Statul roman postdecembrist a mimat grija pentru persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist. Sub pretextul necesitatii rezolvarii despagubirilor acestor persoane, s-a inventat Fondul Proprietatea, in fapt o strategie de jefuire globala a cetatenilor romani si de imbogatire facila a unor beneficiari de informatii privilegiate si a unor functionari ai statului corupti care "gestionau" acest fond.
Fondul Proprietatea este in acelasi timp o modalitate prin care statul se autodevalizeaza si un atentat la siguranta nationala. Autodevalizarea statului roman si atentatul la siguranta nationala s-au realizat prin oferirea de actiuni la societati comerciale strategice, cum ar fi: Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica.
In acelasi timp, aceste actiuni s-au oferit in multe cazuri (conform surselor, in majoritatea cazurilor!) in exces sau total necuvenit, cu concursul functionarilor corupti. Adica statul a inteles sa repare niste abuzuri facand alte abuzuri!
Pana acum s-au oferit actiuni de circa 3,5-4 miliadre de euro, in timp ce ar mai ramane de gasit resurse pentru despagubiri in suma de 16 miliarde de euro.
Intre timp, statul a pierdut (fara sa vrea, se spune in mod ipocrit) controlul Fondului Proprietatea, care a fost preluat de fonduri straine de investitii.
Conform sursei http://www.consultantabursa.ro/informatii-si-stiri/structura-actionariat-fondul-proprietatea-la-31-martie-2012/3673, avem
"Structura actionariatului si numarul total al drepturilor de vot la Fondul Proprietatea S.A. la data de 31 martie 2012:
Tip Actionar Numar actiuni % din capitalul social
Actionari institutionali straini 6,457,745,737 46.87%
Persoane fizice romane 4,216,530,077 30.60%
Actionari institutionali romani 1,316,375,699 9.56%
Persoane fizice nerezidente 1,181,028,049 8.57%
Ministerul Finantelor Publice 366,407,845 2.66%
Fondul Proprietatea 240,304,801 1.74%
Total 13,778,392,208 100.00%"
Practic, circa 20% din companiile strategice s-au transferat in sectorul privat, sub pretextul despagubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist!!!
Trebuie subliniat ca Romania este singura tara din estul Europei care s-a angajat la astfel de despagubiri.
Este aproape uimitoare usurinta cu care se ofera unor functionari corupti putere si controlul unor patrimonii de miliarde de euro! La fel de uimitoare este viteza cu care se transfera o parte insemnata din aceste patrimonii in cateva buzunare private!
Statul si ai sai functionari publici ar trebui sa apere interesele cetatenilor sai. In fapt, incepand cu 1 ianuarie 1990, este evident ca statul si functionarii statului au avut o singura strategie: jefuirea propriilor cetateni si devalizarea avutiei nationale.
Cum este posibil sa se accepte ca principiu de despagubire oferirea de actiuni la companii strategice? Este corect fata de ceilalti cetateni? Nu existau alte modalitati de despagubire?
Abuzuri s-au comis dintotdeauna. De exemplu, un mare abuz actual este valoarea salariului minim pe economie. Nu cred ca va fi reparat vreodata. Iar daca am extinde discutia despre abuzuri si restituiri, cum ar fi daca s-ar cere actualilor cetateni ai peninsulei italice restituirea aurului Daciei carat de romani la Roma? Sau daca s-ar cere restituirea tributului platit de tarile romane turcilor?
Daca se doreste repararea unui abuz, mai ales dupa zeci de ani, aceasta trebuie sa se faca in conditii rezonabile. In plus, trebuie sa plateasca vinovatii de producerea acelui abuz. Ce lagatura are cetateanul de rand cu abuzurile statului din anii '40-'50 pentru a fi obligat sa plateasca in contul acelor abuzuri? Eu, de exemplu, sunt nascut in 1964. Altii s-au nascut, de exemplu, in 1980. Si asa mai departe. Ce avem noi de-a face cu ce s-a intamplat in anii '40-'50?
Nu este deloc normal ca statul sa ofere participatii la afaceri strategice actuale in chip de despagubiri in contul unor abuzuri de acum zeci de ani. Mai ales ca si statul are in proprietate terenuri si imobile, in cadrul Agentiei Domeniilor Statului si Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat.
Conform sursei http://www.business24.ro/articole/terenuri+din+proprietatea+statului,
"ADS administreaza peste 350.000 de hectare si actiunile statului la 26 de societati, printre care si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare."
Cat despre RAAPPS, aflam ca valoarea patrimoniului RAAPPS este necunoscuta! In fapt, patrimoniul RAAPPS este subevaluat in mod voluntar, desi astfel se incalca legea. Putem vorbi chiar de evaziune fiscala, prin neplata impozitelor la valoarea reala a imobilelor. Si nu vorbim de valoarea de piata, ci macar de valoarea pur materiala, de constructie. Numai ca daca statul, prin functionarii sai, incalca legea, eventualele amenzi sunt platite... tot de contribuabili!
Astfel, conform sursei http://www.ziare.com/casa/teren/casa-poporului-valoreaza-in-acte-zero-lei-1037258, aflam ca:
"Palatul Parlamentului figureaza in actele Camerei Deputatilor cu o valoare de zero lei [asta e de departe cea mai tare !!!!!!], iar alte imobile de lux din Capitala sunt evaluate in acte la preturi de nimic, si asta pentru ca, desi sunt obligate de lege, institutiile statului nu fac evaluarea periodica a portofoliului de proprietati.
Chiar daca institutiile statului sunt obligate de sapte ani sa faca acest lucru, nimeni nu se sinchiseste sa plateasca un evaluator in acest sens. Reguli vechi de 20 de ani, frica de impozite marite sau constatarea unor lipsuri la inventar nu motiveaza autoritatile sa scoata la suprafata datele reale, scrie Capital.
In aceste conditii, Curtea de Conturi a stabilit ca in 2008 au fost inregistrate prejudicii de trei miliarde de euro [!!!] numai din proasta administrare a patrimoniului statului.Pe de alta parte, nu numai ca statul nu stie ce detine in proprietate, dar rezultatele controalelor efectuate de Curtea de Conturi se soldeaza cu amenzi ursturatoare, platite tot din bani publici."
In concluzie, conform sursei http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ponta-trimite-un-mesaj-dur-legat-de-fondul-proprietatea-a-fost-cel-mai-mare-rau-pe-care-puteam-sa-l-facem-romaniei-10423608,
"Anul 2013 se anunţă agitat pentru Fondul Proprietatea, care nici după ce statul a terminat despăgubirile cu acţiuni, nu a scăpat de riscul de a se contamina cu neregulile care au infectat sistemul de despăgubire a foştilor proprietari.
Premierul a numit legea de înfiinţare a fondului "cel mai mare rău pe care puteam să îl facem României" şi a anunţat că vor fi verificate dosarele în baza cărora au fost date acţiuni la fond.
...
Legea 247/2005 de înfiintare a Fondului Proprietatea a fost semnata de guvernul Tariceanu (PNL), un guvern de coalitie PDL-PNL. PSD-ul aflat în 2005 în opozitie si astazi la guvernare alaturi de PNL a numit retrocedarile un moft. Astazi, dupa ce statul si-a terminat actiunile la fond, iar Proprietatea este controlat de fonduri straine de investitii, o verificare si eventuala anulare a unor despagubiri incorect acordate, drept masura reparatorie pentru faptul ca statul a platit fie prea mult, fie unor persoane neîndreptatite, ar putea pune presiune pe Fondul Proprietatea si pe administratorul Franklin Templeton, oricum tinuti în corzi de zecile de procese deschise de actionarul justitiar Ioana Sfîraiala.
Statul a predat fara sa vrea controlul fondurilor straine de investitii desi sloganul sub care a functionat mult timp fondul a fost ca "Fondul Proprietatea este al proprietarilor". Fondurile au cumparat actiuni la fond la un discount si de 60% raportat la valoarea activelor din portofoliu, mai întâi de pe piata "gri" si apoi de pe bursa. Astazi, fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare actionar cu aproape 15% din capitalul FP. Elliott cere vânzarea companiilor din portofoliul fondului si distribuirea banilor catre actionari. Statul nu ar încasa nimic din lichidarea portofoliului FP, din care fac parte actiuni la Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, pentru ca nu mai detine decât o participatie reziduala. Pe de alta parte, Romgaz, Hidro si Nuclearelectrica reprezinta companii strategice pentru economie pentru ca asigura jumatate din productia nationala de gaze, respectiv jumatate din necesarul de energie, orice modificare în structura actionariatului putând avea un impact asupra activitatii acestor companii."
sâmbătă, 5 ianuarie 2013
Abuzurile statului mafiot: Fondul Proprietatea
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Conform sursei
RăspundețiȘtergerehttp://www.ziare.com/casa/teren/casa-poporului-valoreaza-in-acte-zero-lei-1037258
avem:
"Valori de tot rasul
Lista de inventar a a RAAPPS, care administreaza cele mai de pret imobile din Romania, este uluitoare.
Conform inventarului centralizat de Ministerul Finantelor Publice, Palatul Stirbei - retrocedat si vandut in 2007 pentru noua milioane de euro si al carui domeniu se intinde pe 25 ha, a fost evaluat la 41.076 lei, o suma absolut infima.
In plus, in aceasta lista inventarul terenurilor cu valoare de un leu se intinde pe cateva pagini, la care se adauga o serie de case de oaspeti cu valori simbolice. Adunate, aceste imobile de patrimoniu nu depasesc valoarea de 652 lei.
Situatii similare se intalnesc si in cazul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV), care i-a informat pe jurnalistii de la Capital ca are in administrare 10.000 de ha de teren evaluate la zi, insa figureaza pe lista de inventar centralizata de Ministerul Finantelor cu sute de hectare de teren la pret de un leu."