Capitalismul romanesc si international sunt doar o spoiala pe gardul DICTATURII MARII FINANTE.
In fapt, cuvinte ca "liberalism", "intreprinzator", "competitivitate", "concurenta loiala" sunt termeni in care trebuie sa creada fraierii, in timp ce asa zisii "baieti destepti", in fapt escroci nationali si internationali folosesc cu totul alte reguli, cum ar fi "protectionism", "inselatorie", "incalcarea legii" si "asociere mafiota".
O noua materializare a centralismului capitalist si o noua demonstratie de forta a dictaturii marii finante a avut loc odata cu ultima asociere mafiota intre FMI, bănci si... Guvernul Romaniei!
Bancile (camatarii legali, pe intelesul tuturor), au o singura grija: sa-si insele clientii care iau credite. Contractele de credit sunt pline de bizarerii, adica de dobanzi ascunse care incarca la greu ratele pe care le platesc creditatii in timp. Aceste clauze au fost considerate abuzive de catre unii clienti, care nu au ezitat sa dea in judecata bancile puse pe capatuiala prin jefuirea sistematica a platitorilor de dobanzi si comisioane. In mod surprinzator pentru banci, acesti clienti au castigat in instanta. Bancile nu ar fi avut o problema sa restituie niste bani unora care si-au cunoscut drepturile si si le-au impus in instanta. Numai ca, potrivit noului Cod de Procedura Civila (care ar fi intrat in vigoare peste doua zile, la 01.Februarie.2013), ar trebui sa restituie banii insusiti abuziv (furati, obtinuti prin inselatorie, oricum, numai prin munca cinstita nu) tuturor cetatenilor creditati, chiar si celor cu mai putine cunostinte in domeniul juridic.
Se spune ca este vorba de 600 de milioane de euro anual (nu se spune si pe cati ani). Se mai spune ca exista clauze gainaresti si hotesti in TOATE contractele de credit ale milioanelor de romani!!!
Dar bancherii mioritici nu renunta asa usor la ciordeala. Aproape ca nu se stie cum, dar in spirit "liberalist", "intreprinzator", al "competitivitatii" si al "concurentei loiale" (absolut loiale), au gasit "sprijin" la FMI, care nu s-a lasat pana nu a "convins" Guvernul Romaniei sa se angajeze in scris (!) ca sa amane aplicarea prevederii din noul Cod de Procedura Civila care penalizeaza furtul bancar prin dobanzi si comisioane ascunse si favorizeaza creditarea cinstita.
De la FMI sau de la banci nu cred ca avea cineva vreo pretentie. Dar Guvernul Romaniei inseamna, pana la urma, functionari publici in slujba cetatenilor romani. Este foarte posibil ca salariile oferite de contribuabilii romani (acelea de 1000 - 2000 de euro lunar) sa fie derizorii in raport cu alte spagi sau "comisioane" sau "dividende" oferite de banci, de FMI sau de catre "oamenii de afaceri". Dar nu a obligat nimeni guvernantii sa munceasca la stat. Daca vor bani mai multi se pot angaja in sectorul privat si isi pot demonstra acolo calitatile, competenta si eficienta (indoielnice).
Pana una-alta, Guvernul Ponta isi bate joc de 5 milioane de romani care au contracte de credit. Ar fi interesant (si poate amuzant) de stiut cati dintre ei au votat in vara lui 2012 pentru demiterea lui Basescu si cati nu. Pentru ca in ziua de azi raul cel mai mic, odata ajuns la putere, parca nu mai e chiar atat de mic, nu-i asa? Important este sa nu existe alternative viabile pentru romani nici peste 4 ani si sa fie votat din nou PDL-ul, care din opozitie, in mod la fel de demagogic ca si vechii opozanti, incearca sa lase impresia ca stie perfect ce e de facut pentru binele cetatenilor.
Incredibilul text despre triada FMI-banci-Guvernul Romaniei vs Cetatenii romani apare, de exemplu, pe sursa
http://www.antena3.ro/economic/banci/bancile-s-au-aliat-cu-statul-impotriva-romanilor-pagubiti-daunele-pe-care-bancile-ar-trebui-sa-le-dea-romanilor-amanate-201234.html:
"Statul se aliază cu băncile în lupta cu clienţii păgubiţi! Guvernul s-a angajat în faţa FMI să nu pună în aplicare legea care îi protejează pe români de costurile ascunse ale instituţiilor de credit. Este vorba de un articol din Codul de Procedură Civilă care intră în vigoare săptămâna aceasta.
Contractele de credit conţin multe clauze considerate abuzive de către clienţi. Una dintre acestea se referă la dobânzile ascunse, care duc la creşterea semnificativă a ratelor în timp.
Chiar dacă sunt clienţi care au decis să dea banca în judecată, instuţiile financiare pot fi cu greu trase la răspundere.Anomaliile se regăsesc în toate contractele de credit semnate de peste 5 milioane de români. Noul Cod de Procedură Civilă ar proteja suplimentar clienţii de abuzurile băncilor.
După eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, băncile ar fi obligate să le returneze clienţilor păgubiţi sume de ordinul a 600 de milioane de euro, anual. Pentru a scăpa cu bugetele intacte, bancherii au convins Guvernul să intervină în favoarea lor. Mai exact, Executivul s-a angajat în scris în faţa FMI-ului să amâne aplicarea prevederii din Codul de Procedură Civilă care îi apară pe români de costurile ascunse ale instituţiilor de credit."
Colorful Berlin!
Acum 3 ore
FMI este foarte "popular" in Argentina, tara care a implementat masuri "dure dar necesare" cerute de FMI pana la falimentul din 2001. Amanunte pe sursa:
RăspundețiȘtergerehttp://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/argentina-refuza-de-5-ani-sa-fie-evaluata-de-fmi-85727/
Romania plateste (cu generozitate) comisioane de milioane catre FMI pentru banii pe care nu i-a accesat, conform sursei:
RăspundețiȘtergerehttp://www.gandul.info/financiar/cat-va-plati-in-plus-romania-in-urma-prelungirii-cu-trei-luni-a-acordului-cu-fmi-care-sunt-comisioanele-de-administrare-a-banilor-pe-care-nu-i-am-accesat-10527999?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GandulFinanciar+%28Gandul_Financiar%29
Relatiile dintre Guvernul Romaniei si FMI par destul de cordiale, desi "Romania a ratat trei dintre cele cinci obiective cantitative - deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului central şi activele externe nete, precum şi trei din cinci ţinte indicative, respectiv cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autorităţilor locale şi arieratele companiilor de stat.", conform sursei:
RăspundețiȘtergerehttp://www.zf.ro/zf-news/fmi-cresterea-economica-nu-a-fost-realizata-dar-fiscal-romania-este-pe-un-taram-sigur-10529137/poze/