Iasi au fost amendate de 30 (!) de ori, valoarea totala a amenzilor fiind de 95.500 lei.

6.2. Nici magazinul Penny din Iasi nu este mai sigur in privinta alimentelor, fiind amendat de cel putin doua ori pentru comert cu alimente expirate (sursa: https://www.bzi.ro/tupeu-fara-margini-ai-grija-ce-cumperi-de-la-penny-tocmai-a-fost-amendat-pentru-ca-a-vandut-produse-expirate-la-iasi-595365).

Conform sursei, pe langa amenda s-a dispus restituirea contravalorii unui produs expirat, adica 4,59 lei! Nu era mai normal ca magazinul sa fie obligat sa plateasca de 100 de ori contravaloarea produsului expirat catre clientul pagubit? Las' ca vede clientul cat are de plata la medic si cat are de indurat daca se imbolnaveste pe sistemul digestiv fara sa stie de ce.

7. In sfarsit, aflam ca se face comert cu carne expirata si in judetul Bihor, conform sursei http://www.bihon.ro/carne-expirata-confiscata/1815924.

In doua localitati s-au verificat 11 societati comerciale. Urmarea? S-au aplicat 17 sanctiuni contraventionale si s-au confiscat 70 de kilograme de produse alimentare expirate.

Sigur ca din lipsa de timp nu-mi permit sa rascolesc internetul ca sa mentionez pe blog fraudele alimentare si comertul cu produse alimentare expirate din fiecare judet al patriei noastre, Republica Capitalista Romania.

Dar mie mi se pare ca Romania are un program national de toxifiere (otravire) a populatiei cu ajutorul celor mai simple elemente: aerul, apa si mancarea. In urma acestei constatari, cred ca oricine, daca are chef, se poate apuca linistit de fumat. Sansele sa moara din cauza aerului respirat, apei baute si alimentelor expirate consumate sunt mult mai mari.

Cunosc cel putin doi fumatori de notorietate la nivel international care au trait peste 80 de ani: Fidel Castro si Bud Spencer (alias comisarul Piedone). Desigur, asta nu inseamna ca o sa ma apuc de fumat. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu